„Asta se întâmplă acum în Spania. E anarhie, efectiv! Se sparg magazinele, se fură tot ce se poate. În maxim o lună, aşa o să fie şi în România”
Cu aceste cuvinte „îmbracă” autorul filmării de mai sus imaginile într-adevăr de coşmar, dar care nu au nicio legătură nici cu locul invocat de el în video-ul distribuit ireponsabil (Spania), nici cu momentul (criza de coronavirus, 2020).
La o privire simplă, poţi deduce imediat că e vorba de un supermarket din sudul Statelor Unite, probabil în California sau un stat vecin: „clienţi” de culoare, obezitate cât cuprinde şi anunţuri într-adevăr în spaniolă, având în vedere populaţia venită masiv din Mexic şi America Centrală.
Cum de ajunge un astfel de video să fie distribuit masiv în reţelele de socializare?
În primul rând, din vina autorului (cel care vorbeşte peste imaginile cu supermarketul devastat), al doilea rând, cu ajutorul celor care, distraţi, neatenţi şi implicit complici, care împrăştie mizeria în reţea.
Distribuirea de informaţii false intră sub incidenţa Codului Penal, deci autorii unor astfel de făcături media riscă libertatea.
Cazul bătrânilor „decuplaţi de la aparate”
Un alt fake news periculos a circulat în ultimele zile în presa din România. Este vorba de cazul unui medic israelian care ar fi „dezvăluit” că, în Italia, pacienţii în vârstă sunt decuplaţi de la aparatele de respirat!
Ştirea apărută iniţial în Israel a fost preluată de mai multe publicaţii online din România, unele cu audienţă foarte mare, de unde a fost răspândită mai departe prin publicaţii mai mici şi reţele de socializare, astfel că impactul ei a fost imens.
Medicul şi presa italiană de investigaţie au dezminţit categoric manipularea menită să semene panică în populaţia Europei, dar era prea târziu.
Detalii, AICI.
Europa a descoperit mâna Rusiei
Un raport al grupului operativ de comunicare strategică al Serviciului European de Acțiune Externă SEAE a identificat sute de cazuri de dezinformare în actuala criză. Numai între 22 ianuarie și 19 martie 2020 au existat 110 știri false de origine rusească despre coronavirus. Autorii și mesajele sunt întotdeauna aceleași și au o lungă tradiție în sistemul de influență rusă în străinătate, notează G4Media.ro citând postul public de radio german Deutsche Welle.
DW a prezentat deja câteva „best of”-uri în materie de teorii ale conspirației și dezinformări despre coronavirus în urmă cu două săptămâni. Conform raportului UE, actuala campanie rusă de dezinformare se concentrează cu precădere pe un aspect: o presupusă origine artificială a virusului care ar fi folosit în scopuri politice minore.
UE evaluează că țelurile din spatele acestei campanii de dezinformare sunt clare: crearea de confuzie, slăbirea încrederii în guverne, mass-media, autorități și în „sistem”, crearea neîncrederii și a discordiei la nivelul UE, între statele membre și SUA.