VIDEO. New York Times a reconstituit filmul celor două ore care au îngrozit lumea. Cum privea familia Trump fericită înainte de asaltul Capitoliului

2
1503

Donald Trump este primul președinte din istoria SUA care: 1 – și-a acuzat țara că a furat alegerile (America fiind model de democrație în lume); 2 – a montat o veritabilă ”mineriadă” de tipul Ion Iliescu&FSN, împotriva Congresului, soldată cu moartea a 5 oameni; 3 – va fi pus sub acuzare pentru ”incitare la insurecție”, urmare a procedurii de impeachment demarate pentru a doua oară de Camera Reprezentanților – caz unic în istorie.

Toate aceste operațiuni au fost considerate ”tentativă de lovitură de stat” de Baroul de Avocați din New York, care a analizat luni expulzarea din rândurile sale a lui Rudy Giuliani, avocatul lui Donald Trump, implicat de asemenea în incitarea manifestanților care au atacat Congresul SUA pe 6 ianuarie.

Rudy Giuliani a fost rugat de Trump să-l apere în al doilea caz de impeachment

New York Times a reconstituit filmul complet al evenimentelor, de la discursul de incitare din fața Casei Albe până la momentul atacului asupra clădirii în care se desfășura ședința de confirmare oficială a victoriei lui Joe Biden.

Evenimentele zilei au fost surprinse de protestatari și martori care au transmis în direct acțiunea sau au postat scenele pe rețelele de socializare.

Este filmul complet al celor două ore vitale care au schimbat fața Americii.

În înșiruirea de mesaje, poze și filme apare și o înregistrare pusă de Facebook de Donald Trump jr., fiul președintelui, care a surprins momentul în care liderul de la Casa Albă urmăreau cu satisfacție scenele de violență de la Capitoliu.

Când miercuri, 6 ianuarie, președintele Trump s-a pronunțat împotriva rezultatelor alegerilor, dintr-un spațiu de lângă Casa Albă, loialiștii săi se adunau deja la Capitoliu. În curând, avea să-l ia cu asaltat.

Liniștea dinaintea furtunii

Fanii se adună, Trump pregătește discursul

Timp de săptămâni bune, Donald Trump și-a îndemnat susținătorii să meargă la Washington pentru a opri certificarea rezultatelor alegerilor.

Pentru ziua de miercuri, 6 ianuarie, erau deja planificate mai multe mitinguri simultane.

Ora 11.50 a.m. Partea estică a Capitoliului

Odată cu sosirea dimineții, sute de manifestanți se adună pe peluza Capitolului, la mai mult de o milă distanță de locul în care președintele Donald Trump urma să le vorbească lângă Casa Albă.

(Amanda Andrade-Rhoades/For The Washington Post via Getty Images)

Printre ei se numărau și mulți membri Proud Boys, un grup de extremă dreapta, identificabil aici prin pălăriile portocalii ale celor care și-a asumat apartenența la această grupare.

Ora 11.54 a.m. Sudul Casei Albe: familia Trump se bucură

În același timp, în apropierea Casei Albe, Donald Trump Jr. îl filmează pe președinte și cercul său de încredere, înainte de discursul tatălui său.

Într-un videoclip încărcat pe pagina de Facebook a fiului președintelui Statelor Unite ale Americii, se vede cum familia Trump ascultă plină de satisfacție melodia „Gloria” și se bucură de mărimea mulțimii venite la apelul lui Donald Trump.

Sursa: Facebook/Donald Trump jr

Ora 12.15-12.45 p.m. Crește mulțimea lui Trump

La aproximativ 15 minute de la discursul său, președintele Donald Trump le-a spus participanților la miting să meargă spre clădirea Capitoliului.

„Trebuie să dați dovadă de putere”, le-a cerut el manifestanților.

În acest moment, terenurile din jurul Capitolului sunt protejate de garduri perimetrice temporare și există puțini ofițeri echipați și pregătiți să le apere.

(U.S. Network Pool)

Ora 12.29 p.m. Mulțimea se deplasează pe Constitution Avenue

Susținătorii părăsesc mitingul într-un flux constant, înainte ca discursul lui Trump să se încheie, și se îndreaptă spre Capitoliu, așa cum președintele le ceruse.

(Talia Jane via Twitter)

Ora 12.49. Crește mulțimea în vestul Capitoliului

Pe măsură ce sosesc și alte mulțimi de susținători ai lui Donald Trump, fanii săi se adună deja de-a lungul gardului perimetral vestic. Mulțimea devine tot mai agitată.

(Status Coup via Storyful)

În această perioadă, o bombă artizanală este raportată la clădirea Comitetului Național Republican, la doar un bloc distanță de Capitoliu. Nu după mult timp, un alt dispozitiv este descoperit în apropiere la sediul Comitetului Național Democrat.

Captură NY Times

 

 

 

Ora 12.53. Prima breșă de securitate la Capitoliu

Cu aproximativ 20 de minute înainte ca discursul lui Trump să se încheie, unii oameni din fața Capitoliului încep să hărțuiască ofițerii de Poliție plasați la baricade și încep să devină agresori fizici. Alții le urmează exemplul, până când copleșesc violent poliția și înconjoară perimetrul exterior al clădirii.

(Elijah Schaffer via Twitter)

Gloata străpunge repede trei baricade suplimentare, forțându-i pe ofițeri să se retragă pe treptele din vestul Capitoliului.

Captură NY Times

 

Ora 12.58. Sosesc ajutoarele forțelor de ordine

Odată apropiat la doar câțiva pași, grupul se confruntă cu un mic contingent de ofițeri. După câteva minute, sosesc noi ofițeri de poliție la Capitoliu, dotați cu echipament antitero, pentru a ajuta la controlul mulțimii și a opri agresiunea.

(Status Coup via Storyful)

În acest moment, președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, începe procedurile pentru certificarea votului Colegiului Electoral la o sesiune comună a Congresului, alături de vicepreședintele Mike Pence, președintele Senatului.

Afară încep scandările: „A cui e a această clădire? E casa noastra!”

C-SPAN

Ora 1.12 p.m.- 2.00 p.m. Trump le cere simpatizanților să meargă spre Capitoliu

Pe măsură ce discursul lui Trump se încheie, el face apel la susținătorii săi „să meargă pe Pennsylvania Avenue (n.r. – Bulevardul Pennsylvania)” spre Capitoliu.

Revoltații de acolo continuă să se confrunte violent cu ofițerii, inclusiv cu cei veniți ca întăriri din partea departamentului de poliție local care au ajuns la fața locului. Ambele echipe de Poliție pulverizează substanțe chimice.

(Status Coup via Storyful)

În interiorul Capitoliului, membrii Congresului par să nu fie conștienți de amploarea violenței din exterior.

Camera și Senatul s-au mutat în camerele lor separate pentru a dezbate certificarea succesului lui Joe Biden în alegeri.

Senatorul Ted Cruz, republican din Texas, susține că Senatul nu ar trebui să certifice voturile electorale din Arizona.

C-SPAN

Ora 1.50 p.m. Șeful Poliției Capitoliului cere ajutorul Gărzii Naționale

Un minut mai târziu, Steven Sund, șeful Poliției Capitoliului, face cererea de asistență imediată adresată Gărzii Naționale D.C. Afară, rebelii străpung schele în fața treptelor nord-vestice ale Capitoliului și își fac drumul tot mai aproape de clădire.

 

Ora 2.00 p.m. Începe asaltul părții estice a Capitoliului

În partea de est a Capitolului, unde prezența poliției este mult mai mică, o altă gloată este pe cale să ajungă la ușile clădirii.

Captură NY Times

Poliția scoate o baricadă la colțul de nord-est al clădirii, după confruntări violente dintre ofițeri și mulțime.

Insurrection at the Capitol_ A Timeline of How It Happened – The New York Times

Ora 2.10 p.m. Agresorii dărâmă și ultima baricadă a Poliției

Un flux live YouTube surprinde momentul exact în care o mulțime masivă dărâmă, de asemenea, o baricadă separată, mai mare, pe partea de est. Aceasta este ultima barieră fizică care protejează acea parte a Capitoliului.

Înapoi în partea de nord-vest a Capitoliului, un alt flux live de pe YouTube captează grupul care urmărește ofițerii pe trepte și doboară bariera finală din acea parte.

Ciocnirile violente cu Poliția au continuat de mai bine de o oră până când agresorii pătrund în cele din urmă în clădirea Capitoliului.

Gloata se apropie de o intrare lângă camera Senatului, la un etaj mai jos, unde senatorii continuă să dezbată.

Captură NY Times

Revoltații înconjoară clădirea de ambele părți, dar nu există nicio informație că parlamentarii din interior știu amploarea încălcării legii.

Pe măsură ce mulțimea se apropie de ușile Senatului, senatorul Kyrsten Sinema, democrat din Arizona, își îndeamnă colegii să „respingă această provocare lipsită de merit și să susțină voința alegătorilor din Arizona”.

C-SPAN

Ora 2.11-2.16 p.m. Huliganii intră în clădire

Revoltați din partea de vest pătrund în clădire în jurul orei 14:11. Două minute mai târziu, când ajung pe scările de lângă camera Senatului, Senatul este anunțat să intre în pauză.

C-SPAN

Răsculații continuă să intre în clădire. Intră printr-o ușă și o fereastră spartă pe partea de nord-vest.

Ei îl urmăresc pe un ofițer până la vârful unei scări unde sunt intrări în camera Senatului în ambele direcții.

(Igor Bobic/HuffPost via Storyful)

Ofițerul îi conduce pe agresori într-o direcție și apoi primește un ajutor – în timp ce polițiștii din incintă încă încearcă să blocheze ușile.

 

Ora 2.16 p.m. Protestatarii ocupă holul de la intrarea în Senat

Acum huliganii se opresc față în față cu poliția, în hol, la câțiva metri distanță de intrarea în camera Senatului. Senatorii încă dezbat înăuntru.

La mai mult de cinci minute după ce primii manifestanți au pătruns în clădire, Camera Reprezentanților intră și ea în pauză. Acum, poliția se confruntă cu gloata din interiorul clădirii. Unii membri ai Congresului sunt evacuați.

Alții sunt prinși înăuntru, în timp ce agresorii lovesc ușile.

În afara clădirii, mulțimea crește pe măsură ce participanții la mitingul președintelui Trump continuă să circule. Mulțimea devine tot mai violentă, împingând și bătând ofițeri.

Vor mai trece trei ore înainte ca Poliția să declare clădirea sigură.

VEZI ŞI:

FBI avertizează: “Sunt planificate proteste armate în 20 ianuarie”, ziua când Joe Biden va depune jurământul de președinte al SUA

Trump, sfătuit de avocați să condamne violența ca să scape de acuzații. Surse: rudele victimelor de la Capitoliu îl pot da în judecată

INTERVIU. Mihai Rusu (Europa Liberă): ”Trumpiștii sunt spălați pe creier, AUR – o mare primejdie! Cum să aplauzi moartea a 5 oameni?!”

Rusofili ucrainieni acuzați de interferență în alegerile din Statele Unite au fost sancționați

Leave a reply