Călin Daniel Cruceru – corespondenţă din Sao Paolo pentru LUMEALIBERA.RO
Airbnb a fost ultima mea „achiziție”. Sătul de alte platforme de închirieri de spațiu locativ, prin periplurile şi aventurile mele recente prin lume, această din urmă companie a fost pentru mine o adevărată revelație.
Am găsit cele mai bune și ieftine oferte.
Am ajuns, aici, în Sao Paolo, Brazilia, tot într-o pensiune găsită prin Airbnb, iar Carlos Alberto, patronul ei, mi-a confirmat că prin astfel de platformă nu găseşti doar spaţiu de cazare, ci şi OAMENI.
Fiind blocat aici de pandemia coronavirus, pot vedea cum oameni precum Carlos, brazilianul ce mă găzduieşte mărinimos, au de suferit financiar în criza asta.
Dar ce să ne mai mire când am aflată că ditamai compania a ajuns într-o situaţie gravă.
Putem petrece zeci de ani construind un vis, iar soarta îl poate distruge cu ceva neaşteptat precum această pandemie de la un virus necunoscut. Exact acest lucru i s-a întâmplat lui Brian Chesky, directorul general al Airbnb, odată cu sosirea SARSCov2 în acest an, după cum se confesează acesta portalului entrepreneur.com.
„Ne-a luat 12 ani să construim Airbnb și am pierdut aproape totul într-o etapă critică de patru până la șase săptămâni”, a spus Chesky, într-un interviu pentru CNBC.
Omul de afaceri a indicat că în acest an trebuiau să lanseze platforma la bursa de valori, dar că acest proiect pare să fi clacat definitiv.
Chesky a remarcat, de asemenea, că Airbnb se confruntă cu un viitor incert din cauza temerilor de focare care sunt deja „experimentate” în întreaga lume.
„Turismul, așa cum știam noi înainte, pare că s-a terminat. Nu vreau să spun că s-au terminat călătoriile, ci mai degrabă că modelul pe care îl știam este mort și nu se va mai întoarce, probabil, la ceea ce a fost cândva”.
Directorul general a mai subliniat și faptul că oamenii vor să iasă, să călătorească, dar, din nefericire, nu se mai simt în siguranță. Potrivit lui Chesky, oamenii „nu doresc să urce într-un avion, nici să călătorească pentru afaceri sau să treacă peste granițe”, ceea ce în opinia sa va stimula turismul intern.
„Urmează să ne urcăm în mașinile noastre, să conducem câțiva kilometri către o comunitate mică și să rămânem într-o casă”, a spus Chesky, care a menționat că, cel puțin în Statele Unite, Airbnb se recuperează, totuși, deși nu-și face prea mari iluzii și speranțe false.