VIDEO. Mesajul viral al unei ziariste din Spania, mamă a două fete, despre școala în vremea COVID

1
902

Oana Dobrescu este corespondenta TVR în Spania și, din această lună, este și mamă de eleve – cele două fiice ale sale au început să meargă la școală în sistemul public educațional din regiunea Valencia.

Într-un mesaj emoționant, postat pe pagina de socializare a TVR și devenit viral, jurnalista spune cum se vede școala în vremea pandemiei din Spania, prin ochii ziaristei, dar și ai mamei recent stabilite în țara lui Cervantes.

”În Spania, dupa prima săptămână, peste 50 de școli au raportat cazuri de coronavirus. În Valencia, unde învață și fetița mea, elevii din clasele a 5-a și a 6-a nu au mai venit la ore după ce 3 profesori au fost depistați pozitiv, iar alți 10 sunt în izolare. Dincolo de teamă, măști, incertitudine, privesc însă partea bună: Deea este atât de încântată de școală, încât chiar mi-ar părea rău să se închidă. Luni, începe școala și în România. Vor exista cu siguranță îmbolnăviri, e inevitabil. Încercați să vă pastrați calmul și să le transmiteți copiilor siguranța și bucuria de a fi la școală, o experiență pe care începem să o apreciem mai mult acum”, a scris Oana Dobrescu pe Facebook.

”Elevii sunt implicați în toate deciziile pe care le ia conducerea școlii sau profesorul”

Contactată de redacția LUMEALIBERA.ro, jurnalista a explicat ce a descoperit ea în sistemul de educație timpurie din Spania, anul acesta fiind și primul în care cele două fiice ale sale studiază în Peninsula Iberică.

LUMEALIBERA.ro: Cum se vede școala din Spania în pandemie?

Oana Dobrescu: De exemplu, aici nici nu se pune problema să învețe în schimburi. Nu s-a făcut niciodată așa ceva. În plus, au spații mari pentru studiu, construiesc rapid clădiri modulare foarte bine dotate, investesc masiv fonduri publice în condiții bune și chiar în mai mulți profesori. Bunăoară, regiunea Andalucía anunța la un moment dat că angajează câteva mii de profesori, pentru că vor fi mai puțini elevi la clasă din cauza pandemiei. La Eda, fiica mea cea mare, de exemplu, vor fi 14.
Ai vizitat mai multe școli?
Nu am.fost în toate. Doar la ele în școală. Plus în alte două private, ca să fac comparația.
Cum e în raport cu România?
Sunt diferite. Aici, se pune accent mult pe lucrul în echipă, nu individual, competitiv, cum e la noi. Scopul nu e să fii mai bun decât colegul, ci împreună cu ceilalți să aibă toți un plan bun. Învață să fie empatici, să iubească natura, pe ceilalți… Nici nu știu, e o diferență atât de mare, nu știu dacă e comparabil cu România.  O să îmi dau seama după ce o să înceapă școala, să văd cum.funcționează…
Dar probabil că ai remarcat deja câteva detalii…
Cel mai mult mi-a plăcut faptul că toată lumea m-a încurajat ca părinte, m-au asigurat că se vor ocupa de integrarea celor două fete ale mele. Mi-au spus că după un an vor vorbi perfect ambele limbi, spaniolă și valenciană. Sunt atât de deschiși! Mi-au arătat școala, mi-au completat hârtiile de înscriere…
Elevii cum sunt priviți?
În Spania, totul e centrat pe elev. Ei sunt cei mai importanți, și apoi părinții. Elevii sunt implicați în toate deciziile pe care le ia conducerea școlii sau profesorul, de la aranjatul băncilor până la metoda de predare. Totul este făcut în așa fel încât să îi fie copilului cât mai confortabil la școală.

1 comment

Leave a reply