Corespondenţă din Palma de Mallorca pentru LUMEALIBERA.RO
Revenirea la viaţa dinainte de carantină este deja o realitate, mai ales dacă vorbim de sectorul turistic.
Duminică, 21 iunie, a fost prima zi în care Spania nu s-a mai aflat în starea de urgenţă, după 100 de zile de cea mai dură carantină din lume. Şi a fost şi prima zi în care Spania a fost luată cu asalt de turiştii străini, în special din Germania, Franţa sau Marea Britanie.
A fost practic ziua undei adevărate „invazii” de străini, majoritatea fiind cei care au locuinţe în Spania, pe coasta Mediteranei. În 2019, din Germania şi Franţa au sosit în Spania nu mai puţin de 11 milioane de turişti pentru fiecare ţară în parte.
Ieri a sosit un total de 39 de zboruri, dintre care 20 au fost internaționale. Potrivit unui purtător de cuvânt al Aena, compania publică de stat care administrează aeroporturile, au fost programate un număr de 39 de operațiuni de sosire și alte de plecare pe aeroportul Palma de Mallorca, între zborurile internaționale (din Germania, una din Londra și cealaltă din Polonia ) și naționale.
Activitatea din Aeroportul Son Sant Joan s-a desfășurat fără incidente și cu cea mai mare normalitate, potrivit Diario de Mallorca.
În total, aerodromurile baleare au înregistrat sosirea a 65 de zboruri pe tot parcursul zilei de ieri, odată cu începutul așa-numitului „nou normal”. Potrivit Aena, aeroportul din Eivissa a înregistrat 21 de operațiuni de zbor, dintre care cinci internaționale, iar restul au fost împărțite între naționale și interinsulare. În cele din urmă, în cazul insulei Menorca, au fost așteptate cinci zboruri, toate naționale și interinsulare.
Aeroporturile spaniole au început să primească primii turiști din Uniunea Europeană și din spațiul Schengen în această duminică, după ce Spania și-a deschis granițele după trei luni de stare de alarmă cauzată de coronavirus.
Rețeaua aeroportului Aena, deschisă în mod experimental săptămâna trecută în Mallorca și Eivissa, a primit o sută de zboruri în această duminică din Uniunea Europeană și zona Schengen, deși au fost efectuate în total aproximativ 650 de operațiuni (plecări și sosiri).
Călătorii internaționali de zbor care au ajuns ieri în Insulele Baleare și în restul Spaniei nu au fost nevoiți să-și justifice călătoria sau să stea în carantină timp de două săptămâni. Protocolul pe care l-au urmat la sosire a fost să completeze un chestionar de sănătate și să fie supuşi unui control al temperaturii de către personalul de sănătate după debarcare.
Această procedură pentru turiștii internaționali a început deja să fie testată pe aeroporturile din Palma și Eivissa încă de lunea trecută, cu planul pilot pentru un coridor securizat cu Germania, care să permită Insulelor Baleare să înainteze cu o săptămână înainte de deschiderea frontierelor și care, potrivit guvernului, are a avut un impact economic de 35 de milioane de euro și un impact publicitar care a ajuns la 55 de milioane de oameni.
Pe 15 iunie, primul avion cu 189 de turiști din Düsseldorf a aterizat în Son Sant Joan. Ei au fost primii vizitatori pe care insula i-a primit Spania, după carantina din cauza coronavirusului. Sosirea acestui zbor a fost înconjurată de mari așteptări, fiind invitaţi nu mai puţin de 200 de jurnaliști acreditați.
Ulterior, 400 de turiști au ajuns pe insula Mallorca, în cadrul unui proiect-pilot pentru reluarea turismului pe insulele Baleare. Vacanța organizată de guvernul regional din Insulele Baleare și concernul german de vacanţe, TUI, a avut scopul de a le transmite europenilor că sunt din nou așteptați în Spania – țară grav afectată de noul coronavirus.
Turiştii au fost primiţi cu aplauze de localnicii din cea mai populară destinaţie din Marea Mediterană.
Turismul este vital pentru ţări ca Franţa, Spania sau Italia – primele trei puteri în UE în materie. Spania a primit în 2019 peste 82 de milioane de vizitatori străini, care au cheltuit în total nu mai puţin de 93 de miliarde de euro.