( VIDEO) Incursiuni nocturne clujene. Vizită fulger la Cetățuia din Cluj-Napoca

Ca-n vremurile lui Coșbuc, astăzi unele alei clujene aduc ceva cu „Iarna pe ulița” poetului ardelean.
Cu iubita, prietenă, cu „gașcă de acasă” sau încropită ad-hoc, cluejnii au unde să-și petreacă weekendul.
Puzderie de locuri pitoresti.
Variante sunt destule, fie iarnă, fie vara, nu contează anotimpul. Clujul poatea dăposti orice tip de turism, inideferent de gusturi sau forma de
vizită dorită: cultural, istoric sau pur si simplu o vizita prin restaurante, cluburi, imprejurimi.
Foto: Parcul Cetățuia, Cluj Napoca
Astăzi va prezentăm o zona deosebită, Parcul Cetățuia Cluj, „care este este o fortificație habsburgică construită între anii 1715 – 1735, după planurile arhitectului militar Giovanni M. Visconti.
Cu ziduri sub formă de stea, vechea fortificație cuprindea o redută și un turn, fiind înconjurată de bastioane, iar în exterior era împrejmuită de un val de pământ.”, după cum aflăm de pe site-ul Cluj.com
„Ridicată cu scopul de a asigura un post de apărare, precum și un punct de control al trupelor austriace asupra orașului, Cetatea Norilor, cum a mai fost numită, a fost de multe ori folosită și că închisoare, mai ales în perioada Revoluției de la 1848.
Aici, în anul 1849, unul dintre eroii Revoluției, pastorul sas Stephan Ludwig Roth, a fost întemnițat și executat.
Stephan Ludwig Roth (1796 – 1849)
Tot prin intermediul portalului amintit, cat si prin realizarea imaginilor surprinse de reporterii nostri plimbareti, „aici în anul 1849, unul dintre eroii Revoluției, pastorul sas Stephan Ludwig Roth, a fost întemnițat și executat.” (vezi video mai jos.)
„Un alt trecut, unul interbelic, și-a lăsat și el amprenta asupra Cetățuii. Pe panta dealului, se găseau cele mai sărace zone ale orașului. Cocioabe mizere, bordeluri, o adevărată ,,mahala” – aceasta era Cetățuia în prima parte a secolului al XX-lea.
Comunismul a adus cu sine amenajările care au făcut din Dealul Cetățuii unul dintre cele mai îndrăgite și mai cunoscute spații de recreere din Cluj.
Ridicarea hotelului Belvedere, în anii ’70, a adus cu sine o notă de modernitate, dar, totodată, a dus și la demolarea clădirilor de pe latura sudică a cetății. În zilele noastre, din vechea cetățuie a mai rămas puțin: porțile de acces din sud-est și nord, o parte din ziduri, câteva clădiri și reduta, transformată între timp în Turnul Parașutiștilor”, mai specifică publicația clujeană citată.
va prezentăm o succintă incursiune în zona respectivă, și va promitem mai multe imagini, reportaje mai ample, documetare, despre un loc pitoresc al orașului transilvănean.
By Maria Lucia Hațegan & Călin Daniel Cruceru