VIDEO. “Grădina României”, fără Iohannis… pe bicicletă. În Cleveland (SUA), a răsărit o altfel de ţară: unită, indiferent de religie sau politică

0
810

Una din bolile României vechi şi noi este dezbinarea. Aparent cauza e dată de lideri din politică şi societate, dar nu, nu e aşa; nimic nu iese la suprafaţă decât dacă are “cheag” în lumea reală, în viaţa omului de rând. Deci dezbinarea nu e produsul şefimii, al politicii sau al vedetelor de orice fel, este în gena noastră.

Dar genele se mai şi schimbă. Nu doar în laboratoarele noilor tehnologii, ci şi în suflete, în adâncimea spiritului. Iar atunci când asta devine forţă de tracţiune pentru destinul individual, nu e nimic mai simplu pentru lideri să construiască pe modelul binelui comun.

Pe Eugen Boruz, vicepreşedintele Forumului Românilor din Nord-East Ohio, l-am întâlnit din primăvara lui 2015, în turneul de peste Ocean în care am colindat Diaspora alături de Grigore Cartianu şi cărţile sale despre Revoluţie, şi de Ovidiu Daniel Popica, jurnalist cu state vechi la BBC, retras acum în presa online la grupul Hotnews, site-ul de business, startupcafe.ro.

De atunci, ne-am auzit tot mai sporadic, viaţa nu ne permite să rămânem doar într-un loc oricât de mult ne-am dori. Şi chiar mi-am dorit să stau cuplat mereu la spiritul românilor întâlniţi peste Ocean, în SUA sau Canada, unde am fost primiţi cu masă pusă, conferinţe, interes pentru lectură, cultură, dialog şi istorie recentă.

În Cleveland îşi are originea cea mai veche comunitate românească din SUA. Eugen Boruz are acasă poze foarte vechi, cu strămoşii familiei sale ardelene plecaţi în căutarea unui alt destin, pe care le vom revedea cu altă ocazie.

Nu are în schimb poze cu Iohannis pe bicicletă, ca să şi glumim puţin, pe care spune că l-a întâlnit când era profesor la Agnita, în Sibiu (în înregistrarea video de mai jos – de la minutul 32:30).

Acum am vrut să ne reconectăm la spiritul acelei mici Românii departe de casă şi foarte vechi în istoria emigraţiei.

Aşa am aflat, de pildă, ceva extraordinar: românii din partea de răsărit a statului Ohio au reuşit să vindece boala de care vorbeam la început. “Tratamentul” ei miraculos se cheamă “Grădina României”. Este un spaţiu fizic, nu virtual, creat special pentru unitatea de naţie şi pentru mândria de a fi român.

Aşa au născut fraţii noştri de suflet, acolo, o comunitate în care s-au reunit toţi românii, indiferent de religie: ortodocşi, greco-catolici, baptişti, penticostali şi alte culte. Împreună au creat o Românie aşa cum ne-o dorim cu toţii, capabilă să vadă ce uneşte, nu ce separă, şi să pună această valoare în sprijinul creaţiei artistice şi culturale locale.

Ascultaţi povestea lor, spusă de Eugen Boruz (în video-ul de mai jos, de la minutul 7:30). Nu şi cântată, deoarece deşi este fostul basist ar regretatului Gyuri Pascu, Eugen se păstrează pentru concertele sale din comunitatea românească din Cleveland.

Priviţi dincolo de “sticlă” şi de cuvinte şi simţiţi acea frumuseţe inegalabilă a unităţii în diversitate. Nimic nu poate zdruncina forţa unei astfel de construcţii. Nici măcar aşii manipulărilor de tip fake news, care încearcă din răsputeri să rupă lumea în două.

Românii din Cleveland arată de ce nu vor putea agenţii infernului să ne distrugă esenţa.

Leave a reply