marți, octombrie 26

VIDEO. ”Doamnă ministru, ne ajutați?”. O familie luptă de 10 ani să afle adevărul despre o moarte suspectă

3
1381

George Burghiu luptă din 2010 cu autoritățile române pentru a elucida condițiile în care a murit tatăl său, Gheorghe Burghiu, în Emiratele Arabe Române, în timp ce se afla la muncă pentru compania română Electromontaj SA București, sucursala din Abu Dhabi. Îi sunt aproape mama sa, Lucia Burghiu, și un frate, dar toți au împotrivă o temută caracatiță de interese sub care se ascund multe afaceri dubioase.

Familia Burghiu susține că are probe zdrobitoare privind mușamalizarea condițiilor în care s-a produs decesul și acuză unii angajați de la Inspectoratul Teritorial de Muncă București că au făcut jocul ”miliardarilor” interesați în a nu declara că moartea a fost accident de muncă.
În acest joc subteran al intereselor s-ar fi prins și un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 4, dar și alți oficiali cu rol cheie în stabilirea adevărului.
Miza ar fi sume importante de bani care s-ar fi încasat din asigurări și contracte de milioane de dolari în lumea arabă, pe care altfel compania le-ar fi pierdut dacă declara decesul drept accident de muncă (el s-a produs într-o zi de vineri, când în EAU este oficial zi nelucrătoare, ceea ce ar fi însemnat încălcarea legislației din țara respectivă și consecințe pentru compania angajatoare).
”Nu ne-au dat voie să deschidem sicriul ajuns în țară, nu am primit telefonul său mobil, pozele de la accidentul auto în care a murit soțul meu puteau fi de oriunde, culoarea mașinii e alta decât cea în care s-a aflat soțul meu, la înmormântare ne-am trezit cu niște domni în pardesiuri închise la culoare pe care nu îi cunoștea nimeni, cauza decesului a fost alta decât cea din actele medico-legale”, enumerează Lucia Burghiu lista lucrurilor suspecte care învăluiesc moartea soțului ei.
Ea și fiul său au întocmit singuri un fel de inventar al problemelor și cer intervenția ministrului Muncii, Violeta Alexandru, pentru a-i ajuta să facă lumină în acest  caz.
Redăm mai jos toate problemele descoperite de această familie luptătoare, care, pe timpul, energia, suferințele și banii ei, a făcut ce-ar fi trebuit să facă funcționari ai statului plătiți nu pentru a proteja interese de afaceri, ci pe omul simplu neajutorat în raporturile cu puterea și banii companiilor.

Lista elementelor suspecte descoperite de familia Burghiu în cazul unui deces învăluit în mister

Ce stim cu siguranta sunt urmatoarele lucruri:

– Cauza mortii din Certificatul de deces emis de autoritatile din UAE nu se potriveste cu cauza mortii rezultata la autopsia din Romania efectuata abia in 2015: “Traumatism cranian sever” VS “ruptura de organe interne si hemoragie interna”.


– ITM Bucuresti a incheiat cercetarea fara ca sa existe la dosar autopsia interna a cadavrului defunctului Burghiu Gheorghe.

– ITM Bucuresti l-a acuzat prin minciuni neprobate in dosar pe defunctul Burghiu Gheorghe de producerea accidentului de munca colectiv mortal din 24.09.2010 in PV de cercetare nr.13056/11.03.2011 la pct.K1:

“pct.k1 Cauza producerii evenimentului: “Conducatorul auto nu s-a asigurat si nu a impus si celorlalti pasageri sa se asigure cu centurile de siguranta cu care era dotat autovehiculul”. 

Toate declaratiile martorilor, inclusiv unul din directori au recunoscut in declaratii ca defunctul Burghiu Gheorghe a avut pusa centura de siguranta la momentul producerii acccidentului. 

– ITM Bucuresti l-a acuzat prin minciuni neprobate in dosar pe defunctul Burghiu Gheorghe de producerea accidentului de munca colectiv mortal din 24.09.2010 in PV de cercetare nr.13056/11.03.2011 la pct.K2:

“pct.K2 Cauza Producerii evenimentului:” Evenimentul urmat de decesul lucratorilor Burghiu Gheorghe…s-a produs in conditiile circuatiei pe un drum public si s-a datorat faptului ca “a condus masina cu NEPASARE…”. 

Nu exista in dosarul de cecetare expertiza tehnica a masinii efectuata la momentul producerii acccidentului rutier care sa demonstreze stare tehnica a vehicului la acel moment. 

De mentionat ca, din declaratiile martorilor reiese ca inainte cu 10 minute de producerea accidentului autovehiculul a fost implicat intr-un eveniment in deșert, fiind tractat din nisip cu un tractor. Exista indicii temeinice ca sistemul de franare sau directie sa fi fost afectat de acest eveniment (exista o expertiza tehnica auto in care este mentionat acest lucru).

– reprezentantii companiei la fata locului producerii accidentului au sustras telefonul mobil (personal) al defunctului Burghiu Gheorghe care continea mesaje text trimise de directorul sucursalei catre defunct. 

– Nu am fost informati de catre consulul Romaniei din Abu Dhabi  despre decesul tatalui nostru in UAE.

– Nu am fost intrebati daca dorim efectuarea autopsiei interne in EUA in dosarul penal dechis de Politia din Abu Dhabi pe numele tatalui nostru.

– dosarul de cecetare al ITM Bucuresti  NU contine poze de la locul accidentului, cu atat mai mult, nu contine poze cu defunctul Burghiu Gheorghe de la locul producerii accidentului de munca colectiv mortal care sa-l infatiseze in masina accidentata.

– schita accidentului depusa de directorii SC ELECTROMONTAJ SA Bucuresti in cercetarea facuta de ITM Bucuresti este mult diferita fata de schita accidentului facuta de Politia din Abu Dhabi. 

– defunctul Burghiu Gheorghe nu apare pontat ca prezent la lucru in zilele legale de odihna (vinerea) in documentele depuse la ITM Bucuresti, desi din declaratiile martorilor reise ca defunctul a muncit cel putin 5 saptamani consecutive fara zi legala de odihna.

– Actul Aditional al defunctului Burghiu Gheorghe prezentat de companie in cercetare nu a avut data emiterii completata. Directorii SC ELECTROMONTAJ SA BUCURESTI au falsificat acest document in dosarul civil nr. 14599/62/2011 de la Curtea de Apel Brasov. Judecatoarea a refuzat sa constate acest lucru cand a fost instiintata. 

– ITM Bucuresti a ajuns la intelegere cu SC Electromontaj SA Bucuresti si au fabricat abia in 2012 dosarul civil civil nr. 20712/3/2012 la Tribunalul Bucuresti (fond).

– ITM Bucuresti a ajuns la intelegere cu SC Electromontaj SA Bucuresti in dosarul civil nr. 20712/3/2012 Curtea de Apel Bucuresti(recurs) refuzand la termenul din 11.09.2014 „CEREREA DE INTERVENTIE ACCESORIE  IN INTERESUL I.T.M. BUCURESTI” unde aveam 26 de anexe ca probe. Aceste probe sunt contrare deciziilor instantei de judecata care au rezultat ca urmare a acestui dosar pe baza apararii ITM Bucuresti.  

– Seful Inspectiei Muncii a refuzat implicarea in dosarul civil nr. 20712/3/2012 Curtea de Apel Bucuresti la cererea familiei, desi acestia au semnat aprobarea PV de cercetare nr.13056/11.03.2011 care a fost modificat de instanta de judecata in dosarul civil mentionat.

– Seful Inspectiei Muncii revenit pe functie in Ianuarie 2015 ca urmare a revenirii PSD la Guvernare a refuzat sa ceara recercetarea acestui acccident de munca dupa ce am avut audienta cu acesta si in 09.02.2015 i-am trimis toate probele ce le aveam in posesie.

– Martorul principal ing.D.R.S.  nu a fost audiat de ITM Bucuresti desi acesta a fost angajatul SC ELECTROMONTAJ SA Bucuresti pana in Februarie 2011. Cercetarea ITM s-a incheiat in Martie 2011. 

– Familia defunctului Burghiu Gheorghe a reusit sa obtina 7 declaratii de la martori, toti angajati ai SC ELECTROMONTAJ SA BUCURESTI, iar ITM Bucuresti a folosit in cercetare o singura declaratie a supravietuitorului data sub presiune psihica in spital in Abu Dhabi, UAE. Acest unic martor folosit de ITM Bucuresti nu a fost reaudiat in Romania conform specificatiilor legale. 

–  Ca documente legale obligatorii lipsesc din cercetarea ITM:

   – Fisa postului a defunctului Burghiu Gheorghe pentru functia de SOFER indeplinita la momentul decesului la Sucursala din Abu Dhabi;

– Fisa de Instructaj SSM pentru functia de Sofer indeplinita de defunct la momentul decesului;

– Fisa medicala tip A(B) pentru conducatori auto si „Avizul medical” cu mentiunea „apt de a conduce autovehicule”. 

-„Ordin de deplasare” sau „Foaie de parcurs” pentru iesire ape strada cu o masina apartinand companie;

– Contractul de inchiere al masinii din SC Electromontaj sa Bucuresti si entitatea din Emiratele Arabe Unite;

– Exista document in care este specificat ca sofer a fost al ocupant al masinii. Exista o stenograma a discutiei dintre familia defunctului si Inspectorul de munca de la Inspectia Muncii care a declarat acelasi lucru;

-Martorii mentioneaza ca „intre directorul Vasilache Gabriel si d-nul Tehnician Burghiu Gheorghe exista o stare de conflict”. Alt martor declara:” desi vinerea era zi libera, eram fortati sa lucram in aceasta zi fiind tot timpul amenintati de dl.director Vasilcahe…”.

– Defunctul nu detinea permis de conducere emis de autoritatie emirateze care sa ii permita conducerea autovehiculelor companiei pe drumurile publice. Lucru recunoscut de unul din actionarii companiei in Romania.

– Numerele de inmatriculare ale masinii implicate in eveniment din fotografiile prezentate in cercetarea din Romania suntdiferite. Apare doua numere de inmatriculare diferite. Exista o expertiza facuta de catre noi in acest sens. 

– Data dupa pozele prezentate in dosarul penal nr.5177//2011 este 22.09.2010, iar decesul s-a petrecut in 24.09.2010.

– Procurorii de la PJS4 Bucuresti, au incercat sa-i fabrice tatalui nostru un dosar penal la Brigada de Politie Rutiera a Mun Bucuresti si sa cerceteze accidentul rpdus in Abu Dhabi, UAE,  prin care sa-l acuze ca a condus baut si cu viteza. Acesta a fost motivul pentru care dupa 5 ani de la deces, Prim Procurorul Paun Eugen a ordonat exhumarea cadavrului pentru efectuarea autopsiei. Au mentionat ca s-a gasit alchool in cadavru si a fost nevoie ca sa familia sa faca o alta contraexpertiza sa demonstreze ca este vorba despre alchool rezultat ca urmare a fermentatiei cadavrului.

– Familia defunctului a fost amenintata si hartuita incepanad imediat dupa producerea accidentului de munca de catre SC ELECTROMONTAJ SA BUCURESTI prin urmatoarele:

– ne-au trimis ordine de evacuare din camerele de camin din Brasov prin executor judecatoresc din Bucuresti fara o decizie definitiva si irevocabila a intantei de judecata;

– ne-au taiat apa potabila (luni de vara), fiind nevoiti sa aducem apa de la cativa kilometri distanta din oras;

– ne-au taiat curentul electric prin relatiile lor avute in cadrul conducerii SC ELECTRICA Brasov;

Familia defunctului a avut peste 20 de procese civile cu SC ELECTROMONTAJ SA BUCURESTI ca sa-si redobandeasca drepturile legale.

Exista probe clare ca directorii SC ELECTROMONTAJ SA Bucuresti au luat banii din asigurarile incheiate pe numele defunctului Burghiu Gheorghe in Emiratele Arabe Unite. 

3 comments

Leave a reply