duminică, iulie 14

VIDEO. Dimensiunea esteto-socializatoare a unui cenaclu literar

Dorin Nădrău
0
1076
Dorin Nădrău

Dorin Nădrău       Michigan, USA

Începând de azi ni se alătură din SUA și colegul Dorin Nădrău. Acesta s-a stabilit în Statele Unite ale Americii, prin căsătorie, la vârsta de 60 de ani, uzând de dreptul fundamental al omului la liberă circulație și s-a alăturat comunității românilor -americani din Michigan, „Statul Marilor Lacuri”. În România, celor cinsprezece ani de inginerie, le-a adăugat încă pe atâția exercitați în fascinantul domeniu juridic, ca avocat. Pe tărâmul american, și-a descoperit o nouă pasiune: scrisul. Astăzi, gânduri, frământări sau recenzii, deseori însoțite de relatări ale unor episoade de experiență individuală sau reflecții personale, sub care semnează, pot fi citite constant în trei gazete consacrate din Statele Unite și Canada. Bun venit la Lumea Liberă!

Rândurile ce urmează mi-au fost motivate cu prilejul invitației de a participa la o recentă reuniune a Cenaclului Literar „Mircea Eliade” din Denver, CO, desfășurată grație platformei ZOOM, o manifestare ce s-a dovedit interesantă, atât prin discuțiile pe care le-a generat, cât și prin aprecierile și evaluările expuse.
Din perspectiva evoluției mentalităților, apariția și exercitarea unei activități specifice unui cenaclu a reprezentat o achiziție prin excelență modernă. Incontestabil, nevoia de cenaclu și importanța sa depind cu preponderență de timpul istoric, ca şi de anumite contexte și de așteptări. Aserțiunea mea este neîndoios consolidată de fenomenul actual de extindere a desfășurării on line. Am realizat că un considerabil avantaj este faptul că noua modalitate oferă posibilitatea apropierii unui mare număr de participanți aflați concomitent în locuri diferite și indiferent cât de îndepărtate, asigurând cenaclului calitatea de a constitui o grupare vie și chiar o stare de spirit și nucleu vital al unei comunități.
Este îndeobște cunoscut că, în mod necesar, structura oricărui cenaclu literar include prezența și interesul intens susținut al unei figuri „spiritus rector” în stare să adune împreună diverse personalități și să le compatibilizeze. Nu mi-a fost greu să recunosc în acest rol pe „admirabilul om al cărții” prof. Anca Sîrghie, împrejurare confirmată de unul dintre membrii cenaclului care a evocat înființarea cenaclului la recomandările și sugestiile acesteia, cu mulți ani în urmă.

Emoționantă „ab initio” prin însăși tema abordată și dezbatută, „Ei au trăit în limba română. Scriitori români în exil”, sesiunea cenaclului, ai cărei moderatori au fost amfitrionii Simona Sîrghie și Sebastian Doreanu, a cuprins un program atractiv. După salutul de „bun venit” și prezentarea invitaților și a unor noi cărți și reviste literare, au urmat prezentările relatate, timp de câte 10 minute acordat fiecăruia, după cum urmează: Andrei Codrescu (SUA)-„…despre Andrei Codrescu”, Mihaela Albu (România)-„Necunoscutul Virgil Ierunca”, Ion Dur (România)-„Post-restant. Recuperarea publicistului Horia Stamatu”, Anca Sîrghie (România)-„Mircea Eliade-spirit renascentist”, Antonia Bodea (România)-„Emil Cioran-sublimarea negației”, Alex Cetățeanu (Canada)-„Dr. Anton Soare-nepotul generalului martir Petre Caramitru”, Francisc-Mihai Lorinczi (România)-recital din poezia lui Dumitru Ichim, Daniela Pănăzan (România)-„Marile sărbători creștine în poezia lui Dumitru Ichim, Ioan Bogdan (SUA)-„Oaze românești”, Cătălin Dima (SUA)-recital de pian Tiberiu Brediceanu. Au prezentat, în continuare, creații proprii: Dumitru Ichim (Canada)-poezii, Adrian Muntenu (România)-sonete, Dorin Nădrău (SUA)-„Vintilă Horia. Tulburătoare pagini de jurnal”, Dan Dănilă (România)-poezii. Horia Ion Groza (SUA) a reținut atenția cu lansarea cărții „Jurnalul lui Ulise” de Dan Dănilă. Cuvântul de încheiere a marcat terminarea reuniunii cenaclului.

Finalmente, cred că dincolo de aserțiuni și argumente (pro și împotrivă) implicând o inevitabilă doză de subiectivism și relativism, reuniunea literară a Cenaclului din Denver, CO a constituit o elocventă pledoarie în favoarea unei vădite solidarități de grupare literară distinctă alcătuită din oameni preocupați de literatură și legați prin multiple afinități estetice. Pentru mine, această manifestare culturală a constituit un mod de petrecere a timpului liber sub imperiul lui „utile dulci”.

Leave a reply