sâmbătă, ianuarie 18

VIDEO. ”Dacă virusul circulă liber, crește riscul să se adapteze mai bine la om”. Interviu cu profesorul care a descoperit noua tulpină a SARS-CoV-2

0
1079

„Dacă lăsăm virusul să continue să circule liber, îi oferim multe posibilități de a se adapta mai bine la transmiterea la om”, spune profesorul Tulio de Oliveira, brazilianul aflat la originea descoperirii unei noi mutații „mai transmisibile” a coronavirusului, care provoacă îngrijorare în întreaga lume.

Oliveira este directorul laboratorului Krisp de la Școala de Medicină Nelson Mandela de la Universitatea KwaZulu-Natal din Durban (Africa de Sud), unde locuiește din 1997.

El a condus echipa care a descoperit o nouă variantă a coronavirusului în țară și a împărtășit datele cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care, la rândul ei, a permis Regatului Unit să descopere propria sa tulpină nouă a coronavirusului care provoacă temuta boală COVID-19.

Într-un interviu acordat BBC News Brazilia, Oliveira subliniază că cele două variante sunt mai transmisibile decât varianta originalulă a SARS-CoV-2, dar, deocamdată, nu se știe dacă ele sunt și mai letale.

Ambele au unele asemănări, dar au evoluat separat și au în comun o mutație, numită N501Y, situată într-o parte crucială a virusului, utilizată pentru infectarea celulelor din corpul uman.

În Africa de Sud, noua variantă identificată de profesorul Oliveira și echipa sa ar fi în spatele celui de-al doilea val de pandemie a țării.

S-a răspândit rapid și a devenit forma dominantă a virusului în unele părți ale teritoriului sud-african, provocând saturația sistemului de sănătate.

Varianta britanică, care este și mai contagioasă, s-a răspândit în sud-estul Angliei, creând noi restricții și măsuri dure de carantină pentru populația locală.

În această săptămână, zeci de guverne au suspendat temporar zborurile internaționale cu originea sau destinația în Marea Britanie, în încercarea de a controla răspândirea acestei mutații virusului SARS-CoV-2.

Principalele declarații ale profesorului care a descoperit noua tulpină a coronavirusului

  • În Africa de Sud am descoperit o variantă care pare să răspândească infecțiile mult mai rapid. Am descoperit această variantă în Golful Nelson Mandela, una dintre cele mai turistice regiuni din Africa de Sud. Această variantă s-a extins rapid la Cape Town și Durban.
  • Când am secvențiat codul genetic, am constatat că acesta avea multe mutații, în principal în proteina virusului care intră în receptorul uman pentru a penetra celulele umane.
  • Unele dintre mutațiile din această proteină au apărut la poziția 501, într-un aminoacid numit tirozină.
  • Această mutație a fost găsită și într-o tulpină complet diferită din Marea Britanie, dar tulpinele au o mutație comună. Și tocmai această mutație credem că este legată de transmisibilitatea crescută a virusului.
  • Până în prezent, cel mai mare pericol este că, deoarece transmisiile sunt mai rapide, spitalele noastre sunt complet supraaglomerate cu pacienți care au nevoie de terapie intensivă. Deci, în acest moment, nu putem primi mai mulți pacienți în spitale.
  • Atât noi, cât și britanicii credem că potențial aceste două variante nu mai sunt letale, dar lovesc foarte mult spitalele din Marea Britanie și Africa de Sud.
  • În primul rând, nu știm dacă aceeași variantă este deja în Brazilia. În principal pentru că partea genomică a Braziliei nu este la fel de puternică ca în Africa de Sud și Regatul Unit.
  • Prin urmare, nu ne va surprinde faptul că mai multe țări din lume, pe măsură ce încep să secvenționeze mai mult genomul tulpinilor lor, găsesc viruși mai adaptați la transmisie.
  • În al doilea rând, Brazilia nu a reușit niciodată să controleze pandemia covid-19 și, prin urmare, posibilitatea ca o altă tulpină să se dezvolte în Brazilia sau să fie importată este mare.
  • Este important să controlați pandemia, să vă asigurați că există paturi de spital și să încercați să reduceți numărul persoanelor care mor din cauza acestei boli.
  • Mesajul principal este că, dacă lăsăm acest virus să circule la un nivel mediu sau ridicat, avem șanse mari ca virusul să fie mai bine adaptat la transmiterea la om.

Leave a reply