duminică, martie 3

VIDEO. Curiozități istorice de Ziua Americii

0
1012

Doliu de ziua națională
Chiar daca 4 Iulie este ziua națională când americanii sărbătoresc independența, aceasta este și o zi tristă în istoria Americii, pentru că trei din președinții ei au murit în exact această zi. Aceștia sunt John Adams(1826), Thomas Jefferson(1826) si James Monroe (1831). Ambii se numără printre cei care au semnat Declarația de Independenta. Tot pe 4 iulie, însă in 1850 președintele Zachary Taylor s-a îmbolnăvit de holera, de la niște cireșe pe care le-a mâncat. Acesta a murit cinci zile mai târziu, fiind în fruntea țării doar un an jumate.

Jaf in cimitir
În 1876 doi hoți au decis să fure sicriul președintelui Abraham Lincoln din cimitirul din Springfield, Illinois pentru a putea cere în schimb eliberarea unui prieten din închisoare. Planul a eșuat deoarece au fost dați de cineva în vileag, fiind surprinși chiar în timp ce se chinuiau să scoată sicriul din groapa. Aceștia au reușit totuși să fugă dar au fost arestați, în Chicago, câteva zile mai târziu. La proces însă erau gata să scape pentru că la vremea respectiva în Illinois nu exista o lege care să pedepsească hoții de morminte. Singura pedeapsa care au primit-o a fost, un an de închisoare, pentru spargerea lacătului de la intrarea în cavou.

Cel dintâi
Președintele Thomas Jefferson a fost singurul vice președinte american care ulterior a fost ales președinte de doua ori consecutiv. Tot el a fost primul care a introdus strângerea de mână ca forma de salut , în locul plecăciunii tradiționale. Cu toate că era un politician remarcabil Jefferson mai avea un obicei puțin mai ciudat de a-și primi emisarii străini la Casa Alba. De multe ori el îi întâmpina îmbrăcat în pijama, lucru care deranja vădit pe distinșii oaspeți.
Cu toate că în Declarația de Independență a condamnat sclavia, acesta era proprietar de sclavi. Reședința sa din Monticello a fost una din cele mai mari proprietăți din America administrate de către sclavi. Acesta i-a tratat însă cât se poate de uman, mulți din ei fiind eliberați.

Președinți falimentari
Jefferson a murit cu peste 100,000 de dolari datorii, o sumă foarte mare pentru acele vremuri. De altfel el nu a fost singurul președinte american care a murit falit. Președinții James Monroe, William Harrison si Ulisse S. Grant s-au numărat și ei printre cei care au murit lăsând în urmă numeroase datorii.

Curiozități prezidențiale
Președintele James Garfield pe lângă funcția de avocat si politician, a fost un predicator renumit și președintele unui Colegiu din Ohio. Chiar și după ce a devenit președinte nu de puține ori își făcea timp să predice în biserici, fiind foarte popular printre oamenii de rând. O alta calitate pe care o avea era cea de a putea scrie simultan cu ambele mâini, în Latina și în Greacă.
Andrew Johnson  era un autodidact care a fost croitor înainte să intre în politică, și-n cursa prezidențială. Ca cel de-al 17-lea președinte ales, acesta nu rata ocazia de a intra în atelierele croitorilor, pe care le întâlnea în cale. Când era încă guvernator în Tennessee, se spune că Johnson ar fi croit personal un costum pentru guvernatorul din Kentucky.
Johnson a devenit tată la doar 19 ani, în timp ce președintele John Taylor la 70 de ani, a fost cel mai în vârsta tată-președinte.
Grover Cleveland a fost executor înainte de a deveni președinte. Acesta a dus personal la spânzurătoare pe doi criminali.
Președintele Chester Arthur se bănuiește că ar fi devenit ilegal președinte, acesta ne fiind născut în America așa cum cere legea, ci in Canada.
James Buchanan a fost singurul președinte care nu a fost niciodată căsătorit.
James A. Garfield al doilea din președinții care au fost împușcați și ulterior a murit, se spune că a decedat nu datorita glonțului ci doctorilor. Datorită metodelor primitive folosite în încercarea de a găsi glonțul, aceștia au provocat o hemoragie internă puternică, infectând organismul, lucru care a dus ulterior la decesul președintelui.
Benjamin Franklin a scris un eseu pornografic despre cum să-ți alegi amanta. Mai târziu congresul a cheltuit mii de dolari din banii publici să cumpere înapoi toate manuscrisele. Tot Franklin a propus în ședința Congresului din 1789 ca simbolul national american să fie curcanul și nu vulturul. Propunerea însă nu a fost validată.
Capitala statului african Liberia, Monrovia a fost dată după numele celui de-al cincilea președinte american James Monroe.
Președintele Andrew Johnson a fost extrem de aproape să fie suspendat din funcție în 1868, după ce a încercat să-l concedieze pe Secretarul Apărări, Edwin Stanton. Acesta a scăpat la diferență de un singur vot senatorial.
Chiar dacă era doar secretarul comerțului în 1927, Herbert Hoover a fost politicianul a cărui imagine televizată a fost difuzată în prima transmisie făcută în direct în America, din Washington D.C. la New York.

Leave a reply