VIDEO. Cum se propagă coronavirusul prin aer

0
865

Un proiect realizat de patru organizații finlandeze de cercetare și distribuit de Universitatea Aalto, din Finlanda, a studiat modul în care coronavirusul se răspândește prin aer.

Conform concluziilor studiului, răspândirea se realizează prin strănut sau tuse. Particulele evacuate ar funcționa ca un nor de aerosol, care se extinde dincolo de persoana care tuşeşte și se diluează în procesul de dispersare.

„O persoană infectată cu coronavirus poate tuşi și se poate îndepărta, dar apoi lasă particule extrem de mici de aerosoli care transportă coronavirusul.

Aceste particule ar putea ajunge în tractul respirator al altor persoane apropiate”, explică profesorul asistent Ville Vuorinen (alăturat), de la Universitatea Aalto, pe site-ul instituției.

Lucrarea include o simulare a acestei răspândiri a virusului care a provocat pandemia actuală.

Din aceste motive, instituția recomandă persoanelor infectate sau cu simptome suspecte să rămână acasă și să mențină o distanță fizică rezonabilă față de alți oameni. Instrucțiunile includ, de asemenea, tuşitul pe mânecă sau eșarfă și grija continuă pentru igiena mâinilor.

Videoclipul analizează şi riscul de contagiune în locuri închise. Simularea reprezintă un scenariu în care o persoană tușește pe un hol sau între rafturi, precum cele din supermarketuri, și ține cont de ventilația obișnuită a acestor locuri.

Concluzia este că particulele se pot deplasa prin aer pentru câțiva metri și rămân suspendate un timp considerabil.

Studiul de la prestigioasa MIT a schimbat optica

Iniţial se credea că particule emise prin strănut sau tuse rămân în aer în jur de 30 de minute.

Studiile din ultimele săptămâni par să confirme că răspândirea coronavirusului în aer durează mai mult decât se credea anterior. Din acest motiv, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a reexaminat recomandările sale privind utilizarea măștilor de protecţie, având în vedere rezultatele unui nou studiu realizat de Institutul Tehnologic din Massachusetts.

Experimentul MIT a observat că virusul călătorește atât în ​​picăturile de salivă expulzate de cei care vorbesc, cât și în aerosoli și că poate ajunge până la 7-8 metri distanţă, în cazul unui strănut puternic.

Diferența dintre aerosoli și picăturile de salivă poate părea o chestiune academică: ea constă în dimensiunile sferelor de salivă care transportă virusul. Sferele de salivă călătoresc la 1-2 metri de persoana care le emite și cad la pământ.

Aerosolul rămâne suspendat în aer și poate atinge distanțe mai mari.

Aceasta înseamnă că în încăperile închise și ascensoare, cantitatea se virus se poate mări şi persistă mai mult, dacă persoanele infectate rămân ceva timp în spaţiul liftului.

Virologul David Heymann, (alăturat), președintele unui grup de consultanți OMS, a declarat pentru BBC: „Studiem noile dovezi științifice și suntem gata să schimbăm recomandările, dacă este necesar”.

O investigație realizată de New England Journal of Medicine din 17 martie a arătat că virusul poate rezista prin aerosoli până la trei ore, deși cantitatea acestuia este redusă sensibil la jumătate după aproximativ o oră.

Leave a reply