VIDEO Cristian Diaconescu: „România va fi mai avantajată cu Biden decât cu Trump”

Laurențiu Ciocazanu, directorul portalului lumealibera.ro, a purtat o discuție cu fostul ministru de externe al României, domnul Cristian Diaconescu.
3
2667
foto: lumealibera.ro

 

Recent, jurnalistul Laurențiu Ciocazanu, director al portalului lumealibera.ro, a purtat o discuție cu fostul ministru de externe al României, domnul Cristian Diaconescu.

 

Printre temele abordate în interviu s-a pus și problema României, în contextul actual, mai cu seamă după câștigarea alegerilor în SUA de către democratul Joe Biden.

România va fi mai avantajată cu Biden decât cu Trump, susține cunoscutul analist de politică externă.
Întrebat de ziaristul Laurențiu Ciocazanu care ar fi avantajele României cu administrația Biden, fostul ministru răspunde făcând, totodată, anumite precizări care sunt, după părerea noastră, foarte importante pentru viitorul apropiat al participării României în politică externă, în perioada viitoarei administrații Biden.

 

Care sunt avantajele României cu administrația Biden
„Avem deja câteva chestiuni concrete…
Da, în primul rând, în mod decizional, în zonele de politică externă, politică de apărare și de securitate, vor fi, evident, în afară de președintele Biden, doi oameni care cunosc, la rândul lor, foarte bine România, și care, cel puțin din experiența pe care o am eu în relațiiile cu acești doi oameni, chiar au un anume tip de disponibilitate față de țară noastră.
Unul este Tony Blinken, care va fi ministrul de externe, șeful Departamentului de Stat – cel care a condus o secție a Consiliului de Securitate Națională – a fost consilierul de securitate națională a vicepremierului Biden, în administrația Obama, care se ocupa de zona Europa de Est, și celălalt, Jake Sullivan, care a fost, de asemenea, în egală măsură la Consiliul Securității Naționale. Eu însă îl cunosc din perioada în care era adjunctul șefului de cabinet Hilary Clinton…
De ce insist pe acest aspect: este foarte bine că se pleacă de la vârf când discutăm de o mare putere cu oameni care cunosc relația bilaterală pentru că orice mare putere, evident, este participantă la jocurile globale. Acestea sunt multe, complicate și cu  mize foarte diverse.
O ierarhizare a Statelor Unite în lume, în acest moment, pune alte zone pe agenda prioritară: Marea Chinei de Sud, Orientul Mijlociu, Federația Rusă… China…numai vorbim.
Faptul că România este cunoscută înseamnă că ne da nouă, de la București, avantajul de a ne mișca mai repede în acest parteneriat.
Apoi, în prima parte a acestui an, vor avea loc două summit- uri foarte interesante, care nu-și propun a fi întâlniri teoretice la acest nivel. Un summit pe care l-a promis și-l va organiza administrația Biden este cel privind democrația.”
Ce se dorește?
Pe deoparte, se conștientizează faptul că globalizarea, implicit oranizatiile multilaterale au probleme sistemice foarte serioase în perioada asta, motiv pentru care regândirea sistemului parteneriat – prealiante – cuvântul alianțe va apărea foarte des în această perioada- va fi inițiată de Biden, de administrația americană. Această regândire va fi un summit.
Va fi foarte important cine vor fi participanții la acest summit. Pentru că nu e e vorba numai despre super puteri. E vorba și de state care unele dintre ele nu figurează neapărat pe lista aliaților, dar figurează pe lista prietenilor a partenerilor, și aici mă refer la Arabia Saudită și India. Iar de celalată parte, o întâlnire asemănătoare, sesizând momentul, probabil, va organiza Boris Johnson.”
În marșa reuniuni G-7, se va organiza întâlnirea D-10, care cuprinde G-7 plus alte trei state, și care, la rândul ei, va fi un exercițiu
Dar nu unul teoretic, ci cât se poate de aplicat, cu implicații pe perioade lungi de timp în ceea ce privește repozitionarile de la nivel global. Pe scurt, se va face delimitarea între cei care sunt aliați și cei care… nu sunt.
Motiv pentru care, de exemplu, Boris Johnson, care intenționează să propună o varianta de cooperare între viitorii aliați în ceea ce privește tehnologiile 5G, atacurile cibernetice, etc.
Acești viitori aliați își propun să găsească formate multilaterale, „coaltii de voință „, și, lucru foarte important, să accepte ” reacții autonome”.
Dar ideea de baza este că atunci când un aliat este pus în pericol, atacat în formule, unele dintre ele neconvenționale, cum este cel al războiului hibrid, ceilalți să-i fie alături.
Deci, din acest punct de vedere, în anul viitor se vor întâmplă niște lucruri foarte importante, și, insist, nu ne permitem să fim jucători minori pentru că aceste reașezări, până la urmă, vor fi cele care pe o perioada determinată de timp vor prevala, iar deciziile care se vor lua acolo, vor fi extrem de  imposrtante, iar noi trebuie neapărat să fim la masă negocierilor.”
Ascultati inregistrarea intregului interviu aici

 

3 comments

Leave a reply