VIDEO. „Coronavirusul a apărut din cauza tehnologiei 5G” – adevăr sau fake news?

0
1253

Videoclipul unui presupus medic, pe nume Thomas Cowan, a devenit viral după ce acesta a afirmat la o conferință că pandemia COVID-19 este cauzată de tehnologia 5G și că fiecare epidemie majoră din istorie a fost cauzată de un salt „cuantic” în electrificarea Pământului. Nimic însă din acea afirmaţie însuşită acum de milioane de oameni nu are dovezi științifice care să o susțină. 

Organizaţiile care luptă împotriva atacurilor moderne tip fake news l-au luat imediat la ochi pe inventatorul teoriei conspiraţiei ce leagă apariţia coronavirusului de 5G.


Cowan a sugerat că această presupusă „intoxicație celulară” cu COVID 19 este consecinţa unei aşa-numite creşteri „cuantice” a electrificării Pământului. Potrivit ideilor sale, fiecare pandemie apărută în lume corespunde unui astfel de „salt cuantic”.

Termenul „cuantic” este adesea folosit de susținătorii teoriilor pseudoştiinţifice, pentru a le oferi adepţilor lor o oarecare acoperire ştiinţifică. „Quantum” este un adjectiv care în fizică este folosit pentru a face referire la legile care guvernează materia la scări foarte mici, pentru atomi şi diviziunilor și, prin urmare, nu are niciun sens real în modul în care Cowan îl foloseşte în discuțiile sale.

Pandemiile nu au coincis cu „electrificarea”

Nici pandemiile nu au coincis cu un „salt” în electrificarea Pământului. Cowan citează exemplul pandemiei gripale din 1918 și îl raportează la introducerea undelor radio în întreaga lume, cu un an înainte, în 1917. Cu toate acestea, primele posturi de radio comerciale au început să emită din 1920.

Mai mult, „gripa spaniolă” din 1918, care ar fi ucis peste 50 de milioane de oameni, nu a fost prima pandemie din lume, istoria e plină de astfel de tragedii globale despre care există mărturii încă din Evul Mediu, de pe vremea Imperiului Roman şi în multe alte cazuri.

Cowan mai spune că atunci când o ființă vie este expusă unui nou câmp electromagnetic, ea „este otrăvită, câțiva mor și restul intră într-o stare de inactivitate: trăiesc puțin mai mult, dar sunt bolnavi”.

Alte minciuni imense: „infectarea” prin telefoane şi WI-FI

Relația câmpurilor electromagnetice cu sănătatea dă naștere la numeroase teorii pseudoştiinţifice, fie urmare a presupusului efect al telefoanelor mobile şi al Wi-Fi-ului asupra sănătății (nu există dovezi ştiinţifice în acest sens, doar invenţii şi teorii ale conspiraţiei având drept surse diverse persoane controversate), fie din cauza presupuselor proprietăți vindecătoare ale magneților (iarăşi, nedovedite).

Astăzi, dovezi disponibile, care sunt abundente (aproximativ 25.000 de studii științifice în ultimii 30 de ani, conform Organizației Mondiale a Sănătății) indică faptul că expunerea zilnică la câmpuri electromagnetice de intensitate scăzută nu pare să aibă efecte asupra sănătății. Deși OMS observă că există anumite lacune în această chestiune, în niciun caz creșterea „electrificării Pământului” nu poate fi legată de pandemii precum cea a COVID-19.

Cowan își încheie argumentaţia susținând că actuala pandemie COVID-19 este legată de implementarea rețelelor 5G la nivel mondial, dar argumentele sale sunt din nou false. Nu este adevărat că rețelele 5G sunt implementate în toată lumea.

De asemenea, el foloseşte drept argument faptul că unul dintre primele orașe în care a fost lansat 5G a fost Wuhan, originea COVID-19, dar nici  acest lucru nu este adevărat. Nu există nicio dovadă pentru acea afirmaţie a lui Cowan.

În octombrie 2019, trei companii chineze de telecomunicații de stat au anunțat instalarea tehnologiei 5G în mai multe orașe, iar în știrile publicate de Reuters la acea vreme, alte orașe mari precum Beijing (22 de milioane de locuitori) sau Shanghai (25 de milioane de locuitori), ambele mult mai populate decât Wuhan (11 milioane de locuitori), erau deja acoperite de 5G. Dacă virusul e provocat de 5G, de ce nu a apărut în capitala Beijing sau în Shanghai? Falsul nu are nici măcar o urmă de logică.

Investigat în SUA pentru folosirea de medicamente ilegale

Pe site-ul său, Cowan își definește filozofia despre sănătate ca fiind ceva ce trebuie atins „prin nutriție, medicamente naturale, mișcare și gândire corectă”.

De asemenea, susţine că a studiat „antroposofia, practicile tradiționale ale oamenilor, activitatea Weston Price, homeopatia, erbologia și multe alte discipline”,

După cum raportează CBC, Cowan este investigat în prezent de către Comitetul medical din California și are activitatea limitată de la primirea unei reclamații, în 2017, pentru, printre altele, administrarea unui medicament neaprobat unei paciente cu cancer de sân, pe care nu a văzut-o niciodată la faţă şi fără să o informeze că acel medicament nu era legal, relatează maldita.es, parte a unei asociaţii a 41 de organizaţii care luptă împotriva dezinformării tip fake news.

 

Leave a reply