sâmbătă, decembrie 2

VIDEO. Exclusivitate.Continuă seria protestelor în metropola Chicago

0
1503

“If you are not outraged, you are not paying attention” /”Dacă nu ești revoltat, înseamnă că nu ești atent” avertiza unul din sloganele protestatarilor, de ieri, de la Chicago

Aproximativ 30,000 de oameni au participat sâmbătă la un marș de protest în centrul metropolei Chicago, prin care s-au cerut reforme în actualul sistem polițienesc din oraș și Statele Unite în general. Protestul a început în Union Park, din zone de vest a orașului, la o săptămână după ce George Floyd a fost ucis de către polițiștii care l-au arestat.

Protestul a continuat apoi cu un marș pe străzile din Chicago, mergând nord, pe Ashland Ave până la Division street, pe o lungime de câțiva kilometri. Marșul s-a finalizat cu oprirea finală din Cabrini Green, din zona de nord a orașului. Aici oamenii au stat jos pe iarbă și au asistat la o serie de discursuri presărate cu poezii și cântece.

© 2020 Copyright Marian Petruta

Organizatorii marșului de protest Activate Chi au decis inițierea lui abia acum patru zile, fără să știe câtă lume li se va alătura. Numărul mare de participanți a fost ajutat și de vremea însorită. Evenimentul a fost extrem de bine organizat, pe tot parcursul lui s-au distribuit gratuit sticle cu apă, sucuri sau snacks-uri, unii cetățeni ieșind din case și oferind sticle cu băutură, chiar și spray de piele împotriva soarelui foarte puternic.  Totul s-a desfășurat în mod pașnic fără incidente. Cele câteva sute de polițiști prezenți pe parcursul marșului nu au făcut decât să asiste pasivi la derularea lui. Poliția orașului a respectat cererea organizatorilor ca polițiștii să nu fie îmbrăcați în echipamente de folosite la revoltele  violente de stradă.

Protestele continuă și-n cursul zilei de Duminică, cu altele similare, în diferite zone ale metropolei. În zona centrală a orașului (the Loop) unde au fost protestele acum o săptămână se păstrează, în continuare, unele măsuri de restricție de circulație. Multe din ieșirile de pe autostradă înspre centru orașului fiind blocate, iar unele poduri, peste râul Chicago, fiind ridicate, limitând astfel accesul cu mașinile.

Colaj fotografic + video live de la marșul de protest 

Leave a reply