VIDEO. ”Când mi-au spus că trebuie să dăm online examene, doctorate, dizertații, admitere, am zis: nu se poate!”

0
612

Universitatea ”Constantin Brâncuși” organizează marți, la Târgu-Jiu, o conferință de o importanță majoră: ”Educația după pandemie”. Este vorba de provocarea lansată de un grup de oameni de știință și cadre didactice universitare, adresată mediului educațional dar și întregii societăți românești, la o dezbatere pe tema schimbărilor majore pe care le produce asupra sistemului de învățământ actuală criză globală.

Imagine din sala de conferințe a Universității ”Constantin Brâncuși”

În deschiderea conferinței, prof. dr. Adrian Gorun, președintele Senatului Universității organizatoare a acestei dezbateri de importanță majoră, i-a dat cuvântul primului invitat: prof. univ. dr. ing. Adrian Badea, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România.


Intervenția sa a fost una chiar spectaculoasă și populară, în măsură să trezească atenția chiar și publicului din afara mediului academic. Profesorul Badea a recunoscut că pandemia l-a pus în situația să se schimbe complet în raport cu studenții și doctoranzii săi.

Redăm mai jos câteva pasaje din intervenția sa.

Declarațiile prof. dr. ing. Adrian Badea despre cum a schimbat pandemia educația

  • Probabil am învățat multe în această pamndemie. În urmă cu câteva luni, câți dintre noi foloseau Zoom și alte platforme tehnologice în lucrul cu studenții? Am făcut-o în regim de urgență. Universitățile au reușit în marea lor majoritate să se adapteze foarte bine acestor noi condiții. Vreau să vă spun că la noi la Politehnica București, atunci când am auzit că trebuie să dăm examene, doctoratele, dizertația, admiterea la doctorate etc., toate online, am zis că nu se poate! Dar s-a putut!
  • Asta nu înseamnă că suntem adepții unui sistem exclusiv online. Acel magnetism profesor-student nu poate fi înlocuit. Eu consider că un profesor bun este puțin și un actor, care poate trezi pansiune educațională în rândul celor care asistă direct la cursul său.
  • Adrian Badea

    Cred că această pandemie a fost și un semnal de alarmă pentru investiții și mai mari în educație. Avem o lege care spune că educația beneficiază de 6% din PIB și nu avem nici 2%. Investiția pe termen scurt e foarte importantă.

  • E un bun prilej ca o manifestare ca a dvs. să pună mai multe astfel de probleme și sper ca aceste concluzii să ajungă și la factorul de decizie, la politic. Pentru că hotărârea este la final una politică. Eu le spun studenților la cursul de Energie că tot timpul deciziile sunt politice. Mai ales că această pandemie este o mică parte.
  • Să nu uităm schimbările climatice, criza alimentară, criza apei… Cine trebuie să decidă măsuri pentru astfel de provocări? Politicienii. Dar ei trebuie să consulte oamenii de știință, profesorii, chiar și elevii. Am văzut un interviu cu un blogger foarte popular, care abia ce luase bacalaureatul, dar era de o maturitate incredibilă, avea idei foarte bune despre ce trebuie schimbat în sistemul de educație. El avea în spate impactul a mii și mii de urmăritori de la care primește feedback pe astfel de subiecte. Deci iată că avem o bază foarte bună pentru schimbări inclusiv printre elevi și studenți.
  • Vă felicit, domnule Gorun, pentru organizarea acestei dezbateri de o importanță maximă și sper că ideile desprinse din intervențiile specialiștilor să ajungă la decidenți!

Bibliotecă digitală pentru românii din Diaspora

Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, vicepreședinte al Academiei Oamenilor de Știință din România, a avut la rândul său o intervenție pe tema organizării informațiilor din spațiului digital, în interesul unei mai bune pregătiri a studenților. Problema este diversitatea imensă de informații disponibile pe internet, ceea ce face dificilă misiunea studentului de a se informa cât mai bine, din cele mai credibile și competente surse.

”Deși nu este tocmai obligația cadrelor universitare, totuși ghidarea mai bună a cursanților, prin oferirea celor mai utile link-uri, ajută mult studenții să se documenteze performant, să evite pierderea de timp și citirea unor site-uri necorespunzătoare din punct de vedere a calității actului educațional”, a menționat Doina Banciu.

Bibliotecile digitale capătă în astfel de vremuri. Academia Oamenilor de Știință din România a inițiat chiar un proiect adresat Diasporei. Este vorba de o Bibliotecă a Românilor de Pretutindeni. Subiecte pe diferite domenii și conectări (link-uri) cu alte structuri de date digitale cu subiecte de interes pentru utilizator. Proiectul a fost finanțat de AOSR începând cu 2016-2019. Informații în detaliu pe www.aosr.ro.

 

Leave a reply