VIDEO. Băsescu în lacrimi, victoria Maiei Sandu și PATRIA mult-visată. ”Românii nu-și vor găsi demnitatea până nu se vor uni cu Moldova”

4
9601

Iminentul succes al Maiei Sandu în alegerile prezidențiale din Republica Moldova ne duce înapoi în timp către începuturile apropierii dintre România și țara-soră de peste Prut.

Poporul român este singurul de pe continent rupt în două de pactul Ribbetron-Molotov prin care România a cedat Basarabia fără niciun glonț, la comanda celor doi dictatori, Stalin și Hitler.

România este azi parte a UE și a NATO în marea familie occidentală, Moldova a rămas într-o zonă gri, prinsă între cele două tendințe opuse, Europa și Rusia.


Ion Iliescu era ocupat să le mulțumească minerilor pentru violenţele şi distrugerile din Capitală

România a ratat marele moment istoric al unirii cu Basarabia atunci când s-a prăbușit Uniunea Sovietică, în 1991, iar principalul responsabil pentru acest mare eșec național este Ion Iliescu.

În loc să profite de degringolada din fosta URSS, care a dus de altfel de declararea independenței multor state captive în spațiul sovietic, Ion Iliescu a făcut jocul Moscovei, deși aceasta era atunci în genunchi.

A urmat ani și ani de aceeași politică ”gri” precum culoarea zonei geopolitice în care a fost abandonată Moldova, dar primul politician care a apăsat puternic pe accelerația apropierii dintre cele două state cu același popor a fost Traian Băsescu.

Ajuns președintele României în 2004, Băsescu a avut un obiect principal din a strânge legăturile dintre cele două popoare despărțite statal de râul Prut. A pus pe roate proiecte fără precedent, culturale, politice și financiare, a fost în vizite la Chișinău, a vorbit deschis despre unirea cu patria-mamă.

Sunt de notorietate războaiele sale mediatice cu Vladimir Voronin, președintele Moldovei din acea vreme. Exasperat de insistențele omologului său de la București în materie de frăție românească, Voronin a calificat poporul român drept ”o clică unionistă”.

Vladimir Voronin a acuzat România pentru planul unionist al lui Traian Băsescu

Traian Băsescu și-a văzut însă de drumul lui și a continuat să pluseze. A dat masiv cetățenie și vize moldovenilor, aceștia au ajuns în România, iar mulți dintre ei au luat ulterior calea Occidentului.

Nu întâmplător, Eugen Tomac, liderul PMP de azi, provine din Republica Moldova.

Acest proces a influențat enorm starea de spirit dincolo de Prut, iar astăzi, când victoria Maiei Sandu este aiminentă, s-a văzut ce mult au contat la vot moldovenii de dincolo de granițe.

De aceea, marele succes românesc de azi este și unul al lui Traian Băsescu.

Este primul președinte care a pus suflet în relația cu frații de peste Prut, iar primele minute ale filmului de mai jos ne arată de ce planul său a avut succes: pentru că avea ancore adânci în emoția interioară pe care i-au generat-o durerile istoriei unei nații frânte-n două de cauze exterioare ei.

”Românii nu-și vor găsi demnitatea până nu se vor uni cu Moldova”, spunea Traian Băsescu în interviul amintit.

Azi, când România și Republica Moldova văd lumina unirii de la capătul tunelului, este onest să ne amintit și de Traian Băsescu. Imaginile de mai jos ne spun singure de ce.

VEZI ŞI:

Prima româncă aleasă președinte! Maia Sandu este virtual câștigătoare a alegerilor din Republica Moldova

VIDEO. Diaspora Moldovei a repetat modelul din finala Iohannis-Ponta. Maia Sandu, aleasa Moldovei, a României și a Europei

Mesajul Anei Birchall pentru baronul Arsene după tragedia de la Piatra-Neamț. Plus o întrebare pentru toți…

Trump, mai rău ca Dăncilă: se recunoaște învins, dar ulterior spune că nu e adevărat ce a anunțat el însuși!

Leave a reply