Vin vremuri grele pentru paraziţii sistemului de stat! Cel puţin atâta vreme cât actualul Guvern continuă măsurile de reformă, oameni ca „blonda de la ANAF”, promovaţi pe vremea lui Dragnea, nu se simt bine. Şi asta deoarece Ministerul de Finanţe, condus de reformistul Florin Cîţu, nu se opreşte, în ciuda blocajului anti-schimbare impus de coaliţia PSD-ALDE-PROROMÂNIA-UDMR.
Premierul Ludovic Orban a declarat luni că obiectivul fundamental al Guvernului este digitalizarea ANAF.
„ANAF nu are compartiment informatic de digitalizare. De digitalizarea ANAF se ocupă compartimentul din Ministerul Finanţelor, care întâi probabil trebuie să digitalizeze Ministerul Finanţelor. Nu o să aşteptăm înfiinţarea unui compartiment. Aici avem câteva obiective foarte clare în ceea ce priveşte digitalizarea ANAF. Am făcut paşi în această direcţie. E adevărat mici. Pe de altă parte, paşii mari nu poţi să-i faci în şase luni dintre care patru luni de criză. Aici au fost finanţări de la Banca Mondială pentru digitalizarea ANAF. Banii nu au fost folosiţi. Aici au fost obligaţi toţi oamenii de afaceri să-şi cumpere case de marcat cu transmitere a informaţiilor online şi ANAF, de trei ani de zile, nu şi-a cumpărat serverele pe care să se poată centraliza informaţia respectivă. (…) Şi-au luat scanerele în vamă din care nu a funcţionat niciodată niciun scaner din vamă. Au fost cumpărate pe post de mobilier pentru că niciodată cei care operau aceste scanere nu au avut niciun interes să funcţioneze. Obiectivul nostru fundamental este digitalizarea ANAF”, a spus Orban, la Adunarea membrilor Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, potrivit Agerpres.
Când culoarea părului ţine în loc reforma statului
Măsurile anunţate de premier sunt parte a reformei Ministerului de Finanţe puse la cale de Florin Cîţu. Acesta a intrat în război deschis cu grupările din ANAF care au afectat înnoirea sistemului.
Este celebru cazul „blondei de la ANAF”, Mihaela Triculescu, adusă la şefia instituţiei doar pe baza relaţiei personale cu Darius Vâlcov deşi a picat de CINCI ori testul oral la diverse concursuri interne.
Triculescu nu avea experienţă potrivită anverguriii unei funcţii precum cea de şef al Fiscului şi din acest motiv nu a ajutat cu nimic la digitalizarea sistemului.
Orban a precizat că OUG care a instituit obligativitatea pentru autorităţile şi instituţiile publice să comunice online cu cetăţenii nu vizează numai starea de urgenţă şi cea de alertă.
„Este o ordonanţă care, dacă nu va fi modificată de Parlament, generează această obligaţie perpetuă, obligaţia aferentă de a îşi achiziţiona sisteme fie de intranet, fie aplicaţii care să le permită în funcţie de tipul de servicii pe care îl derulează să poată să realizeze acest lucru online”, a adăugat premierul.
Şeful Guvernului a mai arătat că absenţa digitalizării s-a resimţit în domeniul sănătăţii în această perioadă.
„Aplicaţia pentru cardul de sănătate trebuie regândită. Dacă nu prelungeam de la 1 iulie valabilitatea cardului de sănătate rămâneau în pom toţi asiguraţii”, a mai afirmat Ludovic Orban.
Orban şi Iohannis anunţă marele plan de relansare economică
Premierul a mai declarat că va prezenta miercuri, alături de președintele Klaus Iohannis, programul de relansare economică pe care l-a anunțat încă din urmă cu o lună.
”După prezentarea publică, obiectivul nostru e ca în maximum o lună să adoptăm toate proiectele legislative necesare”, a spus Orban.
Din programul de relansare vor face parte măsuri precum granturile nerambursabile pe care guvernul le va acorda grație finanțărilor de la Comisia Europeană. La acestea se vor adăuga și împrumuturi și garanții de stat.
În ceea ce privește granturile, acestea vor fi în valoare de 3,125 miliarde de euro. Sursele de finanțare vor fi programul ReactEU al Comisiei Europene (un program total de 55 miliarde euro sub formă de Asistența de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei dedicat special ieșirii din criză) și relocările între proiecte la nivelul programelor europene aflate deja în implementare în România, a declarat Marcel Boloș pentru G4Media.ro.