sâmbătă, noiembrie 9

VIDEO. A vrut bucătarul lui Putin să-l debarce pe Lukașenko? Mercenari ruși arestați în Belarus

1
1237

Autoritățile din Belarus au lansat videoclipuri dramatice despre un raid în care zeci de presupuși mercenari ruși au fost reținuți de forțele de securitate. Guvernul belarus a anunțat că sunt suspecți teroriști, iar mass-media statului a declarat că bărbații încearcă să „destabilizeze” țara înaintea alegerilor prezidențiale din 9 august. Dar unii au sugerat că raidul a fost un plan politic care urmărește să-l ajute pe un candidat de opoziție, relatează rferl.org.

  • Care este grupul paramilitar Vagner din Rusia și ce a făcut în Belarus înainte de vot?

Atunci când autoritățile din Belarus au efectuat o operațiune de mare anvergură pentru reținerea a aproximativ 33 de mercenari suspecți ruși în apropiere de Minsk, pe 29 iulie, oficialii au conectat rapid incidentul cu alegerile prezidențiale din 9 august.

Agenția de știri BelTA a declarat că bărbații – și poate zeci sunt încă în libertate – s-au aflat în Belarus pentru a „destabiliza situația din țară înainte de alegeri”.

Dar majoritatea analiștilor văd un scenariu și mai complex, în care președintele belarus Alexandr Lukașenko a găsit o oportunitate convenabilă de a discredita și de a conține o mișcare de opoziție în creștere și de a exercita un control și mai strict asupra unei alegeri în care conducătorul autoritar caută un al șaselea mandat de președinte.

O întâlnire organizată în grabă a unor membri ai Consiliului de Securitate din Belarus din 30 iulie a decis să impună măsuri de securitate mai stricte la evenimentele publice, o acțiune despre care analistul politic din Belarusă, Valery Karbalevich, a spus că a vizat în primul rând un miting de opoziție planificat la Minsk, stabilit pentru 31 iulie.

Punctele de control de securitate vor fi înființate și toată lumea va fi căutată minuțios de poliție, a declarat Karbalevich într-un interviu acordat la Current Time, o rețea de limbă rusă condusă de RFE / RL în colaborare cu VOA.

„Toate acestea se fac pentru a restricționa brusc numărul de persoane care participă la manifestație și pentru a reduce drumul înapoi pe valul de protest în general, deoarece autoritățile sunt cu adevărat îngrijorate de domeniul său de aplicare”, a spus el.

„Aceasta este o tactică în campania electorală pe care autoritățile o folosesc pentru a răci valul de proteste”, a concluzionat el.

  • „Un semnal clar”

Economistul și comentatorul politic din Belarus, Syarhey Chaly, a adăugat că Lukashenko ar putea încerca să conecteze opoziția cu presupusul complot rus pentru a justifica o represiune.

„În plus, este un semnal clar pentru Occident că, dacă se întâmplă ceva grav aici, după linia„ duminicii sângeroase (”o represiune violentă a autorităților împotriva protestelor în urma alegerilor prezidențiale din decembrie 2010) trebuie să țină cont de faptul că Alexandr Lukașenko nu se luptă doar împotriva opoziției interne, ci împotriva unei tentative de lovitură de stat inspirată de Rusia”, a declarat Chaly.

foto: Radio Free EuropeMass-media din Belarus a identificat bărbații cu vârste cuprinse între 22 și 55 de ani, ca angajați ai firmei de securitate privată Vagner.

Pașapoartele și alte documente afișate la televiziunea din Belarus par să confirme acest lucru, a spus analistul rus Ruslan Leviyev, fondatorul proiectului Conflict Intelligence Team, care a cercetat pe larg activitățile mercenarilor ruși din străinătate.

„Majoritatea dintre ei ne sunt cunoscuţi de mult”, a spus Leviyev. „Numele lor sunt disponibile pe internet ca oameni care au luptat pentru grupul Vagner. Unii dintre ei au luptat înainte de a se alătura Vagner în regiunea Donbas (din estul Ucrainei). Apoi s-au alăturat lui Vagner și au fost în Siria, unii dintre ei în Libia. Și acum călătoresc în alte afaceri.”

Vagner este una dintre cele mai cunoscute dintre mai multe companii private paramilitare ruse care au apărut în ultimul deceniu. Se crede că compania este controlată pe scară largă de Yevgeny Prigozhin, un asociat de mult timp al lui Vladimir Putin, care a avut cândva funcția de bucătar al președintelui rus.

  • Prigozhin a negat anterior orice legătură cu grupul, deși diverse investigații l-au legat de activitățile sale.

Se crede, de asemenea, că Prigozhin a creat și a finanțat Agenția de Cercetare a Internetului, o „fermă de troll” online, pe care autoritățile americane au acuzat-o de a organiza o campanie de propagandă și influență în încercarea de a da curs alegerilor prezidențiale din 2016 ale SUA.

Operațiunile lui Vagner au fost întotdeauna în secrete, deoarece activitatea mercenară este ilegală în conformitate cu drepturile cetăţeanului rus, deoarece se crede că grupul funcționează pe scară largă în strânsă cooperare cu informațiile militare ruse.

Luptătorii Vagner au fost documentați în Ucraina, Siria, Republica Centrafricană, Sudan și Libia.

Guvernul rus neagă faptul că cooperează cu organizații paramilitare private.

1 comment

Leave a reply