VIDEO. ”100%, Traian Băsescu intră în cursa pentru București, dacă negocierile eșuează”. Interviu cu Ioana Constantin

0
1103

PMP e un partid mic, dar contează. Are dezavantajul de a candida pe ceea ce se cheamă ”Dreapta” eșichierului politic, acolo unde se mai regăsesc în competiție ”greuceanul” PNL și USR-PLUS, al doilea mare competitor. Dar PMP, deși este al treilea partid ca mărime (potrivit scorului în ultimele alegeri europarlamentare,) pe zona anti-PSD, are totuși un mare avantaj: ”locomotiva” Traian Băsescu.

Fostul președinte al României și actual europarlamentar în grupul PPE știe multă politică, a văzut multe, a gestionat și bune, și rele, s-a mișcat abil printre felurite grupuri de interese fără a-și pierde busola proprie și, în plus, arată că vrea să mai aibă încă un cuvânt de spus. Mai nou, nu exclude o candidatură la Primăria Capitalei, acolo unde a lăsat neterminat al doilea său mandat pentru a prelua funcția de președinte al României.


Ioana Constantin conduce campania PMP la nivel național. Ca și Eugen Tomac, și ea este un nou pariu pe care Traian Băsescu îl face pe tineri, de astă dată la PMP, așa cum a făcut cu foarte mulți dintre liderii fostelor PD și PD-L.

Cândva, într-un platou TV, ea îmi mărturisea un lucru emoționant: ”Am urât mereu PSD, pentru că acest partid mi-a răpit multi timp părinții de lângă mine. Ca multe milioane de români, și ei au fost obligați să plece la muncă în Diaspora din cauza nenorocirii din țară. Nu pot să iert acest partid!”.

Ioana Constantin este un câștig pentru politica românească. Formată pe baricadele politice ale spiritului Monicăi Macovei, ea și-a păstrat onestitatea și stilul combativ, calități care folosesc acum PMP-ului. Putem adăuga aici decența publică, acuratețea detaliilor și implicarea în bătălia pentru mai binele cetății. Un interviu cu Ioana Constantin nu e o corvoadă, este oricând o plăcere.

Ce se întâmplă cu alianța din jurul lui Nicușor Dan?

Ioana Constantin

Acum multe luni, Eugen Tomac, președintele PMP, dar și președintele Traian Băsescu au venit și-au spus: uitați, ne trebuie un candidat care să unească toate partidele din București alături de el și să meargă împotriva administrației Firea-PSD.

Lucrurile păreau atunci că se îndreaptă spre o alianță a partidelor anti-PSD… Eu le zic anti-PSD, pentru că e greu să le spui de dreapta atâta timp cît USR nu poate fi încadrat la Dreapta, dar nici ei nu se revendică de Dreapta.

Pe măsură ce lucrurile au evoluat, USR a început să pună tot felul de condiții cu privire la candidați. Ei le numesc de integritate, eu le numesc de ipocrizie, pentru că nu poți în Parlamentul României, tu USR, să votezi cu socrul lui Ponta pentru Curtea de Conturi, dar îmi ții mie prelegeri despre candidații pe care-i am la București sau în țară.

Ei bine, USR-PLUS s-a opus categoric participării PMP la această alianță din București, cu toate că PMP e partidul care a deschis discuțiile despre susținerea lui Nicușor Dan. Eugen Tomac îl cunoaște pe Nicușor Dan de 20 de ani. Nicușor a fost omul cu care, în toată această perioadă, Eugen Tomac a discutat cel mai mult.

Va intra Traian Băsescu în cursa de la București?

Niciodată PMP nu a fost la aceeași masă a negocierilor cu PNL și USR-PLUS. Aseară, au fost niște negocieri și a fost intoxicată toată zona publică spunându-se că și PMP participă acolo.

PMP nu a fost invitat la aceste negocieri, noi nu am participat ieir la acest negocieri, e foarte multă ipocrizie în jurul alianței de la București. Nu au acceptat dialogul, nu ne vor în această alianță, nu ne este clar nici dacă va fi până la urmă o alianță între PNL și USR-PLUS.

PMP este un partid care, anul trecut, la două runde de alegeri, a luat în București în jur de 10%. Pentru noi nu e dificil să venim în această cursă ți să ne punem propriii candidați, de la președintele Traian Băsescu până la noi ceilalți care putem candida la sectoare. Noi am vrut realmente să facem o coaliție la București. Nici PNL-ul nu e foarte deranjat, dar eu cred că ,la USR, e frica de Nicușor Dan.

Pentru că dacă Nicușor Dan ar câștiga Primăria Capitalei, poate și-ar revendica partidul.

100% Traian Băsescu intră în cursa pentru București, dacă frontul ne-PSD nu finalizează cu bine negocierile privind o alianță în București. Președintele Băsescu a spus și public, dar ne-a spus și nouă, că are această disponibilitate de a intra în această bătălie pentru primăria Capitalei. Până la urmă are un al doilea mandat pe care nu l-a terminat și are această disponibilitate chiar dacă acum este europarlamentar. Și eu cred că România are un avantaj foarte mare că Traian Băsescu este acolo, cred că în ceea ce privește politica externă la nivelul Uniunii Europene România este foarte bine reprezentată.

Deci, președintele are această deschidere și eu vă spun: el va intra în cursa pentru primăria Capitalei dacă aceste negocieri, dacă această alianță a lor ne va lăsa pe-afară.

Ar putea fostul președinte să joace o carte mare în alegeri?

Pentru că vedeți dvs., Eugen Tomac are un parteneriat foarte bun cu premierul Orban, cu PNL-ul, pentră că, mă rog, cu USR-ul nu s-a putut discuta… Eugen Tomac a fost foarte corect, noi am fost foarte corecți în acest demers. Am venbit alături de Nicușor Dan de la bun început. Și acum să vii să ne spui: voi nu trebuie să vă puneți candidați! Asta este o prostie. Este ca și când ai încerca să îndepărtezi un competitor politic din piață. Suntem un partid de 10% pe București și în termenii ăștia trebuie tratate lucrurile.

Deci președintele Băsescu are toată disponibilitatea să candideze și toate calculele noastre spun că ar câștiga într-o competiție așa cum arată ea acum. Este fără îndoială cel mai bine pregătit, știe unde a lăsat Capitala, știe unde sunt problemele. Orice apare, de la RADET la alte chestiuni, știe exact unde a lăsat lucrurile în București când era primar, ce e astăzi și ce ar trebui făcut. Eu nu am nicio îndoială că, într-o dezbatere publică cu doamna Firea, Traian Băsescu ar face un adevărat spectacol.

Noi nu am vrut să punem presiune în vreun fel. Noi am vrut o alianță. Și nu am înțeles modul ipocrit în care a fost tratată această alianță, pentru că poți înțelege jocul politic, dar USR și PLUS nu sunt capabili de jocuri politice. Ei sunt doar ipocriți, au probleme în interior. O dau la o parte și pe Ana Ciceală la sectorul 3, și tot așa…

Vin și ne spun nouă nu știu ce criterii de integritate, dar despre ce vorbim când ei au un băiat pus pe lista de la Consiliul General fost membru PSD Diaspora. Despre ce integritate vii să-mi povestești? Au colegi consilieri locali la sectorul 1 care s-au dus la PSD, au votat în Parlamentul României cu socrul lui Ponta. Era cât pe ce domnul Barna să semneze o scrisoare cu domnul Ciolacu și Pro România împotriva Guvernului să vină Guvernul la apel în fața unei comisii. Și a declarat public domnul Barna că nu a semnat scrisoarea pentru că a văzut că Eugen Tomac nu a semnat.

Deci aceste comisii de etică în care vor să se erijeze cei de la USR-PLUS sunt o prostie, pentru că la finalul zilei vor câștiga toți primarii PSD. Absolut toți!

Are USR un plan, profită el de slăbiciunile altora?

Cei de la USR-PLUS sunt slabi, nu se pot ei folosi de slăbiciunile altora. Domnul Barna și echipa sa au următoarea problemă: dacă Nicușor Dan câștigă Primăria Bucureștiului, e posibil ca măcar la USR București să pornească așa o nouă mișcare care să spună: domnule, să vină Nicușor Dan înapoi, că uite, cu el câștigăm, cu Dan Barna nu ne-am dus la o victorie. Pentru că am văzut și rezultatul la prezidențiale. Deci ei au o problemă de răfuială internă pe care vor să o rezolve cu mâna celorlalte partide la București.

Ei sabotează candidatura lui Nicușor Dan. Nu e neapărat o strategie, e destul de infantil, dar ei au rămas în logica asta a războiului cu Nicușor Dan. La fel cum Pro România și cu PSD se ceartă cine va candida în 2024 la președinția României. Lui Ciolacu îi e frică de Firea, Ponta n-o vrea pe Firea în competiție…N-au nicio treabă cu Bucureștiul oamenii ăștia. Ei o probleme interne, răfuieli, teama lor să nu vină Nicușor Dan să le ia partidul înapoi.

Mă uitam la sectorul 3; ei spun: mai bine să câștige Negoiță decât să vină Mihai Neamțu de exemplu. O prostie! Adică pui niște condiții, criterii care n-au nicio logică. La sectorul 6, PMP îl are pe Ștefan Florescu. Putem discuta că are un limbaj mai colorat, dar e un om de administrație care a făcut o opoziție dură, dură la Mutu și PSD. Și ei vin să spună că trebuie să ne mai gândim, că nu știu ce criterii….

Eu văd că mai degrabă ei nu-și doresc alianța asta. E ca la povestea cu două tururi de scrutin, și aici inclus și PNL. Toți au spus că vor două tururi de scrutin, în realitate nu și-au dorit două tururi de scrutin. Așa e și cu alianța la București.

Dezvăluiri despre ”apropierea” dintre USR și Pro România

Nu văd că ei ar face o alianţă oficială. Eu văd că ei se înţeleg pe chestiuni punctuale sau se sfătuiesc pe diverse chestiuni şi încearcă să joace ba împotriva PSD-ului ba împotriva PNL-ului, pe noi, oricum, nu ne au în vedere cei de la USR, noi nu suntem compatibili pe valori în primul rând, deloc nu suntem compatibili cu cei de la USR, ei sunt stânga şi stânga trage la stânga. Vă spun un lucru aşa la simţ:

Cât am fost secretar de stat în Ministerul Muncii, locul în care eu stăteam la Parlamentul României era faţă în faţă cu rândurile USR şi PRO România. Eu am văzut şi am auzit des cum cei de la USR mergeau şi-l chemau pe Ponta în sală să-i sfătuiască ce au de făcut, se sfătuiau împreună cum să voteze, deci, eu văd o apropiere foarte mare între USR şi PRO România.

Nu se poate, cred eu, transforma în vreo alianţă, dar cred că pe multe chestiuni comunică foarte bine domnii Barna şi Ponta, ei comunică pe diverse chestiuni. Nu-i văd în nicio alianţă oficială, nu-i văd în nicio alianţă post-electorală dar îi văd discutând şi agreând pe diverse teme fiind partide de stânga.

Nu. A fost aceeaşi logică, daţi-vă voi la o parte şi atât. Ori niciun partid nu se poate da la o parte, are propriul electorat, are proprii candidaţi, are propriile şanse, eu nu cred că vor exista în teritoriu alianţe, de principiu toată lumea candidează pe cont propriu.

Care e situația în țară, în alte județe sunt posibile alianțe?

Sunt câteva „alianţe” în pregătire, am văzut că domnul Orban a anunţat ceva la Galaţi, noi avem un candidat foarte bun, Cătălin Cristache la Galaţi, nu au dorit să discute cu noi.

Lui Cătălin nu-i poate nimeni reproşa nimic nici ca integritate, e un om care zi de zi a luptat la Galaţi împotriva primarului PSD care a câştigat Primăria cu 9% în 2016, unul dintre primarii aceea șmecheri din ţară care au luat Primăriile cu sub 10%. Nu poate nimeni să-l acuze. În Consiliul Local, colegii noaştrii, Oana Iorescu s-au bătut acolo zi de zi. USR-ul nu are oameni în Consiliul Local că nu a candidat în 2016 la locale. Nu poate nimeni să-i reproşeze lui Cătălin Cristache. Cu toate astea nu s-a găsit nici o formulă să-l susţinem pe Cătălin Cristache la Galaţi împreună.

La Mureş, colegul meu, Marius Paşcan, de asemenea, îl ştie toată lumea pe Marius Paşcan din spaţiul public. E un om care s-a bătut mult pentru Mureş şi în zona aceea, dacă vreţi, maghearime, e recunoscut. Cu toate acestea nu s-a găsit nicio formulă de alianţă. Colegul meu Ionuţ Simion )16.53 la Bistriţa, este cotat extraordinar de bine cu prima şansă. Nu s-a găsit nicio soluţie.

Deci, de asta spun eu că e multă ipocrizie în spaţiul public cu privire la aceste alianţe dorite şi cum să dăm noi afară PSD-ul când în mod real aţi văzut cum tot migrează unii la alţii în teritoriu. Oamenii trebuie să ştie cinstit că noi ne-am dorit în unele locuri, nu am fost absurzi, noi am cerut în limitele a ceea ce suntem ca voturi şi ca candidaţi pe care îi avem. Dar există localităţi, dacă eu vă spun – nu poţi să fii absurd – Marius Paşcan la Mureş, e un om cu anvergură naţională, ştim toţi că are o şansă foarte mare. Nu vrei să-l susţii, ok, înseamnă că nu vrei să câştige dreapta.

Ce așteptăm de la România de după alegeri?

Vrem să fim mai împăcaţi cu noi înşine, că ai impresia că treci prin o mie de lucruri zi de zi şi nu poţi să faci mai mult şi te înfurie foarte tare chestia asta. Eu îi asigur pe cei ce ne urmăresc că tot ce fac şi tot ce facem în acest moment la PMP este de foarte bună credinţă. Am crescut şi noi şi ca structură, avem peste 2.200 de candidaţi în ţară, lucrez cu ei în fiecare zi, sunt de foarte bună credinţă.

Sunt și tineri pe listele PMP?

Sunt mulţi tineri care vin. Eu aş vrea să vină mai mulţi tineri, dar atât de mocirloasă pare politica încât îţi vine să nu vrei să auzi. Dar încep să vină, sunt colegi tineri care candidează la 24-25-30 de ani, 35 de ani, sunt oameni care s-au întors din diaspora şi candidează, sunt oameni care s-au retras de la oraş în localităţile părinţilor lor şi candidează.

Îmi pare rău acum cu coronavirusul că nu putem la fel de mult să mergem prin teritoriu, dar înainte i-am cunoscut în diverse judeţe, şi la Arad, şi în Timiş, în Caraş, sunt poveşti interesante pe care le au aceşti oameni. Avem 2.200 de candidaţi, avem şansele noastre, spun doar că împreună am fi avut o şansă să refacem România, pentru că vin şi banii ăştia, pe care eu sper să îi atragem într-un procent cât mai mare de la Uniunea Europeană, avem un culoar, o oportunitate cu care nu te întâlneşti an de an sau din deceniu în deceniu.

Și atunci de ce merge atât de greu o alianță pe frontul anti-PSD?

E rară o astfel de oportunitate. Nu a fost înţeleasă. Oamenii şi-au văzut interesele mai mici, mai mărunte, fiecare a gândit sat cu sat, numai că România e aşa o ţară întreagă şi eu m-am aşteptat ca oamenii de la USR, de la PLUS, de la PNL să înţeleagă această chestiune. Nu au înţeles-o.

Să ştiţi că noi ne batem şi la Bucureşti, suntem oricând pregătiţi să intrăm în luptă. Eu pot să intru la sectorul 1 să candidez fără probleme, Mihai Neamţu la sectorul 3, Ştefănel Dan Marin la sectorul 4, Cătălin Militaru la sectorul 2, Lucian Iliescu la sectorul 5, Ştefan Florescu la sectorul 6 şi preşedintele Traian Băsescu la Primăria Capitalei, nu avem această problemă.

Noi am vrut să scoatem PSD din Bucureşti, ei (n.r. – USR-PLUS) nu au vrut.

Avem nevoie de o ţară în care să nu te simţi hărţuit în fiecare zi de Primărie, de Guvern, de Parlament, adică eu spre asta tind, nu am aşteptări exagerate. Eu aş vrea ca în ţara asta a noastră să nu mă mai simt în fiecare zi hărţuită de o măsură pe care o ia un primar, de o măsură pe care o ia Guvernul, de o măsură pe care o ia Parlamentul.

Adică, eu ştiu aşa, că dacă îmi fac treaba mea, plătesc taxe şi impozite, domnule mă lasă în pace Guvernul; mă duc la spital, nu mor de altceva – ajung că mă durea capul şi plec de acolo cu vreo infecţie – asta e tot ce cer! Condiţii de sănătate, de educaţie normale, de bună calitate, să avem şi noi nişte străzi fără gropi, nişte autostrăzi, nişte lucruri, aşa, basic, zic eu. Nu cer să devenim mâine Norvegia.

Leave a reply