duminică, decembrie 8

Expert BBC: ”Victimele știrilor false sunt mai ales cei care citesc doar titlurile”

0
989

O știre care se folosește de sigla BBC, postată recent pe Twitter, susține că președintele Emmanuel Macron ar fi anunțat sosirea în următorii 20 de ani a ,,60 de milioane de refugiați’’ pe teritoriul european.

Nu numai că aceste afirmații nu aparțin președintelui care candidează pentru a fi reales, ci BBC nu a postat niciodată această știre pe Twitter, constată echipa Les Observateurs a postului TV France24, informează rfi.ro.

Așa-zisa postare a BBC-ului ar fi fost făcută de pe contul lor oficial, dacă ne luăm după bifa albastră ce ,,validează’’ contul de Twitter al postului britanic. Postarea, în engleză, afirmă că Emmanuel Macron ar fi declarat: ,, Europa trebuie să se pregătească să găzduiască până la 60 de milioane de refugiați din Africa și din Orientul Mijlociu pe parcursul următorilor 20 de ani, întrucât sancțiunile rușilor ar conduce la o prăbușire a economiei în Africa din cauza dependenței acesteia de importul de grâu din Rusia”.

Regăsim capturi de ecran cu această postare atât pe Twitter, cât și de pe Facebook, iar unii utilizatori privesc această declarație ca pe o ,,promisiune electorală’’ a președintelui care își încheie mandatul.

Postarea nu există pe contul BBC

Jurnaliștii BBC s-au grăbit să afirme că această postare pe Twitter nu a fost făcută de ei. Dacă verificăm pe contul  @BBCWorld data așa-zisei postări, pe data de 11 aprilie la ora 18:26, nu găsim nicio postare publicată la acea oră, ci doar o postare despre alegerile electorale din Franța, publicată la ora 18:22.

Fotografia ce apare în postare a fost luată dintr-un articol publicat  mai devreme în aceeași zi pe contul de Twitter al BBC. Titlul articolului în engleză este: ,,Alegerile electorale din Franța: Macron o vizează pe Marine Le Pen, candidata sa, la începutul celui de-al doilea tur’’ , deci absolut nici o legătură cu problema refugiaților.

Știrea falsă de pe Twitter a fost distribuită și pe aplicația de mesagerie instant Telegram, mai ales în data de 17 aprilie, pe un canal ce se prezenta ca fiind ,,agregator al știrilor rusești care acoperă conflictele geopolitice și știrile urgente din întreaga lume’’ (conform cu originalul). Postarea a fost vizualizată de peste 130 000 de ori în data de 18 aprilie. Cu toate acestea, în acest stadiu, este imposibil să identificăm de unde provine, precizează analiștii France24.

,,Ținta cea mai probabilă a acestui tip de înșelătorie sunt utilizatorii care citesc doar titlurile”

Olga Robinson face parte din echipa de monitorizare din partea BBC care luptă împotriva dezinformării și care a reperat postarea falsă. Aceasta detaliază:

Este dificil să estimăm în mod fiabil numărul de conturi care au distribuit o postare pe Telegram și să aflăm de unde provine o afirmație de pe această platformă, pentru că jurnaliștii nu văd decât postările de pe canalele pe care le urmăresc ei înșiși … Este foarte probabil ca falsa postare să fi circulat prin canale ce nu se află sub supravegherea noastră.

Modul în care a fost distribuită știrea este similar cu cel al falsului video BBC care acuză Ucraina că ar fi luat în vizor gara Kramatorsk [videoclip care a circulat săptămâna trecută]. În câteva ore, clipul s-a răspândit de pe canalele anonime de pe Telegram, pe conturile Twitter ale unor oficiali ruși, precum și la televiziunea de stat rusă.

Așa s-a întâmplat și în urma atentatului cu bombă de la maternitatea din Mariupol, când conturile pro-Kremlin și pro-ruse – acționând aproape la unison – au răspândit informații false despre femeile însărcinate rănite în urma atacului.

Deși jurnaliștii și cei ce verifică faptele pot descifra destul de ușor un astfel de conținut, ținta probabilă a acestui tip de înșelăciune este reprezentată de utilizatorii care citesc doar titlurile sau distribuie informații fără să le verifice mai întâi.  De aceea, este atât de important să ne oprim puțin înainte de a distribui ceva pe rețelele de socializare și să verificăm sursa originală a presupuselor afirmații”.

Sursă neidentificabilă

O căutare pe internet, pe diferite motoare de căutare, folosind cuvintele cheie ,,60 de milioane de refugiați Europa Macron’’ nu ne permite să aflăm de unde a pornit această declarație ce i-a fost atribuită lui Emmanuel Macron. O vedem pur și simplu distribuită începând cu data de 17 aprilie pe Twitter, fără a se menționa vreo sursă.

În programul președintelui francez, care își încheie mandatul, acesta a indicat că dorește ,,să-și aducă aportul în găzduirea refugiaților”, fără a preciza însă vreo cifră, iar în ultimele săptămâni a declarat că apără un mecanism de solidaritate ,,à la carte” pentru a ușura sarcina statelor care găzduiesc refugiați.

Leave a reply