Vicepreședinta Statelor Unite, Kamala Harris, a avut marți o întâlnire cu președinta Maia Sandu, față de care și-a exprimat aprecierea cu privire la ”progresele înregistrate de Republica Moldova în domeniul reformelor”, reiterând sprijinul SUA pentru ”securitate energetică și pentru dreptul la autoapărare”.
Potrivit unui comunicat al Casei Albe, preluat de caleaeuropeana, Harris a felicitat-o pe Sandu pentru ”primirea Premiului Madeleine K. Albright pentru Democrație și a subliniat sprijinul ferm al SUA pentru angajamentul acesteia de a promova democrația și de a lupta împotriva corupției”.
Acestea au discutat, de asemenea, despre ”impactul pe care îl are războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei asupra Moldovei, inclusiv despre eforturile Moldovei de a primi refugiații ucraineni”.
Aflată într-o vizită în Statele Unite, Maia Sandu a avut mai multe întrevederi cu oficiali americani, printre aceștia aflându-se Samantha Power, administratoarea Agenției pentru Dezvoltare Internațională a SUA (USAID), Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, și secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen.
”Am discutat despre provocările care ne așteaptă în această iarnă și despre modul în care instituțiile Statelor Unite și ONU ne pot ajuta mai mult în privința priorităților noastre imediate și pe termen mediu pentru a ne sprijini să ne consolidăm independența energetică”, a precizat președinta Republicii Moldova într-un mesaj publicat pe Twitter la finalul întâlnirii cu Linda Thomas-Greenfield.
”Am avut o întâlnire bună cu secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen. Am salutat decizia de a include pe lista de sancțiuni 21 de persoane și entități care au capturat și corupt instituțiile politice și economice din Republica Moldova”, a completat Maia Sandu pe aceeași rețea de socializare, făcând trimitere la decizia Statelor Unite de a-i sancționa, printre alții, pe oligarhii Vlad Plahotniuc și Ilan Șor pentru acțiuni de corupție sistemică.
Republica Moldova, care se învecinează cu Ucraina invadată de Rusia, traversează o criză energetică severă tradusă prin facturi la utilități al căror preț a crescut de zece ori în decursul unui an.
Pentru a veni în sprijin, la începutul lunii noiembrie, Statele Unite i-au oferit acestei R. Moldova fonduri al căror cuantum se ridică la 50 de milioane de dolari, completate ulterior de ajutorul oferit de Uniunea Europeană, prin președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a anunțat un pachet financiar de 250 de milioane de euro pentru Republica Moldova, defalcat în 200 de milioane de euro pentru securitate energetică și 50 de milioane de euro sub formă de sprijin bugetar.
Mai mult, la finalul Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, co-prezidată la mijlocul lunii noiembrie de ministrul Bogdan Aurescu, alături de omologii german și francez, Chișinăul a obținut angajamentele importante” din partea partenerilor și prietenilor săi.
O materializare a acestui sprijin o constituie premiera înregistrată la începutul lunii decembrie, când România a început exportul de gaze către Republica Moldova prin conducta Iași-Ungheni, după ce țara noastră a asigurat 90% din necesarul de energie electrică al țării vecine.