VIDEO. Viaţă de român la Londra, în vremea pandemiei

0
1175

Ca şi SUA, Brazilia ori Mexic, Marea Britanie plăteşte scump preţul iresponsabilităţii liderilor politici faţă de felul relaxat în care au abordat măsurile de protecţie anticoronavirus. Plăteşte cu vieţi pierdute şi destine chinuite.

Când epidemia făcea ravagii în sudul Europei, la Londra, premierul Boris Johnson încă nu abandonase halucinanta teorie a „imunizării colective”, prin care virusul era lăsat să circule liber, în absenţa măsurilor de izolare socială.

Evident că a renunţat în cele din urmă, văzând efectele indiferenţei chiar pe propria piele, după ce a fost el însuşi infectat şi a ajuns chiar în stare gravă la terapie intensivă.

Era însă prea târziu. Imaginile cu aglomeraţia de nedescris de la metroul londonez au făcut înconjurul Marii Britanii şi al lumii întregi, pentru că erau dovada vie a invitaţiei la contaminare.

Între timp, coronavirusul a făcut ravagii în Regat.

La acest moment, sunt înregistrate oficial nu mai puţin de 158.353 de infectaţi, 21.158 de morţi şi doar 809 de vindecaţi de boala COVID 19 – cifre care vorbesc de la sine despre dezastrul Guvernului conservator pe terenul pandemiei.

Românii sunt şi ei afectaţi, inevitabil. Fuseseră oricum loviţi din cauza altei decizii iresponsabile, dar legitime graţie votului popular – Brexit, iar criza actuală era tot ce le mai lipsea.

În timp ce Uniunea Europeană pregăteşte un plan de salvare de aproximativ 2.000 de miliarde de euro, Marea Britanie se distanţează şi de acest colac de salvare, într-un moment în care avea nevoie de el mai mult ca oricând.

Diaspora de peste Canalul Mânecii este acum la mare încercare. Cei care nu au apucat să facă economii nu mai pot rezista mult fără bani, revenirea la muncă nu mai e nici ea sigură, iar perspectiva permisului de rezidenţă cerut tocmai din cauza Brexit nu mai sună atât de liniştitoare. Totuşi, cei aproximativ jumătate de milion de români înregistraţi oficial în Regatul Unit speră ca, odată trecută urgia, să poată reveni la o viaţă mai sigură.

George Burghiu, de loc în Braşov, este un caz fericit. A reuşit să prindă un job în sectorul public şi, de moment, nu are griji din acest punct de vedere. Dar problemele intervin din altă perspectivă – cea a felului în care britanicii respectă măsurile de izolare socială.

Tânărul i-a explicat jurnalistului Laurenţiu Ciocăzanu care sunt greutăţile emigraţiei în vremuri de coronavirus, într-un interviu pe care îl puteţi în înregistrarea de mai jos.

 

Leave a reply