sâmbătă, ianuarie 22

Vești bune de la stat pentru mame! Vor beneficia de un sprijin bănesc în valoare de 2.000 de lei

0
183

În primul rând, proiectul de H.G. de la MIPE stabilește cine va beneficia de ajutorul bănesc pentru nou-născuți. Mai exact, de banii de la stat vor beneficia mamele:

  • cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat (Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat);
  • care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei (Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei);
  • care se află în situație de risc (de exemplu, persoanele cu dizabilități);
  • care se află temporar în situații critice de viață (victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente etc.) și/ sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate (nu mai au locuință, au fost alungate din propria locuință sau orice altă situație de vulnerabilitate);
  • care nu dețin acte de identitate și nu pot accede la drepturile civile;
  • minore.

În toate cazurile, de ajutorul pentru nou-născuți vor putea beneficia mamele care au născut începând cu anul 2021, cu condiția de a cere ajutorul în cel mult trei luni de la nașterea copilului.


Potrivit proiectului de hotărâre, valoarea ajutorului pentru nou-născuți va fi de 2.000 de lei. Ajutorul va fi acordat mamelor sub forma unui tichet social pe suport electronic pentru nou-născuți.

Cuantumul tichetului social pe suport electronic pentru nou-născuți va putea fi actualizată anual de Guvern, cu condiția ca acest lucru să se facă cu cel puțin o lună înainte de încheierea anului.

Tichetele sociale pe suport electronic pentru nou-născuți emise nu vor permite retragerea de numerar sau preschimbarea în numerar, ci vor putea fi folosite doar în magazinele care comercializează produse pentru îngrijirea nou-născuților.

Leave a reply