După aproape trei luni de suferinţă mondială provocată de pandemie, lumea începe să vadă lumina de la capătul tunelului. Nu doar prin prisma scăderii numărului de victime, ci şi prin semnale de la cel mai înalt nivel în domeniu, cu este Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
María Neira, directoarea pentru Sănătate Publică a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a solicitat ca populația să nu aibă „nici paranoia, nici relaxare excesivă” și că „trebuie să înveţe să trăiască cu boli infecțioase”, dar a dezvăluit un lucru foarte important: modelele cu care OMS lucrează „elimină” din ce în ce mai mult un al doilea val important al coronavirusului.
Cu toate acestea, ea a cerut „mare prudență” și „bun simț” în această fază „foarte critică” a pandemiei, cea a relaxării.
„Există multe modele care avansează multe probabilități. Se vorbește de la o revenire punctuală la o undă majoră, dar această ultimă posibilitate este din ce în ce mai exclusă. Suntem mult mai bine pregătiți în toate domeniile”, a spus specialista OMS pentru canalul de limbă catalană RAC-1.
„Am redus rata de transmisie atât de mult, încât virusul va avea dificultăți de supraviețuire. Trebuie să fim foarte atenți să afirmăm dacă acesta este sfârșitul valului, dar datele ne arată că transmisia și explozia au fost evitate după primele câteva săptămâni”, a mai spus Neira.
Cu toate acestea, ea a subliniat că „nu merită să facem multe prognoze, deoarece în următoarele săptămâni suntem într-o fază foarte critică”.
„Odată cu ieşirea din izolare, trebuie să vedem cum se comportă virusul. Sperăm că nu vor mai exista focare, dar va fi o luptă de zi cu zi. În două-trei săptămâni, vom vedea ce s-a întâmplat și dacă este necesar să facem corecţii chirurgicale”, a mai arătat directoarea din OMS.
Neira a recunoscut că OMS are încă „anumite îndoieli în legătură cu relația virusului cu vremea”, deși se poate observa că el „realizează călătoria geografică așteptată de un virus care vrea să supraviețuiască”.
„Cifrele imunității sunt foarte scăzute. Trebuie să fiți foarte vigilenți în privința relaxării măsurilor”, a avertizat din nou specialista, care a recunoscut că „Brazilia este deja a doua țară cu cele mai multe cazuri”.