sâmbătă, noiembrie 27

Verdict OMS: coronavirusul nu a fost fabricat în laborator! Primele concluzii ale experților internaționali aflați în piețele din China

1
3826

Echipa de experți din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) staționată în China pentru a investiga originile coronavirusului a ajuns la concluzia că SARS-CoV-2 este de origine animală și că nu există „nicio dovadă” că a existat transmisie înainte de detectarea acestuia, în decembrie 2019, la Wuhan.

Experții nu au concluzionat din ce specie de animal provine noul coronavirus. Dintre cele 4 ipoteze studiate, transmiterea directă la oameni sau prin specii intermediare, alimente congelate ori în urma unui eventual accident în laboratorul P4 din China, OMS consideră că doar primele trei ar trebui investigate.

Epidemiologul chinez Liang Wannian a explicat în urmă cu câteva minute la o conferință de presă că rămășițele coronavirusului au fost detectate în „alte regiuni” ale lumii înainte de izbucnirea epidemiei de pneumonie din Wuhan, dar el asigură că analizele retrospective nu au mai găsit SARS-CoV-2 în acest oraș înainte de decembrie 2019.


Peter Ben Embarek

Peter Ben Embarek, specialist al OMS în domeniul siguranţei alimentelor şi al bolilor animalelor şi preşedinte al echipei de anchetă, face primele declaraţii.

Acesta a precizat că, în acest moment, obiectivul studiului este să se afle dacă Covid-19 avea o „istorie anterioară” şi exista înainte de decembrie 2019.

Potrivit declaraţiilor, echipa de experţi a găsit dovezi ale unei circulaţii mai largi în afara pieţei Huanan din decembrie 2019.

„Această recentă investigaţie din Wuhan a descoperit informaţii noi, dar nu a schimbat dramatic imaginea focarului Covid-19”, a spus Peter Ben Embarek.

Căutarea modului în care a fost transmis virusul este încă o „lucrare în curs”, a precizat Embarek.

„Toate rezultatele cercetărilor pentru identificarea originii Covid-19 continuă să ne direcţioneze spre lilieci, dar este puţin probabil ca aceştia să fi fost cauza în Wuhan”.

Cel mai probabil, virusul a fost transmis la oameni dintr-o specie intermediară. Ipoteza creării în laborator este „extrem de puţin probabilă” şi nu va necesita studii suplimentare ca parte a muncii lor în studierea originilor virusului, a spus oficialul OMS.

Oficialul OMS recomandă analiza noilor materiale, inclusiv probele de sânge, care ar putea ajuta la identificarea cazurilor anterioare din China.

1 comment

Leave a reply