vineri, octombrie 7

Vasile Dîncu: „România susţine implicarea SUA în eforturile comune ce urmăresc consolidarea apărării europene”

România susţine implicarea Statelor Unite ale Americii în eforturile comune ce urmăresc consolidarea apărării europene, a declarat, joi, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, la marcarea Memorial Day, la Ambasada SUA din Bucureşti.

„Ne aflăm într-un moment de cotitură a istoriei, într-un context de securitate turbulent şi imprevizibil, când în arhitectura mediului internaţional bazată pe reguli apare o nouă contestare. Acţiunile Federaţiei Ruse în Ucraina reprezintă încălcări grave ale dreptului internaţional şi ale angajamentelor internaţionale asumate şi de Federaţia Rusă, precum şi ale suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei, respectiv ale inviolabilităţii frontierelor sale. România condamnă în termenii cei mai fermi agresiunea nejustificată, brutală şi profund ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus ministrul.

Dîncu a adăugat că „prezenţa forţelor americane în România are, dincolo de componenta de securitate, şi o foarte importantă dimensiune simbolică”. „Împreună cu militarii români, militari americani protejează şi apără valorile euroatlantice care definesc în mod esenţial societatea noastră. Democraţia, drepturile omului, statul de drept şi dreptul fiecărui popor de a-şi decide propria soartă”, a afirmat ministrul şi a evidenţiat că „parteneriatul strategic cu SUA este esenţial pentru securitatea României”.

La rândul său, David Muniz, Charge d’Affaires al SUA, a subliniat că „prietenia şi alianţa de care ne bucurăm acum cu aliaţii noştri români, loiali, au fost construite pe baza curajului şi a sacrificiului lor”.

„De la foste entităţi beligerante la entităţi ideologic opuse, în spatele unei cortine de fier care cândva împărţea continentul, acum suntem uniţi de o solidaritate de neclintit. Veteranii noştri ne-au adus în acest punct. Această zi le este dedicată lor”, a arătat diplomatul, informează agerpres.

El a vorbit de situaţia actuală de securitate. „Cum războiul face din nou ravagii pe acest continent, noi şi aliaţii noştri avem privilegiul de a fi moştenit o manta de protecţie de curaj neclintit, determinat. Zi de zi, ni se aduce aminte, în mod dureros, de nevoia existenţială de a avea o Alianţă Transatlantică puternică şi unită, de descurajarea sa eficientă şi de capacităţile sale de apărare”, a arătat Muniz.

Astfel, „confruntată cu invazia nejustificată, ilegală, barbară a Rusiei în Ucraina, lumea paşnică este nevoită să îşi reamintească de faptul că nu există înlocuitor pentru securitatea colectivă”.

„Suma Alianţei noastre este cu ordine de mărime mai mare decât părţile sale componente. Contribuţia uriaşă a României la NATO este foarte apreciată, la fel ca acţiunile individuale ale bărbaţilor şi femeilor care îmbracă uniforma. Este o onoare să îi numim aliaţi; având în vedere că forţele maligne încearcă să tragă lumea înapoi în zilele negre de acum 80 de ani, ne linişteşte foarte mult faptul că niciunul dintre noi nu este singur, în lupta cu această provocare”, a apreciat diplomatul.

Leave a reply