luni, septembrie 27

Varşovia respinge un “Polexit”

0
32

Polonia vrea să fie suverană şi doreşte să se pună capăt “ingerinţei” Uniunii Europene (UE) în problemele sale interne, însă nu va ieşi din Uniune, a declarat miercuri liderul partidului populist de dreapta aflat la putere, informează AFP.

“Nu va exista Polexit (…). Vedem fără echivoc viitorul Poloniei în UE”, a declarat Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS), pentru agenţia de presă poloneză PAP.


Aceste afirmaţii intervin după ce înalţi responsabili ai PiS au dat de înţeles că este posibil ca Polonia să iasă din UE, în contextul unor tensiuni tot mai mari cu Bruxellesul asupra reformelor judiciare poloneze.

“Problemele de justiţie rămân competenţa exclusivă a statelor membre şi nu pot face obiectul acestui gen de ingerinţă care are loc în acest moment”, a declarat Kaczynski, care este şi vicepremier. “Vrem să fim în UE, însă în acelaşi timp dorim să rămânem un stat suveran”, a subliniat el.

“Principiul egalităţii între state este de asemenea încălcat în mod radical”, a continuat liderul PiS, acuzând statele membre mai puternice, cum ar fi Germania, că “instrumentalizează” UE.

Leave a reply