“Valul anti-Diaspora e instrumentat de PSD cu ajutorul unor ziarişti ca Ion Cristoiu”

0
2131

Criza coronavirusului a produs întoarcerea în ţară a sute de mii de români din Europa, în special din Italia, cei mai mulţi rămaşi fără mijloace de subzistenţă şi protecţie sanitară. În marea masă a celor responsabili s-au strecurat şi personaje cu probleme de morală şi lege, infractori, indivizi plecaţi la furat sau cerşit, membri ai clanurilor interlope, dar aceştia au reprezentat o ultraminoritate în raporta cu imensa majoritate a românilor normali.

A fost momentul care a detonat o nouă bombă anti-Diaspora, după cele deja cunoscute din vremea lui Victor Ponta şi Liviu Dragnea, când românii au fost blocaţi la vot, sau cea din 10 august 2018, care a dovedit mapamondului că România nu şi-a epuizat resursele de ură internă.

Senatorul Viorel Badea, şeful organizaţiei PNL Diaspora, a vorbit la Interviurile Lumea Liberă despre acest ultim val anti-Diaspora, pe care l-a pus tot pe seama partidului care şi înainte, şi de această dată a cultivat un discurs împotriva românilor plecaţi din ţară. Redăm mai jos câteva dintre afirmaţiile politicianului liberal din interviul pe care îl puteţi urmări integral în format video la finalul acestui text.

Principalele declaraţii ale senatorului PNL Viorel Badea

 • Din informaţiile mele, s-au întors în România în jur de 300.000 de români din Diaspora. Eu am atras atenţia autorităţilor române că nu vor veni foarte mulţi români înapoi acasă, că nu va fi un exod din Diaspora în România, pentru că am discutat cu mai mulţi dintre ei care mi-au spus că nu vin acasă în această perioadă de criză.
 • Au fost printre ei şi oameni care au avut probleme şi care efectiv nu puteau să rămână acolo, pentru că nu aveau casă, nu aveau de lucru şi-atunci au venit acasă.
 • Eu cred că această atitudine împotriva Diasporei a fost instrumentată de către cei care asta făceau şi înainte. În special unii oameni politici de la Partidul Social Democrat care, având bineînţeles alături de ei pe unii ziarişti cum este domnul Ion Cristoiu, au încercat să schimbe imaginea Diasporei în România.
 • Nu mai zice nimeni nimic de faptul că datorită acestor oameni România este astăzi pe linia de plutire, datorită lor sunt familii întregi care reuşesc să-şi ducă viaţa de azi pe mâine datorită celor plecaţi la muncă afară.
 • Să nu uităm că în Diaspora sunt peste 10.000 de cadre medicale din România, care vindecă oameni acolo în spitale. Să nu uităm asta. Mulţi se întrebau de ce trimitem medici din România în Italia. Păi de aia trimitem, pentru că sunt mulţi români acolo, avem victime acolo, este o altă Românie acolo. Trebuie să avem aceeaşi grijă faţă de românii care trăiesc acolo ca şi faţă de românii de acasă.
 • Nu trebuie să renunţăm la solidaritate în aceste momente. Dimpotrivă. Pentru noi, ceea ce se întâmplă astăzi trebuie să fie un îndemn la solidaritate, nicidecum la despărţire.
 • Cei care încearcă acum să murdărească imaginea României în Diaspora ar trebui să fie considerate persoane non-grata în România.
 • Văd că valul anti-Diaspora este în toate direcţiile. Până mai ieri se plângeau că vin din Diaspora în România şi îi infectează pe români, dar nu vedeau că foarte multe cazuri de infectare porneau din spitale.
 • Acum, tot aceleaşi persoane lansează o nouă temă: cu românii care pleacă în Diaspora, că de ce pleacă! Păi în vremuri de criză au şi ei dreptul să trăiască, nu? Singura problemă care ar trebui să se pună este dacă statul care primeşte români la muncă poate asigura protecţia lor din punct de vedere al sănătăţii. Atunci ar fi o problemă, dar nu e cazul Germaniei. Dar nu pui problema de ce pleacă. Pleacă să muncească pentru ei şi familiile lor.
 • Şi mai e ceva: oamenii aceştia care pleacă pentru munca sezonieră ei chiar aduc toţi banii în România. Şi în ţară ei cumpără alimente, maşini, bunuri… Contribuie mult la bunăstarea din România. Ce să le faci, să-i ţii cu forţa în sate, ca-n Uniunea Sovietică, să nu le dai voie să plece? Să le ridici paşapoartele?!
 • Şi apropo de îmbolnăvirea de coronavirus, păi nu i-ar fi chemat nemţii dacă era o problemă. Pentru Germania ar fi o vulnerabilitate, nu pentru România, de ce să aducă ei în ţară suspecţi de COVID 19? Or, în momentul în care Germania, poporul german şi-a asumat acest risc, nu înţeleg care este sensul criticilor împotriva celor care pleacă!

Leave a reply