Vălean: „Raportul pe Schengen – pozitiv având termeni elogioși de contribuția pe care o poate aduce România”

0
154

Adina Vălean, comisar european pe Transporturi, susține că raportul pe Schengen, adoptat de Colegiul Comisarilor, este unul „extrem de pozitiv”, fiind de părere că are „un limbaj foarte bun” față de România.

„E un raport extrem de pozitiv și vorbește în termeni elogioși despre nivelul de pregătire și contribuția pe care România, dar și celelalte două state, Croația și Bulgaria, le pot aduce Schengen”, a afirmat Adina Vălean.

„Este, poate, cel mai bun limbaj pe care l-am văzut vreodată. Noi știm că, de fapt, de la raportul din 2011, Comisia Europeană a insistat permanent privind aderarea României și Bulgariei, iar mai nou a Croației, la spațiul Schengen” , a mai punctat comisarul european pentru Transporturi.

Adina Vălean a precizat că sunt tratatele separat cele trei stat. „Este raport al Comisiei, cu situația spațiului Schengen per ansamblu, cu cele trei state candidate, ilustrate separat și individual, dar raportul face vorbire și de noile evoluții”

O bună parte se referă la recomandarea aderării statelor. Noi, din partea Comisiei de transport, am ilustrat într-un limbaj foarte clar, în urma crizelor – pandemie, război, tot ce înseamnă transport și frontieră Schengen. Am adus argumentul suplimentar pentru a sprijini o decizie în mod pozitiv”, mai arată Adina Vălean.

De asemenea, într-o intervenție televizată, Adina Vălean a mai subliniat; „Pentru România se spune că toate sunt bine așezate, că instituțiile sunt solide (…) Per ansamblu, se vorbește de reformarea și îmbunătățirea Schengen

Mecanismul de Cooperare și Verificare nu face parte dintr-un raport pe Schengen pentru simplul fapt că nu e corelare directă între ele”, a amintit Vălean, care a zis că în misiunea de evaluare din luna octombrie au fost anumite referiri la o strategie anticorupție, la respectarea drepturilor omului, politica de migrație. „O condiționalitate directă nu apare”, a subliniat comisarul european.

După ce a fost adoptat raportul, acesta va fi pus la dispoziția Grupului de lucru Schengen din cadrul Consiliului European.

Ministrul Bogdan Aurescu a explicat că rezultatele raportului pentru aderarea la Schengen arată că România este pregătită din punct de vedere tehnic, concluziile fiind foarte pozitive, scrie adevarul.

Din informațiile pe care le am, comunicarea urmează să fie publicată curând, va fi prezentată după ședința comisarilor, noi știm textul comunicării și raportului – rezultatul este foarte pozitiv și evaluarea e foarte pozitivă, e o confirmare că România e pregătită dpdv tehnic să adere la Schengen, e un mesaj puternic și dpdv politic. Se va arăta că România îndeplinește condițiile necesare și că aderarea României reprezintă un plus evident pentru Schengen”, a spus șeful diplomației române, cu privire la raportul ce urmează să fie publicat miercuri, 16 noiembrie.

Ministrul de Externe al României a mai explicat că vor continua demersurile pe lângă partea olandeză pentru a obține un vot favorabil aderării României la Schengen.

Singurele emoții privind un vot în luna decembrie mai sunt date de Olanda și de Suedia. Semnalele negative au fost date mai ales de partea olandeză, care încă păstrează suspansul privind poziția definitivă a Guvernului de la Haga, dată fiind instabilitatea internă.

Leave a reply