Puncte tari și puncte slabe la cele mai avansate 9 vaccinuri anti-COVID din lume. Primul imunizator genetic din istorie

7
2377

Comunitatea științifică a primit cu mare entuziasm vestea bună despre vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de companiile farmaceutice Pfizer și BioNTech: 95% eficient, fără efecte secundare îngrijorătoare și o bună protecție pentru persoanele de peste 65 de ani și de diferite rase și etnii.

Eficacitatea a fost măsurată folosind cei 170 de voluntari din studiile clinice de fază III care au fost diagnosticați cu covid-19, deoarece la compararea rezultatelor oamenii de știință au descoperit că marea majoritate a participanților infectați aparținea grupului cărora li s-a administrat un placebo, adică o substanță fără efect terapeutic.

Aceasta înseamnă că marea majoritate a voluntarilor imunizați par să fi fost protejați de Sars-CoV-2, coronavirusul responsabil de pandemie, relatează BBC.

Și în timp ce studiul, care implică peste 43.000 de persoane din Africa de Sud, Germania, Argentina, Brazilia, Statele Unite și Turcia, va continua timp de câteva luni, aceste constatări preliminare vor determina Pfizer și BioNTech să solicite o autorizație de urgență pentru produsul lor către FDA, agenția de reglementare din SUA, „în următoarele zile”.

Pfizer și BioNTech nu sunt singurul candidat aflat în pragul aprobării.

Într-o declarație publicată pe 16 noiembrie, laboratorul Moderna a raportat că imunizatorul său a înregistrat o rată de eficacitate de 94%.

Și în această săptămână au fost publicate rezultatele preliminare ale vaccinului dezvoltat de Universitatea din Oxford și AstraZeneca, care arată că este eficient cu 90%.

Dar care sunt punctele tari și punctele slabe ale fiecărui concurent în această cursă pentru un vaccin?

1. BNT162 (Pfizer și BioNTech)

Din ceea ce se știe până acum, vaccinul BNT162 este unul dintre cele mai avansate și ar trebui aprobat de Statele Unite în următoarele câteva săptămâni.

Folosește tehnologia cunoscută sub numele de ARN: adică conține o mică secvență genetică creată în laborator care „învață” propriile celule ale corpului uman să producă proteine ​​similare cu Sars-CoV-2. De acolo, sistemul imunitar recunoaște amenințarea și creează un răspuns care protejează organismul de viitoarele infecții.

 

Trebuie remarcat faptul că rezultatele anunțate de Pfizer și BioNTech trebuie încă publicate într-o revistă științifică și evaluate de experți independenți.

Dar dacă sunt consecvenți, vor reprezenta o schimbare de paradigmă în știință, deoarece al lor ar fi primul vaccin genetic din istorie.

Care este avantajul acestui lucru? În primul rând, este mult mai ușor și mai repede de produs. Apoi, cerințele de laborator și echipamente sunt mai mici în comparație cu imunizatoarele pe care le avem până acum.

Dar cel mai mare dezavantaj este necesitatea de a menține dozele sub -70 °C pentru a preveni pierderea efectului substanței. Acest lucru poate deveni un obstacol major în regiunile îndepărtate sau foarte fierbinți.

În interviurile recente, reprezentanții Pfizer au spus că se gândesc la soluții și tehnologii pentru a asigura o temperatură atât de scăzută, mai mică decât chiar și cea mai rece iarnă din Antarctica.

O altă problemă ar fi disponibilitatea acestui imunizator în țările în curs de dezvoltare.

Deocamdată, de exemplu, și în ciuda participării Braziliei la teste, nu există un aranjament pentru achiziționarea sau transferul de tehnologie în țară. Și chiar dacă guvernul brazilian și cele două companii încheie un acord, primele doze ar ajunge în Brazilia doar din primul trimestru al anului 2021, deoarece alte națiuni au garantate deja primele loturi.

2. mRNA-1273 (Moderna)

Acest candidat face, de asemenea, parte din grupul de vaccinuri pe bază de ARN. Anunțul recent al Moderna, între timp, s-a bazat pe 95 de participanți la studiile clinice diagnosticate cu COVID-19. Rezultatele arată că 90 dintre ei provin din grupul placebo, sugerând o rată de eficacitate de 94%.

Există, de asemenea, alte vești bune legate de acest prim raport: imunizatorul nu a provocat evenimente adverse notabile și a generat un răspuns constant al sistemului imunitar chiar și la persoanele în vârstă sau la persoanele cu boli cronice. De asemenea, pare să prevină cazurile grave care necesită spitalizare și intubație.

Cu toate acestea, înainte de a solicita aprobarea, medicul ar trebui să aștepte puțin mai mult pentru a finaliza ținta a 150 de participanți infectați cu covid-19, pentru date mai robuste. Acest lucru ar trebui să se întâmple în următoarele săptămâni.

În comparație cu concurentul Pfizer și BioNTech, produsul Moderna are avantajul de a fi depozitat sub 20 °C. Aceasta este o temperatură mult mai ușor de garantat cu congelatoarele pe care le avem în prezent.

Nu există prea multe informații despre posibila sosire a acestui vaccin în țările în curs de dezvoltare. O modalitate de a obține produsul poate fi Fondul Global pentru Acces la Vaccinuri pentru Covid-19 (Covax), creat de Organizația Mondială a Sănătății cu scopul de a distribui doze către țările mai puțin dezvoltate. Multe țări din America Latină fac parte din această inițiativă.

3. AZD1222 (Universitatea din Oxford și AstraZeneca)

Testat și în Brazilia, acest candidat aparține echipei de vaccinuri vectoriale virale care nu se reproduc.

Aceasta înseamnă că a fost construit dintr-un adenovirus, un tip de virus care nu dăunează sănătății noastre. În interior, oamenii de știință au introdus câteva gene Sars-CoV-2, pentru a provoca o reacție a sistemului imunitar.

Vaccinul s-a descurcat bine în studiile clinice: informațiile complete din studiul de fază II au fost publicate pe 19 noiembrie în celebra revistă The Lancet și au confirmat că imunizatorul este sigur și nu provoacă efecte secundare grave, chiar și la vârstnici. Un alt punct important este că a produs anticorpi, un semnal excelent.

Pe 23 noiembrie, dezvoltatorii vaccinului au publicat rezultatele preliminare ale studiilor clinice de fază III.

Conform analizei a 131 de cazuri de covid-19, acest vaccin s-a dovedit a fi eficient cu 70,4% la combinarea datelor obținute dintr-un regim de două doze administrate. Cercetătorii estimează, totuși, că această eficacitate poate ajunge la 90% dacă doza este ajustată.

 

Punctele tari și punctele slabe ale AZD1222 sunt în originalitatea sa: încă nu există un vaccin aprobat care să utilizeze acest tip de metodologie. Pe de o parte, acest lucru poate funcționa și revoluționa cunoștințele în domeniu. Pe de altă parte, este necesar să așteptați cu răbdare rezultatele definitive privind eficacitatea și siguranța produsului.

Un avantaj al vaccinului de la Universitatea Oxford și AstraZeneca constă în disponibilitatea acestuia. Printre altele, Brazilia, Argentina și Mexic au deja acorduri pentru achiziționarea și transferul de tehnologie.

La nivel mondial, cei responsabili pentru acest vaccin garantează că vor avea capacitatea de a livra 3 miliarde de unități în 2021.

Un alt avantaj al acestui compus este că poate fi depozitat între 2 și 8 °C, astfel încât poate fi distribuit și conservat cu capacitățile logistice existente.

4. CoronaVac (Sinovac)

Acest vaccin chinezesc a apărut în prim-plan săptămâna trecută, după suspendarea studiilor clinice din Brazilia din cauza morții unui voluntar. Agenția Națională de Supraveghere a Sănătății (Anvisa) și Institutul Butantan au făcut schimb de critici într-o serie de note și interviuri colective.

Dar câteva zile mai târziu s-a clarificat că moartea nu are nicio legătură cu vaccinul și studiul a fost reluat în mod normal.

Lăsând deoparte controversa, compania farmaceutică Sinovac mizează și pe strategia virusului inactivat. Oamenii de știință au folosit o metodă, cum ar fi căldura sau substanțele chimice, pentru a dezactiva Sars-CoV-2, astfel încât să nu provoace infecție sau să se reproducă în corp. Cu toate acestea, atunci când este aplicat într-un vaccin, virusul este recunoscut de sistemul imunitar, creând un răspuns protector.

Punctul forte aici este fiabilitatea. Știința lucrează cu vaccinuri virale inactivate de aproape șapte decenii. De aceea se ştie deja foarte bine cum să le producem și principalele probleme care pot apărea pe parcurs.

În direcția opusă, punctul slab este că fabricarea necesită o rigoare extrem de mare și o fabrică industrială foarte bine echipată. Nici formularea nu dă prea mult în doze pe litru.

Produsul se află în faza III de testare și se așteaptă în curând să finalizeze numărul minim de evenimente (voluntari infectați cu covid-19) pentru a-și calcula rata de eficacitate, așa cum s-a întâmplat recent cu Pfizer/ BioNTech și Moderna.

Refrigerarea nu pare a fi o problemă, deoarece alte vaccinuri cu virus inactivat pot fi păstrate într-un frigider convențional.

Un alt punct pozitiv este acordul dintre Sinovac și Institutul Butantan, din São Paulo, care ar trebui să faciliteze accesul la CoronaVac în Brazilia și America Latină.

5. Sputnik V (Gamalaya Center for Research in Epidemiology and Microbiology)

Multă vreme, cuvântul care a definit cel mai bine vaccinul Sputnik V a fost un mister. Știrile timpurii din Rusia, unde se află Institutul de Cercetare Gamalaya, au spus că se află deja într-un stadiu avansat de cercetare. La scurt timp după aceea, a fost aprobat de guvern.

Specialiștii au fost foarte îngrijorați, deoarece testele clinice care garantează fiabilitatea procesului de cercetare nu au fost înregistrate sau publicate în nicio revistă științifică.

De atunci, au apărut multe informații: vaccinul se bazează pe vectorul viral care nu replică (de același tip la Universitatea Oxford / AstraZeneca) și este testat la aproximativ 40.000 de voluntari din țări precum Rusia, Emiratele Arabe Unite, Venezuela și Belarus.

Pe baza uneia dintre aceste analize preliminare, cercetătorii Sputnik V au anunțat o eficacitate de 92%, pe baza a 20 de evenimente înregistrate. Trebuie să așteptăm ca studiul să evolueze puțin mai mult, astfel încât acest ritm să fie consolidat.

Se speculează că imunizatorul nu necesită îngheț, dar că informațiile încă nu au fost confirmate.

6. JNJ-78436735 (Johnson & Johnson)

Africa de Sud, Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, Statele Unite, Mexic și Peru sunt țările în care vaccinul Johnson & Johnson este testat în prezent. Există mai mult de 60 de mii de voluntari în aceste țări.

Bazat pe tehnologia vectorului viral care nu replică (același folosit de Universitatea Oxford/ AstraZeneca și Sputnik V), pare să fie puțin în urmă, deoarece compania farmaceutică nu a făcut anunțuri de analize preliminare. Se așteaptă să se întâmple în următoarele săptămâni.

Principalul avantaj ar fi numărul aplicărilor: o parte din studiile de fază III evaluează o singură aplicare a vaccinului. Ceilalți concurenți au nevoie de două doze pentru a intra în vigoare. Dacă acest sistem funcționează, ar putea însemna economii de miliarde de dolari.

7. NVX-CoV2373 (Novavax)

Acesta este reprezentantul cel mai avansat al clasei de vaccinuri subunitare proteice. În loc să utilizeze întregul virus, a fost dezvoltat dintr-un mic fragment de Sars-CoV-2 capabil să activeze un răspuns imun.

Comparativ cu concurenții enumerați mai sus, performanța Novavax va dura mai mult pentru a deveni cunoscută. O parte din studiile de fază III se desfășoară în Marea Britanie cu 15.000 de voluntari, cu rezultate preliminare preconizate în ianuarie sau februarie 2021.

Există o altă parte a acestei cercetări care va fi realizată cu zeci de mii de participanți în Statele Unite. Etapa se așteaptă să înceapă la sfârșitul lunii noiembrie sau la începutul lunii decembrie.

Deoarece produsul Novavax face parte din Covax (acel consorțiu al OMS pentru achiziționarea și distribuirea dozelor în țările mai puțin dezvoltate), este posibil ca acesta să ajungă la un moment dat în America Latină, dacă totul merge bine.

8. Ad5-nCoV (CanSino)

De asemenea, realizat dintr-un vector viral care nu se reproduce (cum ar fi candidații Universității Oxford/ AstraZeneca Sputnik V și Johnson & Johnson), a fost aprobat de urgență pentru a fi utilizat de personalul militar chinez, chiar înainte de studii majore de siguranță și eficacitate.

În studiile de fază III, Ad5-nCoV este aplicat în prezent peste 40.000 de voluntari din Pakistan, Arabia Saudită și Mexic.

Există puține informații despre acest vaccin, deci este necesar să așteptăm noi anunțuri de la cei responsabili.

9. Covaxin (Bharat Biotech)

Dezvoltat în India, este unul dintre ultimii candidați care intră în studiile clinice de fază III. La fel ca și CoronaVac, folosește și viruși inactivați în conceperea sa.

Există o mare experiență mondială în utilizarea acestei tehnologii, deși este costisitoare și consumatoare de timp în comparație cu metodele mai moderne.

Pentru studii, cei responsabili intenționează să recruteze peste 25.000 de participanți pe teritoriul indian. Potrivit unui raport Reuters, distribuția dozei va începe din februarie 2021.

Mai multe detalii despre Covaxin vor fi lansate în curând.

7 comments

Leave a reply