Vaccinul antigripal poate stimula sistemul imunitar pentru a combate și ucide noul coronavirus. Acest lucru este sugerat de un nou studiu, încă preliminar, care a investigat pentru prima dată efectele vaccinului antigripal la nivel molecular în prezența noului virus SARS-CoV-2.
Lucrarea a fost efectuată în Olanda și sugerează, de asemenea, că vaccinul antigripal protejează până la 39% din contagiunea coronavirusului, relatează El Pais.
Până acum, nu era clar dacă vaccinul antigripal poate îmbunătăți sau agrava prognosticul celor infectați cu covid sau chiar dacă îi poate ajuta să nu se infecteze. În ultimele luni, mai multe studii au descris efectele pozitive ale vaccinării împotriva gripei.
Efecte pozitive dovedite în Italia și SUA
În Italia, s-a observat că persoanele în vârstă vaccinate împotriva gripei au avut mai puțină mortalitate prin covid decât cele care nu erau, conform unei lucrări deja revizuite de experți independenți și publicată într-o revistă științifică. Aceeași echipă a găsit date similare în SUA, deși în acest caz este un studiu neevaluat încă. Alte lucrări merg pe aceeași linie.
Cu toate acestea, există încă îndoieli. Există un studiu preliminar care pare să detecteze efectul opus: incidență mai mare și mortalitate prin covid în rândul celor vaccinați.
În același mod, s-a observat că un alt vaccin, cel al tuberculozei, poate proteja parțial și împotriva coronavirusului. Mai multe studii clinice cu pacienții sunt deja în desfășurare pentru a încerca să demonstreze acest efect pozitiv.
Risc de COVID cu 39% mai mic
Noul studiu susține că vaccinul antigripal întărește prima linie de apărare a sistemului imunitar – cunoscută sub numele de imunitate înnăscută – și subliniază de ce.
Această primă linie este activată la scurt timp după ce un agent patogen intră în corp și include celule care pot identifica amenințarea, pot declanșa un semnal general de alarmă pentru ca alte ”trupe” imunitare să meargă la locul infecției și, de asemenea, celule ”ucigașe” naturale capabile să le omoare pe cele deja infectate.
Studiul arată că riscul de a contracta covid este cu aproximativ 39% mai mic la cei care au fost vaccinați anterior împotriva gripei.
Celule imunitare își pot ”aminti” de virus pentru a-l ataca pe viitor
Lucrarea se bazează pe probe de sânge de la oameni sănătoși cărora li s-a adăugat mai întâi un vaccin cu gripă cuadrivalentă – combate patru variante ale virusului – și apoi SARS-CoV-2. Lucrarea arată o întărire a răspunsului imun înnăscut și secreția anumitor tipuri de citokine.
Deși aceste proteine ale sistemului imunitar au fost asociate cu prognoze grave și chiar cu moartea cauzată de covid la pacienții care sunt deja foarte bolnavi, în etapele inițiale ale infecției aceste molecule ar contribui la obținerea unui răspuns mai echilibrat al sistemului imunitar.
În plus, cercetătorii sugerează că vaccinul antigripal favorizează prima linie de imunitate pentru a se lega mai bine de cea de-a doua linie, care include producerea de anticorpi, proteine capabile să blocheze virusul să infecteze în continuare, și de celule imune capabile de ”amintirea” virusului peste luni sau chiar ani, pentru a-l distruge dacă reapare.
”E posibil ca vaccinul să reducă răspândirea covid-19”
Lucrarea, condusă de Mihail Netea, de la Centrul Medical al Universității din Nijmegen, Olanda, a studiat, de asemenea, incidența covidului la mai mult de 10.000 de lucrători medicali, dintre care 184 au fost infectați în centru și a comparat-o cu alte centre de sănătate din țară.
Studiul arată că riscul de a contracta covid este cu aproximativ 39% mai mic la cei care anterior fuseseră vaccinați împotriva gripei.
„Acesta este un studiu epidemiologic, nu un studiu clinic prospectiv randomizat, deci nu putem fi complet siguri că vaccinul antigripal va avea un efect la fel de mare ca acum, în timpul procesului de observare”, explică Netea.
„În orice caz, este posibil ca această protecție să fie administrată și ca vaccinul să reducă răspândirea covid-19”, adaugă el. Lucrarea se află în procesul de revizuire care urmează să fie publicată într-o revistă științifică, adaugă el.
„Aceste date ne arată că vaccinul antigripal poate spori imunitatea naturală”
Cei responsabili de lucrări avertizează asupra unor limitări în studiul lor. De exemplu, riscul de infecție poate fi mai mare la unii lucrători din domeniul sănătății decât la alții, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu, ceea ce poate afecta rezultatele. Există, de asemenea, o posibilă părtinire, deoarece, în general, oamenii care se vaccinează sunt mult mai precauți și preocupați de sănătatea lor.
„Cu aceste date și ținând cont de faptul că mai sunt luni până când un vaccin eficient împotriva covidului să fie disponibil pe scară largă, vaccinul antigripal poate ajuta nu numai să controleze acel virus, ci și povara infecțiilor covid, în special în spitale”, conchide studiul.
„Aceste date ne arată că vaccinul antigripal poate spori imunitatea naturală”, subliniază Marcos López, președintele Societății Spaniole de Imunologie.
„Tipul de vaccin studiat, cvadrivalentul, este destul de similar cu cel administrat persoanelor cu vârsta peste 65 de ani din Spania”, explică el. În plus, lucrarea a înregistrat un efect imunitar suplimentar dacă, pe lângă vaccinul antigripal, a fost primit vaccinul împotriva tuberculozei (BCG), adaugă acesta.
”Mecanismul este de a antrena celulele imunitare înnăscute ca ucigași naturali”
„Efectul protector observat este moderat, dar important este că demonstrează in vitro pentru prima dată că acest vaccin sporește imunitatea antrenată”, afirmă Carmen Cámara, imunolog la Spitalul La Paz, din Madrid.
Până acum acest lucru a fost demonstrat cu vaccinul BCG împotriva tuberculozei și cu vaccinurile vii.
„În cei doi ani de la primirea acestor vaccinuri, sistemul înnăscut acționează cu o intensitate mai mare împotriva altor infecții virale. Mecanismul este tocmai acela de a antrena celulele sistemului imunitar înnăscute ca ucigași naturali, celulele macrofage sau monocite, pentru a răspunde mai rapid și intens împotriva altor infecții virale”, detaliază ea.
Acest studiu „oferă un motiv suplimentar pentru vaccinarea împotriva gripei, dar nu este suficient să extindem indicația vaccinului antigripal la întreaga populație”, subliniază Cámara.
Efectele imunității antrenate au fost descrise și în cazul utilizării unor vaccinuri pentru BCG [tuberculoză], cu alte vaccinuri și chiar pentru TDT [difterie, tetanos și pertussis], dar trebuie demonstrat”, avertizează Africa González, imunolog la Universitatea din Vigo.