Cursa pentru descoperirea vaccinului care să salveze lumea de coronavirusul SARS-CoV-2 este în toi, iar bătălia dintre marile concerne farmaceutice şi chiar dintre state se anunţă dură. Miza e imensă, pe lângă faima de a fi ajutat la protejarea omenirii de temuta pandemie: miliarde de euro profit pentru câştigătorul competiţiei medicale.
Statul german va cumpăra participațiuni la firma de biotehnologie din Tübingen CureVac. Anunțul a fost făcut de ministrul Economiei Peter Altmaier, de CureVac și de investitorul principal al firmei Dievini. Dievini este o societate de investiții care aparține fondatorului SAP, Dietmar Hopp, care deține 80% din CureVac. Statul german nu va avea niciun fel de influență asupra politicii de afaceri a companiei, relatează Deutsche Welle.
Banca de stat KfW Bank ar urma să achiziționeze 23% de noi acțiuni pentru 300 de milioane de euro. CureVac face cercetări, printre altele, pentru găsirea unui vaccin anti-coronavirus. Firma a intrat în atenția presei după ce SUA ar fi dorit să o cumpere.
Președintele Trump ar fi oferit, potrivit unor relatări de presă, o sumă mare de bani pentru a asigura mai întâi un vaccin pentru țara sa. Firma a negat mereu aceste informații.
160 de candidați în cursa pentru producerea unui vaccin
La sfârșitul săptămânii trecute, Germania, Franța, Italia și Olanda au anunțat o înțelegere cu concernul farmaceutic AstraZeneca. Cele patru state ar dori să asigure primirea a 400 de milioane de doze ale unui vaccin aflat în dezvoltare.
Potrivit unui studiu al grupului de cercetare și consultanță EY, 160 de firme ar lucra în prezent la crearea unui vaccin împotriva noului coronavirus.
Și în alte țări guvernele ajută cu bani firmele care lucrează la dezvoltarea de vaccinuri. Pe lângă riscurile financiare asociate costurilor de dezvoltare a medicamentelor, trebuie create și capacități de producție pentru a putea produce rapid un posibil preparat la scară largă și a-l distribui la nivel mondial.
„Nu există garanții că vom obține un vaccin sau medicament sigur și eficient. Potrivit estimărilor noastre, 97% din variantele de vaccin probate acum nu vor vedea lumina zilei”, a declarat Alexander Nuyken, expert pentru tranzacții în domeniul Life Sciences. La final, rămân trei-patru preparate care vor ajunge să fie folosite terapeutic.
Mai multă cercetare, cifră de afaceri mai mare
Potrivit studiului EY, costurile pentru cercetare și dezvoltare au crescut deja de anul trecut semnificativ la cele mai mari 21 de concerne farmaceutice mondiale. Acestea au investit cu 14% mai mult în cercetarea de noi terapii și medicamente decât în anul precedent. Anul acesta se așteaptă ca trendul să continue, mai ales că se caută vaccinul anti-coronavirus.
Iar marile concerne farmaceutice s-au extins din nou în 2019, după un mic recul în 2018.
După profituri mai mici în 2018, concernele farmaceutice și-au sporit câștigurile cu 12% în 2019. La fel și în cazul cifrelor de afaceri.
Observatorii din piață cred că firma care va câștiga cursa dezvoltării vaccinului anti-coronavirus va face venituri suplimentare de miliarde. Posibil deci ca o astfel de investiție precum cea făcută de guvernul german la CureVac să se dovedească, pe termen lung, foarte profitabilă.