Vaccin anticoronavirus testat cu succes în SUA, sub formă de plasture

0
1539

Oamenii de știință au testat cu succes un proiect vaccin care, printr-un plasture de dimensiunea degetelor, produce anticorpi specifici împotriva COVID-19.

Produsul care a dat rezultate pe șoareci a fost analizat de cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh School of Medicine, din Pennsylvania (SUA), dar oamenii de știință avertizează că testarea cu oameni ar putea dura luni de zile.

Conform unui articol publicat în revista științifică The Lancet, „EBioMedicine”, atunci când este testat la șoareci, vaccinul administrat printr-un plasture de mărimea unui vârf deget produce anticorpi specifici împotriva COVID-19 în cantități considerate suficiente pentru neutralizarea virusului.

„Am avut experiențe anterioare cu virusul SARS-CoV în 2003 și cu MERS-CoV în 2014”

Acesta este primul studiu lansat după ce a fost criticat de alți cercetători din instituții din afara Universității din Pittsburgh.

Andrea Gambotto

„Am avut experiențe anterioare cu virusul SARS-CoV în 2003 și cu MERS-CoV în 2014”, spune Andrea Gambotto, profesor de chirurgie la Facultatea de Medicină din aceeaşi Universitate, referindu-se la două virusuri care sunt „strâns legate de SARS-CoV-2”, care este originea COVID-19.

Astfel de experiențe, adaugă Gambotto, i-au învățat pe oamenii de știință că o anumită proteină, cunoscută drept „spike” (un fel de cheie care este introdusă în receptorul ACE2 al celulelor umane, pentru a le penetra), este „importantă în inducerea de imunitate împotriva virusului”.

„Știam exact unde să luptăm cu acest nou virus, de aici importanța finanțării cercetării privind vaccinurile. Nu știi niciodată de unde va veni următoarea pandemie”, a adăugat cercetătorul, potrivit La Sexta.

Un plasture cât 400 de capete de ace

Comparativ cu posibilul vaccin ARNm experimental, care tocmai a început studiile clinice, vaccinul descris de acești autori și pe care îl numesc PittCoVacc (prescurtare pentru Coronavirus Pittsburgh Vaccine), „urmează un proces mai consacrat, folosind piese de proteine ​​virale fabricate în laborator, pentru a stimula imunitatea”.

Oamenii de știință explică în articolul lor că acesta este același mecanism prin care funcționează vaccinurile antigripale. Cercetătorii au folosit, de asemenea, o metodă nouă de administrare a compusului, numită setul de micro-ace, pentru a crește forţa antivirală.

Aceasta constă dintr-un plasture de dimensiunea  a 400 de vârfuri de ace foarte mici, care livrează bucățile proteinei „spike” în piele, unde reacția imună este cea mai puternică. Plasturele se atașează ca o bandă-ajutor, iar apoi bucăţile, care sunt făcute în totalitate din zahăr și piese de proteine, se dizolvă pur și simplu în piele.

Louis Falo, directorul catedrei de dermatologie de la Universitatea din Pittsburgh School of Medicine și care este un alt dintre autorii studiului, explică faptul că această metodă a fost dezvoltată profitând de experienţa inițială folosită cu vaccinul împotriva rujeolei „dar cu o versiune de înaltă tehnologie, care este mai eficientă și poate fi reprodusă de la pacient la pacient. ” „De fapt, este aproape nedureros”, spune el.

Leave a reply