Va rămâne cuplul Flutur-Bode la șefia PNL și după Congres? Sau pregătește terenul pentru Ciucă?

0
1731

După ce l-au debarcat pe Florin Cîțu de la conducerea PNL, la doar 6 luni de când l-au ales, liberalii s-au reunit, duminică, în Consiliul Naţional al partidului, pentru a pune la punct congresul la care trebuie să își instaleze un nou președinte, cel mai probabil Nicolae Ciucă.

De la ora 10.00 a avut loc Biroul Politic Național al PNL, iar Gheorghe Flutur a fost validat de către liberali pentru preluarea interimară a funcţiei de preşedinte. Lucian Bode va fi secretar general interimar al formaţiunii.

Anunțul a fost făcut de către Flutur, care a spus că votul a fost în unanimitate.

Legat de congresul pogramat pentru duminica viitoare, Flutur a spus că la acesta vor participa 1.600 de elegați.

De la ora 12.00 este programată o ședință extraordinară a Consiliului Național al partidului. Pe ordinea de zi se va afla un singur punct – convocarea Congresului extraordinar pe 10 aprilie. Atunci, PNL își va alege un nou președinte, cel mai probabil Nicolae Ciucă.

La presiunea colegilor săi, Florin Cîţu şi-a anunţat, sâmbătă, demisia din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal. Și-a convocat colegii într-o ședință a conducerii, pentru a face anunțul, însă nu a venit nimeni.

„Aş fi vrut să îmi prezint demisia în faţa colegilor mei. Nu s-a putut, nu au fost acolo, aşa că doar am înregistrat-o la partid. Din acest moment am demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal”, a declarat Cîţu.

Şi secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, omul de bază al lui Cîțu, şi-a anunţat demisia, precizând că intenţionează să renunţe şi la funcţia de ministru al Investiţiilor.

Florin Cîțu și-a dat demisia la doar șase luni de la instalarea în funcția de președinte al partidului, în contextul în care liderii partidului care l-au susținut au cerut acum schimbarea sa din funcție și organizarea rapidă a unui nou congres al PNL.

În 25 septembrie, Florin Cîțu a câștigat cursa pentru șefia Partidului Național Liberal cu mai puțin de 1.000 de voturi în plus față de contracandidatul său, Ludovic Orban.

Înconjurat și susținut puternic de „echipa câștigătoare”, Cîțu a fost sprijinit puternic și de către președintele Klaus Iohannis, dar și de majoritatea celor care acum l-au debarcat din funcție, scrie Hotnews.ro.

Majoritatea analiștilor spun că Nicolae Ciucă va fi o variantă perdantă la șefia PNL.

”La fel cum liberalii s-au mințit singuri acum șase luni și l-au ales pe Florin Cîțu să le fie președinte, așa se vor mai minți încă o dată cu Nicolae Ciucă la congresul programat pe data 10 Aprilie.

Nici generalul n-a câștigat vreo bătălie politică, n-a trecut nici un test electoral, nu l-a votat nimeni vreodată și a ars toate etapele posibile. Venit ca și Cîțu din cu totul altă lume, Ciucă a fost catapultat direct la vârful puterii, fără experiență politică sau administrativă.

Și în CV-ul său găsim o pată, nu neaparat de alcool, ci de plagiat. Până la un punct, Cîțu și Ciucă arată aproape la fel, două mediocrități politice, vulnerabili, creații artificiale, oameni apăruți din neant și puși să conducă România.

Oricât s-ar îmbăta din nou cu apă rece, liberalii vor ajunge curând să constante că nici rigidul Ciucă, ceva mai charismatic decât un afet de tun, nu poate trage partidul în sus.”, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe G4Media.ro.

„Nu domnul Cîțu este important în situația de față. Problema mare e PNL. Uitați-vă ce a reușit partidul ăsta să facă din marca PNL, din brandul PNL, în atât de scurt timp, cum a reușit să-și dea cu levierul în ambii genunchi, în cap și în gură partidul ăsta, fără să-l silească nimeni! Nu l-a atacat, nu l-a terminat PSD-ul, AUR-ul, nu! Ei, ei înde ei au reușit. Dacă se ajunge la Congres acum, în care să fie executat, mazilit Cîțu, în Congres, după părerea mea se duce la 10 la sută.  E la 16 la sută acum PNL,  se duce la 10 la sută și coboară și mai jos (…)

„Ciucă are mult mai mult în sondaje decât Cîțu – nu puțin, cum zicea Cîțu acum vreo câteva zile, e puțin mai sus cu vreo 30 de procente, dar nu e pentru că ar fi el vreo lumină care vine de la Apus, nu? Că a fost la NATO omul. L-am auzit vorbind engleză undeva într-o localitate numită Carlisle din Statele Unite, l-am auzit vorbind englezește și mi-a ajuns. Va să zică un om care a făcut nu știu câte studii, colegii, prin Statele Unite, înfrățite, interarme și așa mai departe, care a susținut lucrări în limba engleză, vorbește nu în basic english, vorbește în „băsic ingliș”, adică aia, ‘sulaina channel’ a lui Băsescu, pe care o auzim acum la distinsul premier.  Deci nu e numai asta, e și plagiatul acela, care, mă rog, pentru mine este evident din
ce am văzut acolo. Nu se mai  cercetează, după cum am vorbit. Și l-am văzut și cum vorbește, cum rotește, mestecă același talaș, deci… ”, a spus și Cristian Tudor Popescu, la Digi24.

Din acest motiv, se pune întrebarea dacă ar putea rămâne cuplul Flutur-Bode în continuare la butoanele partidului și după Congresul extraordinar.

După ziua de azi, când cei doi sunt deja pe funcții, nu mai pare o variantă nerealistă.

Leave a reply