duminică, decembrie 8

”Va fi și mai RĂU”! Avertizarea liderului OMS pentru țările care nu respectă măsurile anti-COVID 19

1
1188

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a subliniat luni că „multe țări merg într-o direcție greșită”, atunci când se confruntă cu lupta împotriva pandemiei și a avertizat că „dacă nu sunt respectate regulile de bază, va fi și mai rău”.

Ieri, au fost raportate 230.000 de cazuri de Covid-19, „aproape 80% din cazurile înregistrate în doar 10 țări, iar 50% provin din doar două țări [Statele Statele Unite și Brazilia]”, a spus oficialul OMS.

„Permiteți-mi să spun clar că multe țări merg într-o direcție greșită”, a spus el. Dacă regulile de bază nu sunt respectate, pandemia se va înrăutăți, a continuat acesta, citat de presa internațională.

„Covid-19 este în continuare inamicul public numărul unu, dar acțiunile multor guverne și oameni nu reflectă acest lucru. Unicul obiectiv al virusului este să găsească oameni care să se infecteze”, afirmă Tedros Adhanom Ghebreyesus, care prevede că nu va mai exista nicio revenire la normalitate, „în viitorul previzibil”.

Michael J. Ryan

La rândul lui, Michael J. Ryan, directorul executiv al OMS, a pledat pentru închiderea parțială a unor zone din America.

„Nu este realist să vă așteptați la eradicarea coronavirusului în următoarele luni. Nici accesul la vaccinul perfect nu este asigurat”, a adăugat el.

În ceea ce privește redeschiderea școlilor, el a adăugat că dacă coronavirusul este suprimat în comunitate, școlile pot fi deschise în siguranță.

Directorul general OMS a clasificat răspunsul țărilor la pandemie în patru categorii.

„Prima situație este cea a țărilor care au fost rapide și conștiente. S-au pregătit și au răspuns rapid și eficient de la primele cazuri. Ca urmare, până acum au evitat focare majore”, explică el.

Mai multe țări din regiunea Mekong, Pacific, Caraibele și Africa se încadrează în această categorie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS

„Liderii acestor țări au preluat comanda, au comunicat pașii care trebuie făcuți. Au pus în aplicare o strategie cuprinzătoare pentru găsirea, izolarea, evaluarea și tratarea cazurilor, urmărirea contactelor de carantină și au fost capabili să suprime virusul. A doua situație este în țările în care a existat un focar major care a fost controlat printr-o combinație de conducere puternică și populații care au aderat la măsuri-cheie de sănătate publică. Multe țări din Europa și din alte părți au arătat că este posibil să controlezi focare mari. În aceste două situații, liderii de stat ridică treptat măsurile de protecție sanitară, pe baza unor date clare, pas cu pas, cu o abordare cuprinzătoare a sănătății publice, susținută de un sistem puternic de sănătate”, a menționat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

El notează că o a treia categorie de țări a trecut de primul vârf al focarului, dar au redus restricțiile, acum se confruntă cu noi vârfuri.

„În mai multe țări din întreaga lume, acum vedem din nou creșteri periculoase în cazuri cu spitale pline. Se pare că în multe țări măsurile de reducere a riscurilor nu sunt puse în aplicare.”

A patra situație este cea a țărilor aflate în faza de transmitere intensă a virusului. „Vedem asta în America, Asia de Sud și diferite țări din Africa”, afirmă liderul OMS.

1 comment

Leave a reply