Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat luni că lumea trebuie să fie mai bine pregătită pentru următoarea pandemie, cerând ţărilor să investească în sănătatea publică, relatează Reuters.
Peste 27,19 milioane de persoane au fost infectate cu COVID-19 la nivel mondial, dintre care 888.326 au murit, de la apariţia primelor cazuri de coronavirus în China, în decembrie 2019, conform unui bilanţ Reuters.
„Aceasta nu va fi ultima pandemie”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.
„Istoria ne învaţă că focarele şi pandemiile sunt un fapt al vieţii. Însă când va veni următoarea pandemie, lumea trebuie să fie pregătită – mai pregătită decât a fost de data aceasta”, a mai spus şeful OMS.
Cum a început totul și cum a ajuns Occidentul cel mai afectat
De la începutul anului 2020, toată lumea se uita spre China, unde SARS-CoV-2 se deplasa în toată țara. Câteva luni mai târziu, Europa a devenit centrul pandemiei, iar în mai, America a fost cel mai afectat continent din lume.
Creșterea semnificativă a deceselor în țări europene precum Italia, Spania și apoi Statele Unite în comparație cu China sau Coreea de Sud a determinat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să estimeze o fatalitate de 4,5% pe măsură ce virusul s-a răspândit în restul lumii.
Și, deși estimarea cu precizie a fatalității poate fi prematură din cauza omiterii unor cazuri ușoare din înregistrări, virusul a provocat decese la rate diferite în fiecare țară.
”Sănătatea oamenilor nu este un articol de lux”, este mesajul liderilor Organizației Mondiale a Sănătății, care cer statelor lumii să investească și mai multe resurse în combaterea celei mai periculoase boli a ultimilor ani.
India trece pe locul 2 în lume, după SUA, Spania pe locul 1 în UE
India a depășit luni Brazilia ca a doua țară cea mai afectată de coronavirus, cu peste 4,2 milioane de cazuri, pe lângă faptul că are cele mai mari înregistrări zilnice de infecții din lume de la începutul pandemiei.
A doua cea mai populată țară din lume, India continuă perioada proastă fără să fi atins încă vârful pandemiei, ceea ce va fi o mare problemă pentru redeschiderea economiei țării asiatice.
Spania trece deja printr-un ”al doilea val” al epidemiei de COVID-19, care ar putea ajunge în restul Europei în următoarele zile, avertizează un studiu efectuat de un spital şi de o universitate din regiunea spaniolă Catalonia (nord-est), informează EFE.
Spitalul Universitar „Germas Trias i Pujol” din Badalona (Barcelona) şi Universitatea Politehnică din Catalonia (UPC) au trimis Comisiei Europene studiul, datat 2 septembrie şi despre a cărui existenţă s-a aflat duminică, scrie Agerpres.
Cele două instituţii explică faptul că ”efectul barurilor şi restaurantelor ar putea avea repercusiuni uriaşe în evoluţia epidemiilor”, unde măsurile preventive – cum ar fi distanţarea fizică şi folosirea măştii de protecţie – se respectă mult mai puţin decât în alte circumstanţe.
Avertisment: ne întoarcem la situația din martie!
Purtând titlul ”Analize şi previziuni referitoare la COVID-19 pentru UE-EFTA-Regatul Unit şi alte ţări”, studiul avertizează autorităţile europene că momentul actual este crucial pentru a stopa un al doilea val şi că, în caz contrar, s-ar putea reveni la o situaţie similară lunii martie, când contagierea cu coronavirus s-a răspândit necontrolat.
Răspunsul este că Spania a ridicat restricţiile de circulaţie, îndeosebi în provincii, înaintea altor ţări din Uniunea Europeană, într-un moment în care ”rata cazurilor pozitive ar fi putut fi de trei ori mai mare decât cifrele detectate oficial”, iar activitatea socială a crescut semnificativ, potrivit cercetătorilor.
Cazurile de reinfectare nu sunt ”relevante statistic”
Epidemiologul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Maria Van Kerkhove, a asigurat că „puținele” cazuri de reinfecție cu coronavirus care au avut loc în lume sunt „irelevante statistic”.
Cu toate acestea, Van Kerkhove a declarat că toate aceste cazuri de reinfectare nu pot duce la concluzia că este ceva care poate apărea la mulți oameni, deoarece „nu este foarte probabil”.
„Este adevărat că există unele cazuri, dar statistic sunt aproape irelevante”, a subliniat oficialul OMS, pentru a aminti că noul coronavirus s-a răspândit în lume doar de opt luni, astfel încât nu se știe cât va dura imunitatea.
Cum apar pandemiile? O epidemie aparuta e intentionat lasata sa scape de sub control si sa devina pandemie. Daca China nu era comunista si nu ascundea epidemia, ea ramanea o simpla epidemie stinsa imediat la fel ca SARS. SARS NU A DEVENIT PANDEMIE FIINDCA A AVUT GHINIONUL DE A SE NASTE INTR-O TARA DEMOCRATA.
[…] V-ați săturat de COVID 19? Pregătiți-vă pentru următoarea pandemie! Mesajul liderului OMS […]