Uzina Mecanică Bucureşti ar putea fi cumpărată de către General Dynamics

0
1039

Virgil Popescu, ministrul interimar al Economiei, a scris luni pe Facebook că ”nu exclude” ca Uzina Mecanică București  să fie cumpărată de compania americană General Dynamics.

Guvernul României a adoptat, pe 29 noiembrie 2017, hotărârea privind acordul-cadru de furnizare a 227 de transportoare blindate şi derivate pe platforma PIRANHA 5.  Statul român va plăti General Dynamics European Land Systems suma de 868 milioane euro.

Compania americană, anunța la acel moment guvernul, va transfera tehnologie în România, primele transportoare urmând să fie achiziționate de către MApN în unul dintre programele de înzestrare aprobate de CSAT.

Ministrul s-a întâlnit luni cu reprezentanții General Dynamics pentru a discuta despre etapa a II-a a contractului de achiziție de către MAPN a transportoarelor Piranha, precum și despre asocierea dintre ROMARM și GD, cu privire la fabricarea acestora în România.

La discuţii au mai participat directorul CN ROMARM, Ţuţu Gabriel, iar din partea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului secretarul de stat Daniela Nicolescu, directorul Direcţiei Industria de Apărare, Ruxandra Anghel, şi directorul Direcţiei Generale Administrarea Participaţiilor Statului, Manafu Adrian.

„Armata Română are nevoie de aceste transportoare şi conform contractului de offset acestea trebuie fabricate în România. O posibilă achiziţie a UM Bucureşti de către General Dynamics nu este exclusă, dar procedura va dura ceva timp şi până atunci trebuie să ne organizăm pentru fabricarea în România a transportoarelor, aşa cum a fost stabilită prin contractul offset”, a scris Virgil Popescu pe Facebook.

„Am transmis că încurajez investiţiile şi îmi doresc ca industria de apărare din ţara noastră să fie una performantă şi cu produse de top”, a precizat Virgil Popescu. Uzina Mecanică Bucureşti (S.UMB S.A.) este o fabrică de armament înființată în 1978, care în prezent funcţionează ca filală a Companiei Naționale “ROMARM”.

Primul lot de 36 transportoare blindate pentru trupe 8×8, Piranha V a fost recepționat de MApN în octombrie 2020.

 

Leave a reply