De ce continuă USR cu discursul radical anti-PNL?
De ce nu-și dă demisia George Dircă de la șefia Consiliului Legislativ, unde va face echipă cu Florin Iordache (PSD), autorul OUG 13?
De ce parlamentarii PSD au votat masiv cu candidatul USR?
De ce nu ieșit de la votare parlamentarii USR când au aflat că pentru PSD candidează cel botezat ”Ciordache”, așa cum au făcut parlamentarii PMP?
De ce tace Dacian Cioloș?
De ce liderii PLUS nu au intrat în acest joc al declarațiilor, care riscă să rupă complet relatiile dintre PNL și USRPLUS?
De ce primarul din Alba Iulia vorbește pe față de o asociere locală cu PSD?
De ce Drulă și Moș, lideri USR din Timiș, îi complică viața primarului nou ales la Timișoara, Dominic Fritz, care are nevoie de o alianță cu PNL, nu cu PSD, pentru binele orașului?
Acestea și alte întrebări zac încă în așteptarea răspunsurilor rezonabile.
Iar răspunsul cel mai răspuns, de moment, este că nu știm de ce a ales USR această strategie a războiului violent cu PNL.
Este aceasta calea pentru a scoate un scor mai bun la parlamentare?
Da, poți înțelege că scandalul cu alegerea Florin Iordache și George Dircă i-a afectat, și au sărit mai mult decât trebuia la gâtul liberalilor, pentru a contrabalansa efectul negativ de moment.
Dar poți reacționa în două feluri: prin săparea unor tranșee care pot fi depășite la o adică, sau prin crearea unui hău izolaționist peste care nu mai poți trece niciodată, unde însă te poți înfunda chiar tu pe vecie.
USR a ales a doua variantă și singura explicație plauzibilă e că așa au văzut Barna, Ghinea&co. soluția pentru a diminua daunele de imagine, ba chiar pentru a transforma scandalul în trambulină electorală menită să recupereze procentele pierdute la alegerile locale (USRPLUS n-a luat nici 7% la votul politic, de peste TREI ori mai puțin ca la europarlamentarele din mai 2019).
Ce riscă USRPLUS dacă nu va face parte din viitorul guvern
Să presupunem că au dreptate și că atacurile foarte dure la adresa liberalilor vor aduce alianței măcar procentele din prezidențiale, adică aproximativ dublu față de locale.
Dar apare un risc: rămânerea în afara viitoarei guvernări care va gestiona o avalanșă financiară de fonduri UE, fără precedent în istoria României.
Vrea USRPLUS să stea pe margine, să atace 4 ani viitoare guvernare Iohannis-PNL, dar să nu aibă acces la cea mai bogată felie de tort? Ar fi sinucigaș. Dacă va rămâne în opoziție un mandat întreg, bașca alături și de PSD, USR își va pierde multe: finanțări, oameni din teritoriu, identitate, suflu, energie.
În afara accesului la resurse, primarii USRPLUS nu-și mai recâștigă mandatele
Cu alte cuvinte, USRPLUS va deveni o pradă ușoară pentru alții. Iar unii dintre aleșii locali de azi pe listele USRPLUS, când vor vedea că nu pot face mare lucru pentru cei care i-au votat, din cauza incapacității financiare date de lipsa parteneriatului politic cu alte formațiuni de dreapta, vor avea de ales: fie rămân izolați în mentalitatea soldatului japonez și pierd alegerile viitoare, fie trec în barca PNL, PMP sau chiar PSD, pentru a face rost de bani necesari investițiilor în orașele sau comunele lor.
Nu merge altfel, politica așa e peste tot.
E clar că majoritatea celor responsabili din USRPLUS nu vor în afara guvernării. Dar ce fac liderii alianței pentru a ajunge la guvernare?
Comandă Dan Barna, din umbră, tonul radical?
În primul rând, pot face un lucru simplu: reducerea la tăcere a talibanilor cu discurs radical anti-PNL, PMP etc. Asta depinde doar de Dan Barna și Dacian Cioloș, ei îi pot chema la ordine pe alde Drulă, Moș, de la Timișoara, pe Moșteanu sau pe alți lideri foarte vocali acum, pentru a le transmite clar: ”STOP, tonul face muzica! Puteți să-i criticați pe liberali, dar pe poziția de parteneri, nu de dușmani”.
Face Dan Barna asta? Nu. Declarațiile lui Ionuț Moșteanu, că nu Ludovic Orban trebuie să fie viitorul premier, ci Dacian Cioloș, sunt de presupus că au girul lui Barna, în continuarea strategiei dure anti-PNL care se presupune că este acum arma USR pentru recuperarea terenului pierdut, după scandalul Ciordache-Dircă.
Deci, Dan Barna este se pare cel care încurajează scandalul la baionetă anti-liberali. Bun, e dreptul lui, alegerea lui, pe voturile lui și ale USR. Poate chiar e de bine…
Cioloș a fost la un pas să critice public deciziile USR în cazul Teohari
Dar Dacian Cioloș pare că nu gândește la fel. Liderul PLUS nu a ieșit nici până azi cu declarații tranșante anti-PNL. Nici Dragoș Tudorache, Ramona Strugariu, Liviu Iolu sau alți colegi din topul PLUS.
Ce ne spune asta? Că liderul grupului Renew Europe nu agreează strategia USR. Nu ar fi primul dezacord dintre USR și PLUS, după aprobarea protocolului de fuziune. Într-un interviu recent la Digi 24, Dacian Cioloș a lăsat subtil de înțeles că fuziunea nu mai e atât de sigură, având în vedere scandalurile din USR din ultima vreme privind locurile pe liste, în special mazilirea inițială a lui Vlad Teohari, liderul USR Diaspora.
Sursele mele din PLUS îmi spun că Dacian Cioloș a vrut să acuze public USR pentru nedreptatea comisă de USR lui Teohari, dar s-a abținut în ultimul moment.
În plus, în… PLUS nu am auzit de astfel de tensiuni interne care să atingă cote paroxistice și să arunce peste gard oameni care au muncit enorm pentru binele politic comun.
Experiența liderului PLUS își spune cuvântul
Deși PLUS e fratele mai mic, personalitatea lui Dacian Cioloș și-a pus amprenta asupra formațiunii. Echipa lui este mult mai sudată, prea puțin isterică în declarații publice, mult mai constructivă și pragmatică. Practic, organizarea la PLUS este net superioară față de USR ,din multe puncte de vedere.
De ce? Pentru că așa e bine din orice unghi privești și așa se face politică în Europa. Cioloș știe mai bine decât foarte mulți dintre liderii USR că nu poți face politică pentru binele public dacă nu știi să comunici și nu ai un mecanism de echipă coerent.
Poți construi, avea proiecte de succes și implicit voturi, dacă îți folosești poziția pentru a crea punți, nu pentru a scoate ochii celuilalt, indiferent cât talent ai avea în acest sens.
Personalitatea liderului USR se reflectă în tensiunile interne
Diferența dintre Cioloș și Barna se simte în ce se întâmplă sub fiecare în propriul partid. Cioloș impune forță și respect, Barna transmite nesiguranță, slăbiciune și uneori chiar lipsă de onestitate.
Asta dăunează mecanismului intern din USR, duce la scandaluri, acuzații, demisii, certuri și suspiciuni. Esența stă în personalitatea lui Dan Barna, una nu suficient de puternică, dar nu în sens dur, ci ca valoare de lider.
Pur și simplu, faptul că Dan Barna se teme să nu piardă funcția de președinte al USR (vezi congresul organizat înainte de alegerile prezidențiale, special pentru a-și securiza funcția în perspectiva unui scor prost – ceea ce s-a și întâmplat) duce la conflicte cu cei de sub el care ar avea toate motivele să viseze la poziția sa, dată fiind valoarea lor (și USR e plin de oameni peste ce oferă Barna).
De la ura între taberele interne la mânia împotriva altora e doar un pas
Sancțiunile sale la adresa celor care mișcă-n front, alături de demisiile celor care nu suportă ”dictatura” lui sunt efectiv expresia fricii sale de a nu pierde controlul. Adică, exact ce nu se petrece la PLUS, unde Dacian Cioloș nu are nevoie să-și impună prin forță managementul, ”dominația” sa asupra partidului e intrinsecă, implicită și naturală.
Iar de la stilul pumnului în masă la conflictele exportate în afara USR, e o cale foarte scurtă. Dan Barna chiar lasă impresia că preferă să alimenteze discursul radical împotriva oricui și să întrețină lupta cu ”răul” din PNL, special pentru a dirija tensiunile interne ale USR asupra altora, nu asupra lui.
Și, din păcate pentru USR, partidul nu duce lipsă de adepți ai urii totale – principalul rezervor al tensiunilor cu alții, fie ei de la PNL, PSD sau PMP. Situația de la Capitală, unde aroganța și intoleranța au scos PMP din coaliția Dreptei, este cel mai recent exemplu de tensiune internă exportată de USR.
Ce poate învăța Dominic Fritz de la Emil Boc
Ați auzit vreodată ca Emil Boc, primarul, să-și regleze conturile în public cu celelalte partide? Nici măcar cu PSD. Boc a ales calea dialogului constructiv, dovadă că nici ceilalți nu au sărit la gâtul lui. Iar rezultatele se văd foarte bine sub Feleac: candidatul PNL și-a reconfirmat mandatul cu un scor astronomic, iar Cluj-Napoca se dezvoltă la un ritm de invidiat.
La ce-i va folosi lui Dominic Frizt, la Timișoara, să se comporte ca primar după stilul dezmățat al unora ca Drulă sau Moș, șefi USR prin zonă, care altceva pare că nu știu decât să arate ce bine evoluează ei la bara politică anti-PNL? Simplu: la nimic.
Dacă ar juca pe muzica respectivilor, poate că Fritz va deveni și mai popular în rândul talibanilor USR, dar cu siguranță nu va lăsa urme în Timișoara precum Boc la Cluj.
De altfel, e foarte probabil ca Dominic Fritz să nu se simtă confortabil cu ideea de a face politică de dragul excitării produse de scandaluri, pare mai degrabă genul realist-constructiv. Genul PLUS. Însă nu știm câtă libertate de mișcare are într-o organizație în care excelează imaturi precum cei doi colegi de-ai săi amintiți mai sus.
De văzut. Ludovic Orban i-a promis azi lui Fritz că, dacă va fi confirmat prim-ministru, îl va ajuta cu tot ce depinde de el, pentru binele Timișoarei, dar asta depinde și de cum se va poziționa pe viitor primarul Timișoarei.
Timișoara poate urma exemplul Clujului și Oradei, sau nu
Ce este cert e că un război USR-PNL nu-l va ajuta deloc, cu atât mai mult cu cât nu pentru asta l-au votat timișorenii, ci pentru a recupera terenul pierdut în epoca Robu.
Să presupunem, de asemenea, că toți cei care purced la conflict pe viață și pe moarte cu PNL o fac din motive de integritate. Și nu-i deloc de ignorat aspectul că liberalii au destule zone gri, care pot fi subiect de intoleranță pentru puritanii USR.
Dar, cu ce ajută? În afară de un public foarte fidel care a votat USR pentru ideea de integritate și justiție, mai e un public cel puțin la fel de mare care a votat USR, în Timișoara, Alba Iulia, Brașov, pentru ca orașele respective să intre în categoria ”Emil Boc”, să prindă viteză, să tureze motoarele, să schimbe multe în bine pentru oameni. Or, asta nu se poate în mediu de scandal. Se poate doar în atmosferă tip Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea, în negocieri realiste, în discurs serios, nu spectaculos.
Până la urmă, sunt tot mai multe semne că românii s-au săturat de războaie și vor altfel de politică. Vor orașe europene, drumuri, educație, servicii sanitare, cultură, investiții. E tot mai clar asta în voturile contabilizate de Boc sau Bolojan, dar și la alți primari, chiar de la PSD. Este cazul celui de la Buzău, care a fost votat cu procent mai mare decât Boc și cu siguranță deoarece le-a făcut buzoienilor viața mai bună.
Așadar, politica la baionetă ajută până la un punct, dar nu prea mult pe termen mediu și lung.
Dacă PNL e ”Ciuma Galbenă” sau ”USL”, la ce bun să vrei alături de liberali la guvernare?
USRPLUS nu poate rezista decât alături de PNL. Realist vorbind, iar Cioloș sigur gândește la fel, USRPLUS are tot interesul ca liberalilor să le fie bine, nu rău, după cum și PNL are interes ca USRPLUS să ia un scor bun, pentru a nu recurge la traseism sau șantaj bugetar, ca până acum, din nevoia de a rămâne la putere.
Dacă Dan Barna nu le va închide gura celor care încă aberează cu ”Ciuma Galbenă” sau ”USL”, formule desuete, ba chiar prostești, frizând lipsa de imaginație și ura ca formulă de viață politică, nu va mai face mulți purici ca lider.
Bunăoară, dacă USR vrea la guvernare cu PNL, ce le spune el celor pentru care PNL este ”Ciuma Galbenă” sau ”USL”? Dar aceștia din urmă, ce vor mai spune dacă PNL și USRPLUS își vor da mâna?
Asta ca să vedem ridicolul discursului actual, incapacitatea lui de dialog și de critică deșteaptă, nu idioată specifică mai degrabă grupărilor PRM-iste tip Nicolicea, Mitralieră, Șerban Nicolae.
Depinde ce fel de ”cojones” vrei să ai!
Ce face acum USR, nu și PLUS, duce într-o direcția greșită pentru toată lumea. Nu ajută cu nimic nici pe USRPLUS, nici pe PNL, ca primii să rămână în Opoziție, culmea, alături de PSD (lângă care pare că se simte foarte bine primarul nou ales de la Alba Iulia).
Dar pentru a schimba ceva, USRPLUS are nevoie de lideri cu cojones nu verbal, ci principial. Nu de copilași maturizați prematur politic, precum cei care îl împing pe primarul Timișoarei pe cărări greșite și pentru el, și pentru bănățeni.
USRPLUS trebuie să fie mai mult Cioloș decât Barna sau Ghinea, dacă vrea să facă politică altfel decât să ridice glorios spre cer trofeul cu ”Ahh, ce le-am tras-o!”. Asta nu mai ține în anul de grație 2021 nici măcar în România, darămite altundeva pe Bătrânul Continent.
Pe drumul ăsta, USRPLUS riscă autoizolarea și chiar dispariția
Cei care vor privi diabolic comparația Barna-Cioloș, disocierea dată de stilul lor, vor considera că fac asta pentru a semăna discordie în alianță. Nu mă miră, deși nu cred că filonul radical e atât de mare încât să citească altfel decât cu bună-credință această analiză.
Dimpotrivă, sunt convins că majoritatea votanților USRPLUS sunt oameni de calitate, de dialog, de bună-credință, care cred în stilul Boc de a face politică. În aria coerenței de grup, în unitatea din diversitate și critică pe bune, fără obidă.
Pentru ei, și ca votant USRPLUS, îmi doresc binele acestui proiect de politică altfel. Vreau un USRPLUS alternativă la tot ce există azi, dar nu o alternativă a intoleranței și a uciderii celui care nu gândește și acționează ca tine. O alternativă a inteligenței, a educației, a compromisului ce nu compromite, a viziunii și construcției – toate ambalate în noblețea celui mai bun, care unește, nu separă lumea prin prisma diferențelor dintre el și ceilalți.
Pot înțelege veninul nerefulat al celor care consideră PNL un fel de PSD mai ”spălat”, dar viața e simplă la acest capitol: nu vrei alături de ”USL”, atunci ești liber să pleci pe alt drum. Să stai în Opoziție. Să lupți din gură cu toată lumea, cu mapamondul cel strâmb și viciat, cu ciumele de orice culoare, cu hoții și vardiștii, cu Europa și Rusia deopotrivă, cu cine vrei și cine nu vrei.
E perfect legitim să faci asta. Până la urmă, politica nu e musai despre performanță, pentru unii e doar despre luptă, ură și aroganță moralistă. La final, totul se plătește într-o formă sau alta. Iar cel mai palpabil decont e votul popular. Îmi doresc sincer un USRPLUS de succes.
[…] USRPLUS trebuie să fie mai mult Cioloș decât Barna […]
Abia acum am dat peste acest articol, din pacate, dar sunt perfect de acord cu dl Cocazanu.