vineri, octombrie 7

USR propune o lege care să limpezească ambiguitățile din noul Cod Fiscal

0
148

Nici nu au intrat bine în vigoare noile prevederi din Codul Fiscal, că Opoziția cere și alte modificări. Parlamentarii USR vor ca Legislativul să adopte în sesiunea din toamnă proiectul care prevede că legea fiscală ar trebui să fie interpretată în favoarea contribuabililor atunci când aceasta este neclară. Principiul este cuprins într-un proiect de lege care a primit deja votul senatorilor.

Liderii USR susțin că Parlamentul trebuie să adopte rapid o lege care să sublinieze respectarea principiului în dubio contra fiscum, care înseamnă că prevederile fiscale neclare trebuie interpretate în favoarea contribuabililor, informează stiritvr.

„De multe ori, Guvernul, prin Ministerul Finanțelor, sau chiar și Parlamentul, atunci când votează legi referitoare la Codul Fiscal, lasă foarte multe ambiguități, nu este foarte clar cum se va aplica în practică. Ce face ANAF-ul? Lasă ambiguitatea aceasta, după care o interpretează într-un mod cât mai dur pentru contribuabil”, precizează Claudiu Năsui, deputat USR.

Consultantul fiscal, Valentina Saygo, spune că „principiul îndeamnă la evitarea punerii părţii mai slabe dintr-o relaţie într-o dificultate mai mare decât era. Exemplele cele mai recente sunt amnistiile fiscale acordate şi urmate de reglementări suplimentare. Aici aş aminti diurnele din zona transportatorilor.”

Potrivit datelor înregistrate de ANAF, anul trecut, peste 1.400 de contribuabili au acționat Administrația Finanțelor Publice în instanță. Doar 38% dintre dosare au fost câştigate însă de cetățeni.

Reprezentanții Ministerului de Finanțe susțin că: “Orice aplicare a unui act normativ şi, mai ales, a legilor, presupune interpretarea. Iar „in dubio contra fiscum ” nu reprezintă un principiu al impunerii, ci ţine de activitatea de aplicare sau interpretare a legislaţiei fiscale. (…) Menţionăm că principiile de interpretare a legii fiscale, aşa cum sunt reglementate la art.13 din Codul de procedură fiscală, sunt în deplină concordanţă cu principiile prevăzute de Codul civil, relevante fiind, în acest sens, prevederile Capitolului 3″.

Leave a reply