duminică, septembrie 24

USR PLUS continuă șah-ul la UDMR

1
1128

USR-PLUS pare să-si  fi ales modalitatea prin care să crească apetitul pentru reforme al partenerilor de guvernare, de la UDMR: condiționarea celor 29,2 miliarde de euro din PNRR de reformele din Justiție, scrie G4Media.ro.

Mutarea, una pe cât de neașteptată, pe atât de greu de parat. Sunt deja 8 luni,  de cand UDMR  se opune reformării Justiției. Absența voinței politice in  a elimina Secția Specială și modificările făcute de PSD în legislația anticorupție, semnalate în mod repetat și de Comisia Europeană, au făcut ca acum România să fie în exact aceeași situație,  ca pe timpul guvernarii PSD.

Doar că, acum Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de Cristian Ghinea (USR-PLUS), a făcut o mutare-surpriză: a propus Comisiei Europene ca livrarea banilor către România să fie condiționată de efectuarea reformelor la care coaliția s-a angajat anul trecut, pe când era în campanie electorală.

Există totuși și un risc: dacă nu vom primi anumite sume dintre cele prinse în PNRR, asupra USR-PLUS se vor îndrepta toate acuzele adversarilor și chiar partenerilor politici!

Adoptarea acestor condiții se poate întâmpla pentru că Dacian Cioloș, copreședinte al USR-PLUS, are o influență considerabilă la Bruxelles. Practic, banii nu vor mai veni decât dacă partidele care alcătuiesc coaliția fac ce au promis: adoptarea noilor Coduri – penal și civil, desființarea Secției Speciale, reformarea Inspecției Judiciare, eliminarea prevederilor toxice băgate de “comisia Iordache” în legislație.

Potrivit G4Media, mecanismul de livrare a banilor din partea Comisiei Europene va depinde de reforme. Dacă nu se vor face aceste modificări, România nu va putea cere să i se livreze tranșele de bani. În acest fel, nu va putea deconta marile proiecte din PNRR.

 

1 comment

Leave a reply