USR critică Guvernul în privința acordării sprijinului pentru persoanele vulnerabile

0
256

USR a criticat, joi, Guvernul în legătură cu modul de implementare a ajutorului de 1.400 de lei destinat persoanelor vulnerabile pentru achitarea facturilor la energie, remarcând, totodată, că ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a afirmat că plata faţă de furnizori prin intermediul acestor carduri va fi posibilă după 1 martie.

„Liderii PSD şi PNL au început să se laude încă din noiembrie 2022 cum persoanele vulnerabile vor primi ajutor de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, dar, la început de ianuarie 2023, Guvernul nu este în stare să explice concret cum se va acorda sprijinul, administratorii de bloc nu ştiu cum vor elibera documentele şi nici nu au habar cine trebuie să-i instruiască, iar potenţialii beneficiarii – circa 2,8 milioane de gospodării, conform estimărilor MIPE – sunt de-a dreptul năuciţi (…). Mai mult, ministrul Boloş spune acum că plata faţă de furnizorii de energie prin intermediul acestor carduri va fi posibilă de la 1 martie încolo, adică după ce trece iarna”, se arată într-un comunicat al USR, transmis AGERPRES.

Potrivit USR, cardul de energie pentru plata facturilor este încă o dovadă de implementare „anapoda”.

Tipăreşti, bagi în plic, trimiţi prin Poştă, soliciţi certificat de validare a datoriei de la asociaţia de proprietari, te întorci la Poştă, stai la coadă să completezi mandat poştal pentru plată. Iar asta de câteva ori, fix pentru cei mai vulnerabili dintre români. Asta este România digitală a Guvernului analog PSD – PNL, care a stabilit o metodă într-atât de greoaie încât de ea să nu poată beneficia cei cu nevoi reale. Cei mai mulţi dintre beneficiari sunt oameni despre care instituţiile statului ştiu toate detaliile necesare: că au dreptul, care le este adresa locului de consum, care le este furnizorul de energie.

Pentru acest calup semnificativ, ar fi fost mult mai simplu ca ministerul condus de Marcel Boloş să deconteze direct furnizorului, iar oamenii să primească o factură mai mică, fără atâtea costuri suplimentare, fără stat la coadă, fără dosar cu şină”, a declarat deputatul USR Radu Miruţă.

USR a criticat, de asemenea, Guvernul pentru faptul că nu a actualizat anual preţul lemnelor, ceea ce se răsfrânge asupra ajutorului pe care trebuie să-l acorde Ministerul Muncii pentru încălzirea locuinţei familiilor şi persoanelor singure care au dreptul la ajutor social în baza Legii 416/2001.

Ministrul Budăi a lăsat blocat preţul lemnului la 320 lei/ metrul cub. Sunt 3,5 milioane de gospodării în România care se încălzesc cu lemne, la câmpie consumă 3-4 metri cubi, iar la munte şi de trei ori mai mult într-o iarnă. Sunt peste 500.000 de beneficiari care depind anual de acest ajutor pentru lemne, familii cu resurse foarte puţine, care au depus încă din octombrie dosare la primării şi care vor descoperi că ministrul Budăi a lăsat în proceduri preţul lemnului la 320 lei/metrul cub, deşi el este mult mai scump, în unele judeţe chiar dublu ca preţ”, a explicat deputata USR Oana Ţoiu.

Leave a reply