Uruguay, ţară liberă de COVID, fără carantină obligatorie. Secretul: omul de rând
Călin Daniel Cruceru – corespondenţă din Brazilia pentru LUMEALIBERA.RO
„Oază”, „excepție”, „exemplu”: așa este numit Uruguayul de către mass-media din regiune datorită strategiei sale de succes împotriva noului coronavirus, una care nu a inclus niciodată carantina obligatorie.
De fapt, deoarece rata infecțiilor a rămas scăzută și sistemul de sănătate nu a fost niciodată compromis, țara are săptămâni întregi, de exemplu, de revenire treptată la viaţa activă.
Cazul Uruguayului contrastează cu cel al altor țări din America Latină, regiune care a depășit Europa și Statele Unite în numărul de cazuri zilnice de covid-19.
Recent, directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru cele două Americi și director totodată al Organizației Panamericane pentru Sănătate (OPS), Carissa Etienne, a confirmat: „Regiunea noastră a devenit epicentrul mondial al pandemiei covid19 „.
Extinderea coronavirusului, a adăugat oficialul, „continuă să se accelereze” în țări precum Brazilia, Peru, Chile, El Salvador, Guatemala și Nicaragua. Dar nu în Uruguay.
„În cazul Uruguayului, președintele (Luis Lacalle Pou) a numit un consiliu onorific pentru a identifica cele mai bune dovezi disponibile, a colecta recomandări de la peste 40 de experți și a le integra în rapoartele Guvernului, ca acesta să ia decizii informate”, a explicat.
„Prin urmare,” a continuat Escalante, „remarcăm că măsurile sunt luate cu precauţie, în Uruguay pregătesc şi aplică protocoale pentru o revenire progresiva prudenta la” noua normalitate”, a declarat oficialul pentru BBC.
Conform datelor guvernamentale, de la declararea stării de urgență medicală, la 13 martie până la finalul lunii mai au fost înregistrate 811 cazuri de boală virală nouă și 22 de decese confirmate, foarte puţin în raport cu ţările din America de Sud.
Comparaţia între Uruguay şi vecinii săi
Mai bine spus, întrucât Uruguayul este o țară cu puțin sub 3,5 milioane de locuitori, rata mortalității la 100.000 de locuitori este de 0,6, conform datelor de la Universitatea Johns Hopkins (SUA).
În comparaţie, rata mortalității în Brazilia a fost de 12,2, în Chile 4,5, în Argentina 1,1 și în Paraguay 0,2, țară care a avut şi ea succes și în strategia sa împotriva coronavirusului, deși are carantină obligatorie.
Acum, Uruguay se numără printre țările din regiune care pot „gestiona” răspândirea virusului, a declarat Marcia Castro, profesoară de sănătate globală la Universitatea Harvard (SUA).
Şcolile rurale au fost deja deschise și, în mod voluntar și cu o schemă progresivă, orele revin la restul nivelurilor de învățământ din întreaga țară, capitala Montevideo și universitățile fiind ultimele listă.
Din aprilie, sectorul construcțiilor a revenit la treabă și, din această lună, comerțul, în general, a fost deschis, iar birourile publice s-au deschis şi ele.
Cu toate acestea, în toate cazurile se recomandă utilizarea măștilor, se încurajează respectarea distanței sociale mai ales pentru munca față în față a persoanelor cu factori de risc pentru sănătate.
Având în vedere toate acestea, familiile și prietenii se reunesc deja, deși sunt descurajate aşezărilor tradiționale de consumat”mate”, un fel de ceai rece din plante, foarte popular în zonă.
Dar cum a ajuns Uruguay în acest punct?
Primele cazuri de covid-19 în Uruguay au fost înregistrate pe 13 martie, la mai puțin de două săptămâni după ce Lacalle Pou a preluat președinția ţării.
Imediat noul guvern a implementat măsuri similare cu cele ale altor țări din regiune, precum Argentina și Peru: a închis frontierele și a suspendat zborurile, clasele, serviciile religioase și evenimentele masive, cum ar fi turneele de fotbal și concertele.
Dar nu a fost decretat niciodată îngrădirea obligatorie a populației, chiar și atunci când persoane precum fostul președinte Tabaré Vázquez, care este doctor de profesie, s-au declarat public în favoarea carantinei obligatorii.
În schimb, strategia a fost să apeleze la responsabilitatea cetățenilor. Şi a funcţionat pe deplin. În asta constă secretul succesului „micii Elveţii din America de Sud”, cum este denumită Uruguay: faptul că omul de rând a respectat măsurile de protecţie sanitară, nu a luat în băşcălie coronavirusul, nu a ascultat de cei care îl îndemnau să nu ţină cont de COVID (au existat şi aici astfel de agenţi de informaţii false) şi şi-a pus încrederea în specialişti, medici şi oameni de ştiinţă, nu în persoane fără pregătire de specialitate.