marți, octombrie 3

Unul dintre pionierii ” căștilor albastre” a murit la vârstă de 101 ani

0
695

TYRINGHAM – Diplomatul britanic Brian Urquhart, unul dintre primii oficiali în funcții de conducere la ONU și care a jucat un rol central în dezvoltarea forței ONU de menținere a păcii, a murit. El avea 101 ani, conform portalului diariolasamericas.com

Fiul lui Urquhart, Thomas, a confirmat că a murit sâmbătă acasă la Tyringham, Massachusetts, dar nu a oferit o cauză, a raportat New York Times, Urquhart, născut în Bridport, Anglia, în 1919, a servit în forțele armate britanice și în serviciile de informații în timpul celui de-al doilea război mondial, înainte de a deveni al doilea funcționar public recrutat de Națiunile Unite după crearea sa, în 1945.

 

Ulterior a fost unul dintre consilierii principali ai primilor cinci secretari generali ai ONU.

Urquhart a lucrat pentru comisia care a înființat Secretariatul Națiunilor Unite în 1945, a organizat prima reuniune a Adunării Generale la Londra și care, mai apoi, s-a stabilit în New York, ca sediu permanent al ONU. A fost cunoscut, in special,  pentru crearea și conducerea operațiunilor de menținere a păcii ale agenției, în zone de război din diferite părți ale lumii.

 

foto: forțele ” căștile albastre” mențin pacea în  lumea conflictivă. (sursa: stirileprotv.ro)

Urquhart a spus că forțele de mentinere a păcii erau „o armată fără inamic” și a decis că ar trebui să poarte căști albastre pentru a se distinge de combatanți. El a declarat că ar trebui ca această entitate să într-o zonă de război numai cu un sprijin politic larg, cu scopul de a pune capăt ostilităților și de a facilita negocierile, mentioneaza sursa citată anterior.

Înainte de a se retrage în 1986, Urquhart a condus 13 operațiuni de menținere a păcii, a recrutat o forță de 10.000 din 23 de țări și a stabilit menținerea păcii drept una dintre cele mai vizibile și populare funcții ale ONU. Aceste forțe au câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 1988.

Urquhart a ocupat 12 ani ca al doilea oficial de rang înalt la ONU, succedând lui Ralph J. Bunche în calitate de secretar general adjunct pentru afaceri politice, în 1974.

„Amprenta lui Sir Brian la Națiunile Unite a fost la fel de profundă  în istoria organizației”, afirma insuși secretarul general al organizatiei, António Guteres,

„În calitate de consilier al secretarului general Dag Hammarskjöld, el a contribuit la definirea sferei de acțiune. pentru a aborda conflictele armate și alte provocări globale. Și ca asociat apropiat al lui Ralph Bunche, renumitul oficial al ONU și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Sir Brian a ajutat la înființarea și apoi la avansarea forțelor de menținere a păcii internaționale la o amplă utilizare. ”

A lasat in urma sa, dupa deces, soția , cei cinci copii, un fiu vitreg, 14 nepoți și 10 stră-nepoti.

 

Leave a reply