Un vaccin nazal contra coronavirusului previne infecția la șoareci

0
989

Un nou vaccin nazal COVID-19 testat la șoareci previne infecția în tractul respirator superior și inferior, astfel încât cei vaccinați nu ar dezvolta infecții în alte zone ale corpului și nu ar răspândi virusul.

Oamenii de știință de la Washington University School of Medicine din St. Louis (Statele Unite) au creat un vaccin împotriva coronavirusului care poate fi administrat nazal și este capabil să prevină infecția la șoarecii susceptibili de a contracta virusul. Acum acești experți intenționează să testeze medicamentul în primate non-umane și pe oameni pentru a vedea dacă este sigur și eficient în prevenirea COVID-19, spune revista de sănătate webconsultas.com.

Noul vaccin este administrat prin nas – adesea locul unde începe infecția – iar studiul în care a fost testat, care a fost publicat în Cell, a arătat că, deși această cale nazală de administrare a creat un răspuns imun puternic în tot corpul a fost deosebit de eficient în nas și tractul respirator, prevenind consolidarea infecției în organism.

Michael S. Diamond, cercetătorul principal, a declarat că au fost surprinși de faptul că celulele din mucoasa interioară a nasului și căilor respiratorii superioare au prezentat un răspuns imun puternic, oferind șoarecilor o protecție intensă împotriva acestei infecții. La unele dintre animale, a adăugat el, au observat dovezi de imunitate sterilizantă, fără urmă de infecție, în ciuda șoarecului care a fost expus la SARS-CoV-2.

Cercetătorii au inserat proteina spike a virusului, pe care o folosește pentru a intra în celulele umane, într-un alt virus numit adenovirus, care este responsabil pentru răceala comună. Acest adenovirus, care a fost modificat pentru a preveni cauza bolii, transportă această proteină în nas și, în acest fel, ușurează organismul să inițieze imunitatea de apărare împotriva virusului, fără să se îmbolnăvească.

Toate celelalte vaccinuri, prin injecție la braț sau coapsă

Restul vaccinurilor adenovirus aflate în curs de dezvoltare pentru combaterea SARS-CoV-2 sunt administrate prin injectare în braț sau mușchi al coapsei, deci administrarea nazală este nouă și cu o singură doză produce un răspuns imun puternic, în timp ce cele care trebuie administrate în două doze pentru o protecție completă sunt mai puțin eficiente, deoarece unele persoane nu primesc niciodată a doua doză, explică David T. Curiel, co-autor. În plus, faptul că nu folosește un virus viu capabil să se reproducă, face posibil să fie mai sigur.

Vaccinul, mai eficient dacă este administrat nazal

Autorii lucrării au încercat să administreze acest vaccin la șoareci prin două căi: nasul și printr-o injecție intramusculară. Rezultatele au arătat că injecția a indus un răspuns imunitar care a prevenit pneumonia, dar nu a împiedicat infecția la nivelul nasului și plămânilor, astfel că ar servi la reducerea severității COVID-19, dar nu ar putea să blocheze total infecția, nici nu ar împiedica persoanele infectate să răspândească virusul.

Administrat pe cale nazală, dimpotrivă, s-a prevenit infecția în tractul respirator superior și inferior (nas și plămâni), ceea ce sugerează că persoanele vaccinate nu ar dezvolta infecții în alte zone ale corpului și nici nu ar răspândi virusul.

Acești oameni de știință au avertizat că efectele vaccinului au fost studiate doar la șoareci și că, deși studiile asupra primatelor non-umane vor începe curând cu un plan de continuare a studiilor clinice la om, medicamentul trebuie să urmeze căile de evaluare înainte de a confirma că capacitatea de protecție ridicată observată poate fi extrapolată oamenilor și, așa cum a explicat Diamond, pentru a „vedea dacă putem induce tipul de imunitate protectoare care credem că nu numai că va preveni infecția, ci va încetini și transmiterea pandemiei de acest virus.

VEZI ŞI:

Câți spanioli s-ar vaccina împotriva COVID 19

Ce tip de sânge este mai protejat în faţa coronavirusului. Influenţa genei ABO

SUA aprobă eliberarea a 750 de milioane de țânțari modificați genetic pentru a anihila țânțarii periculoși!

Leave a reply