duminică, iulie 21

Un succes al Opoziţiei: impozitarea pensiilor speciale

0
943

Partidele parlamentare au ajuns la un consens pentru impozitarea pensiilor speciale cu 10% pentru cei care încasează lunar între 2.001 și 7.000 de lei și cu 85% pentru cei care au peste 7.001 lei.

Anunţul privind acest posibil succes (pentru că votul definitiv va fi dat mâine) a fost făcut pe pagina sa de socializare de Robert Sighiartău, secretar general al PNL:

„De astăzi, pensiile speciale de sute de mii de lei se impozitează!
PNL a reușit să impună majorității PSD impozitarea drastică a pensiilor speciale. Astfel, toate pensiile speciale mai mari de 7.000 de lei vor fi impozitate cu 85%.
Pensiile speciale cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei inclusiv vor fi impozitate cu 10%.
Nicio pensie rezultată din contributivitate nu va fi impozitată suplimentar!”

https://www.facebook.com/robert.sighiartau/posts/2672116906363664

Impozitarea acestora se poate face doar după un vot în plenul reunit al Parlamentului, nu după un vot în Camera Deputaților. Surse din PNL și PSD au declarat pentru Europa Liberă că votul pentru impozitarea pensiilor parlamentarilor urmează să fie dat mâine.

Deputatul USR, Cristian Seidler, a criticat plafonul de 7.000 de lei impus de PNL și PSD, susținând că pensiile speciale ale parlamentarilor nu vor fi atinse de impozitarea cu 85%.

Însă în ciuda acestor divergenţe între unii dintre politicienii PNL şi USR, dacă legea impozitării pensiilor speciale va fi votată, acesta este un mare succes al Opoziţiei actuale în ansamblul ei (PNL, USR şi PMP). PSD şi aliaţii săi au doar meritul că nu s-au opus, dar nu că au dorit legea; logic pe undeva, deoarece PSD a creat cele mai mair nedreptăţi sociale prin astfel de măsuri cum a fost apariţia pensiilor speciale.

Legea trebuie să treacă și de Curtea Constituțională, deoarece judecătorii CCR au declarat neconstituțională legea privind eliminarea pensiilor speciale.

Ludovic Orban: „Toată şefimea umfla veniturile cu tot felul de sporuri pe ultima sută de metri şi se trezeau cu pensii duble faţă de salariul pe care îl încasau.

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri seara, că impozitarea pensiilor speciale rezolvă o problemă, însă a subliniat că este nevoie de o analiză foarte serioasă a sistemului de pensionare, motivând că există multe alte inechităţi.

„Rezolvă o problemă, dar aici trebuie făcută o analiză foarte serioasă, pentru că există multe alte inechităţi în sistemul de pensionare”, a spus Orban la Realitatea Plus, dând exemplul coeficientului de corecţie, despre care a afirmat că generează inechitate în modul de calcul al pensiilor.

El a pledat pentru principiul contributivităţii la baza calculului pensiilor.

„Problema pensiilor trebuie abordată cu raţiune, plecând de la nivel de principii. Noi am susţinut tot timpul că principiul fundamental care trebuie să stea la baza calculului pensiilor este principiul contributivităţii. Din păcate, la noi a existat o întreagă avalanşă de reglementări speciale care au generat sisteme de calcul al pensiilor care au încălcat acest principiu al contributivităţii. Din punctul meu de vedere, singurele pensii care pot să facă un oarecare rabat de la acest principiu al contributivităţii sunt pensiile militarilor, pentru că sunt toată viaţa lor în serviciul naţiunii şi pensia are caracter de pensie de serviciu. Toată şefimea umfla veniturile cu tot felul de sporuri pe ultima sută de metri şi se trezeau cu pensii duble faţă de salariul pe care îl încasau. Trebuie moderaţie, trebuie o analiză foarte serioasă, trebuie privită problema pensiilor din mai multe perspective. Trebuie să vedem ce modele de sisteme de pensii funcţionează şi în mod evident în orice proiecţie pe care o ai legată de pensii trebuie să gândeşti sistemul de pensii pe termen lung, nu pe moment”, a spus Orban.

Premierul a subliniat că există două soluţii de creştere a pensiilor: creşterea salariului mediu pe economie şi creşterea numărului de angajaţi.

„Pentru creşterea salariului mediu şi a numărului de angajaţi nu există decât o singură soluţie – dezvoltarea economică, o politică economică bazată pe investiţii, reindustrializare, creşterea competitivităţii, atragerea investiţilor care să genereze locuri de muncă bine plătite, pe investiţii care să genereze valoare adăugată importantă. Numai în felul acesta pot să crească pensiile, pentru că altfel nu ai de unde să le plăteşti, pentru că se plătesc din contribuţiile pe care le plătesc persoanele active”, a declarat premierul, potrivit Agerpres.

Leave a reply