Un sat dacic trage pe dreapta lucrările la autostrada din jurul Bucureștiului

0
734

Nici nu ne-am apucat bine de autostrada din jurul Capitalei că lucrările sunt acum ținute în loc de o descoperire arheologică.

2025 ar putea fi anul în care Bucureștiul se va putea lăuda cu o autostradă care va ocoli Capitala, va face legătura cu cele trei Autostrăzi existente și va putea prelua din traficul de pe Centura Capitalei.

Noul inel va avea o lungime de 100 de kilometri și este împărțit în 7 loturi. Pe unul dintre loturile în care a început treaba, deja a apărut o provocare. O veche așezare dacică îi fascinează pe arheologi. Timp de o lună, zona delimitată va fi șantier de cercetare.

Pe primul lot în care au început lucrările au și apărut primele provocări. Descoperirile arheologilor au dus la oprirea construirii pentru câteva sute de metri pătrați vreme de aproape o lună.

Dr. Petre Colțeanu, arheolog, a declarat pentru Digi 24: ”Din punct de vedere științific așezarea aceasta este foarte importantă. Este din zona sfârșitului primei epoci a fierului și începutul cele de-a doua. Este o zonă gri din punct de vedere științific și a definirii culturale, arheologice și a tipului de viață din acea epocă pentru această zonă de câmpie”

Deocamdată, arheologii au descoperit resturi de vase dar așteptările sunt mari.

Claudiu Lăzărică, arheolog și el, spune că locul descoperit a fost un sat dacic ”Avem pază peste tot: Pe lângă aceste vase s-ar putea să găsim și obiecte de podoabă sau unelte agricole mai mult, aici a fost sat”.

Reprezentanții constructorului spun că nu sunt afectați de situl arheologic și lucrările se desfășoară pe restul suprafeței de 1,7 kilometri ai lotului 2. În paralel a început și construcția unuia dintre podurile viitoare autostrăzi.

Cele șapte loturi care vor însuma 100 de km sunt împărțite în trei pe zona de sud și patru pe zona de nord. Oficialii Companiei Naționale de Drumuri dau asigurări că dacă lucrurile vor merge conform planului, în 2025 am putea ocoli pentru prima dată Capitala pe Autostrada „Zero”.

Leave a reply