Institutele de sondare a opinie publice din România sunt practic compromise ca imagine. Au dat de fiecare dată cifre eronate în sondaje, fie înainte de vot, fie la exit-poll-uri, făcându-i până și pe liderii PSD să se declare scandalizați de rezultatele anunțate.
În plus, lipsa de reglementare permite difuzarea sondajelor chiar înainte de alegeri, ceea ce are un efect manipulator. Dacă nu în sensul de a promova cota unui anume partid, măcar în direcția opusă: pentru a îngropa o formațiune politică.
Ultimul sondaj IMAS la comanda Europa FM, dincolo de datele discutabile date publicității din dreptul celorlalte partide, arată o concluzie clară: pare că acest institut are o țintă clară anti-PMP.
Departe de a avea pretenții la a fi un mare jucător politic, partidul fondat de Traian Băsescu după ruptura sa de vechiul PDL a rămas întotdeauna la suprafață și a trecut toate examenele electorale de până acum: parlamentarele din 2016, europarlamentarele din 2019, localele din 2020.
De fiecare dată, PMP a trecut pragul de 5%, de fiecare dată a fost dat sub pragul electoral înainte de alegeri, în măsurătorile sociologice marca IMAS.
Este ce face și cea mai recentă măsurătoare IMAS, care, o dată în plus, în ciuda tuturor evidențelor, dă PMP sub pragul de 5%!
”Cu PMP ar vota acum 4,6% dintre alegători, în contextul în care ultimul sondaj cota Partidul Mișcarea Populară la 4,8%, la limită pentru a intra în Parlament, ținând cont de marja de eroare”, scrie Europa FM pe pagina sa online, citând cotele din ultima măsurătoare.
De ce face IMAS asta? Nu există nicio explicație sociologică onestă, atâta vreme cât cea mai sigură măsurătoare – rezultatul în alegeri – a demonstrat de cel puțin trei ori până acum că PMP are tot timpul peste 5%.
Din punct de vedere sociologic, era foarte simplu pentru IMAS să armonizeze datele din teren cu cifrele ultimelor alegeri, bunăoară, pentru a cota PMP-ul măcar cu un 5% rezonabil.
Dar IMAS nu face asta, lăsând impresia clară că are o agendă clară anti-PMP.
În schimb, umflă în pene Pro România lui Victor Ponta, care a obținut mai puțin decât PMP la alegerile locale de anul acesta.
Vedeți mai jos, în clasamentul voturilor pentru Consiliile județene (singurul relevant pentru votul politic pe partide), că Pro România are doar 4,95%, în timp ce PMP are 5,88%. Atenție, aceste date sunt cea mai clară dovadă a impactului electoral al partidelor și sunt de doar acum câteva luni!
Rezultale finale ale alegerilor locale din septembrie
PNL – 30,76%
PSD – 22,32%
Alianța USR-PLUS – 6,65%
PMP – 5,88%
UDMR – 5,28%
Pro România – 4,95%
ALDE – 2,91%
În ciuda acestor evidențe, IMAS continuă să vând imaginea de mare învingător a partidului lui Victor Ponta, deși acesta e mereu la pământ, și să dea prăbușit PMP.
Concluzia: sondajul IMAS, mai ales venit acum înainte de alegeri, nu vrea să ajute opinia publică, vrea s-o manipuleze. De ce? Prietenii lui Ponta știu de ce…
Clasamentul partidelor în noiembrie potrivit ultimului sondajul controversat IMAS
- PNL – 28,5% (scădere de la 32,6%)
- PSD – 23,6% (creștere de la 21,7%)
- USR Plus – 18% (scădere de la 20,4%)
- Pro România – 9,5% (creștere de la 8,9%)
- UDMR – 4,7% (scădere de la 5,1%)
- PMP – 4,6% (scădere de la 4,8%)
Manipulare gravă în favoarea Pro România și bătaie de joc față de alegători!
Gravitatea manipulării din măsurătorile IMAS este cea mai evidentă la scorul dat Pro România înainte de alegerile locale recente, când partidul lui Ponta a primit cadou de la IMAS un număr dublu de procente, deși el n-a fost în stare nici să treacă pragul electoral. Nu întâmplător și pe deplin justificat, Ioana Constantin, secretar general al PMP, a izbucnit într-o postare pe pagina ei de socializare împotriva mizeriile IMAS.
Topul partidelor în octombrie potrivit sondajului IMAS
PNL – 32,6%
PSD – 21,7%
Alianța USR Plus – 20,4%
Pro România – 8,9%
UDMR – 5,1%
PMP – 4,8%
ALDE – 2,5%
de patru ani spun ca IMAS si Europa FM sunt niste jeguri de oameni cu ura fata de oameni de tot ce este crestin