Un spital din Miami va fi primul care va efectua studii umane pentru a determina dacă un medicament vechi de jumătate de secol, utilizat pentru vertij și amețeli, poate „reduce șederea în spital, mortalitatea și leziunile pulmonare” pentru pacienții cu COVID-19, a declarat Christopher Moreau, directorul executiv al Canadian Algernon Pharmaceuticals, pentru agenția EFE.
Medicamentul, Ifenprodil (NP-120), a fost identificat în acest an de către Universitatea din Texas de la Dallas (UT Dallas) ca un posibil tratament eficient pentru noul coronavirus și „poate chiar inversa boala”, a spus Moreau.
Aceast produs farmaceutic va începe să fie furnizat la Spitalul General Westchester, din Miami, primul din cinci orașe din Statele Unite care îl vor testa după aprobarea Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA), a explicat Moreau.
„Diversitatea etnică este foarte utilă în studiile umane, în special într-un studiu de faza 3, care este faza de aprobare înainte de introducere pe piață”, a spus directorul.
El a subliniat că aceste date colectate în Miami, metropolă multiculturală, „vor fi utile pentru a confirma că tratamentul are un efect larg răspândit asupra populației”.
„Sperăm că vom vedea o reducere semnificativă a ratei mortalității, a duratei șederii în spital și o reducere a leziunilor pulmonare cauzate de infecția cu coronavirus”, a spus el.
„Sperăm, de asemenea, că medicamentul va reduce efectele grave ale tusei, ceea ce este un alt factor la pacienții cu COVID-19”, a spus managerul Algernon Pharmaceuticals.
Această companie canadiană se concentrează pe reutilizarea drogurilor; investighează medicamente sigure și deja aprobate pentru a fi refolosite în noile boli.
Dacă e bun la gripa aviară, de ce n-ar fi bun la COVID?

Christopher Moreau, directorul executiv al Canadian Algernon Pharmaceuticals
Moreau a mai spus că s-au găsit „rezultate foarte promițătoare” pentru Ifenprodil împotriva gripei aviare H5N1, „cea mai mortală gripă din lume”, într-un studiu independent realizat de un grup de oameni de știință chinezi pe șoareci infectați. El a amintit că H5N1 are o rată a mortalității mai mare de 55%, în timp ce COVID-19 este de la 1% la 3%.
„Rezultatele au fost foarte convingatoare, cu Ifenprodil se obține o reducere a mortalitatii cu 40% si reducerea leziunilor pulmonare acute si a inflamatiei în țesutul pulmonar.”
În acest sens, el a spus că „dacă Ifenprodil funcționează atât de bine cu cea mai mortală gripă a păsărilor din lume, poate vedem un rezultat similar în COVID-19, (care este) mai puțin mortal”.
Ifenprodil a fost inițial dezvoltat de compania Sanofi, din Franța, la începutul anilor ’70, ca tratament pentru „claudicația intermitentă”, o afecțiune a circulației sângelui.
Cu toate acestea, a spus Moreau, a sfârșit prin a fi aprobat în Japonia și Coreea de Sud ca un medicament neurologic pentru a trata amețelile și vertijul, dar „pe baza mecanismului său de acțiune”, compania Algernon a stabilit că poate trata și „boli pulmonare grave”.
Acum, canadianul a depus noi drepturi de proprietate intelectuală la nivel mondial pentru NP-120 (Ifenprodil) pentru tratamentul bolilor respiratorii și lucrează la dezvoltarea unei formule injectabile cu eliberare lentă.
Executivul companiei a spus că Algernon se află într-o „cursă”, deoarece cercetează și efectele Ifenprodil pentru o altă boală pulmonară gravă, numită fibroză pulmonară idiopatică (IPF) și, de asemenea, pentru tuse cronică. „Deci avem doua studii clinice de faza 2 cu trei indicatii ale bolii”, a spus el, potrivit ABC.
Vaccinurile necesită timp lung

Kenneth Frazier (Wikipedia)
Pe de altă parte, Moreau și-a exprimat îngrijorarea cu privire la dezvoltarea în grabă a vaccinurilor împotriva COVID-19, o boală care numai în Statele Unite a cauzat moartea a peste 163.000 de persoane și a infectat peste 5 milioane de oameni pe întreg Pământul.
„Dacă vor dezvolta ceva ce va fi administrat la miliarde de oameni, ei vor ști mai bine ce fac și asta va lua mult timp”, a subliniat el.
El s-a referit la cuvintele CEO-ului de la Merck, Kenneth Frazier, care a descris că în ultimii 25 de ani au fost dezvoltate doar șapte vaccinuri „cu adevărat noi”.
În plus, Moreau a spus că există deja o problemă cu oamenii reticenți în a purta măști.
„Natura umană este de a găsi o soluție rapidă care elimină o problemă. Cu toate acestea, s-ar putea să ne confruntăm cu nevoia de a accepta o abordare diferită, cum ar fi cea în cazul HIV, care este tratat cu un cocktail de droguri”, a spus el.
Acesta afirmă că, în timp ce lumea lucrează la un vaccin, trebuie să căutăm, de asemenea, un posibil răspuns terapeutic, cum ar fi Ifenprodil și altele care pot ajunge să fie combinatorii cu alte tratamente. Moreau a mai spus că există „multe de învățat” de la agentul patogen, în special despre modul în care imunitatea funcționează „pe termen scurt sau lung” sau dacă noul coronavirus va produce mutații, ca gripa.
COVID-19 a arătat „cât de nepregătiți am fost pentru o pandemie, în ciuda anilor de avertismente de la experți mondiali în sănătate”, a subliniat el.
[…] Un medicament pentru amețeli, speranța plămânilor afectați de COVID 19 […]