miercuri, martie 29

Un lider al OMS anunţă „veşti bune peste câteva săptămâni” în lupta cu coronavirusul

0
833

Directorul Departamentului de Sănătate Publică și Mediu al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), María Neira, a dat asigurări că vaccinul împotriva Covid-19, boala care provoacă noul coronavirus, nu va fi disponibil în acest an. Totuşi, a dezvăluit specialista OMS, peste câteva săptămâni vor exista „vești bune” despre eficienţa unor tratamente împotriva coronavirusului SARS-CoV-2.

În cadrul întâlnirilor Conversațiilor 2020, organizate de El Economista, directorul Departamentului de Sănătate Publică și Mediu al organizaţiei a spus că tratamentele care sunt utilizate în prezent și care sunt evaluate de OMS vor oferi „vești bune” în câteva săptămâni.

În plus, Neira a explicat că agenția Națiunilor Unite a reluat investigațiile cu medicamentul hidroxiclorochina, după ce le-a suspendat temporar din cauza unui posibil risc crescut de moarte și boli de inimă, iar în perioada imediat următoare se va ști dacă contribuie la vindecarea pacienților afectaţi de COVID-19 sau nu au niciun avantaj practic.

Neira a subliniat că, „probabil”, la începutul anului 2021 poate fi deja comercializat un vaccin împotriva noului coronavirus, deși a avertizat că trebuie să fim „realişti”, deoarece mai sunt doar șase luni pentru a încheia anul și că timpul e foarte scurt totuşi.

„Anul acesta e complicat, deoarece există o accelerare și sprijinul maxim din partea tuturor țărilor și de la OMS în vederea obținerii unui vaccin util, dar există multe procese care trebuie urmate pentru a ne asigura că atunci când vaccinul va fi pe piață el va fi sigur”, a subliniat liderul OMS.

Concernul american Johnson & Johnson a anunţat, miercuri, că va începe, de la jumătatea lunii iulie, testarea pe subiecţi umani a vaccinului împotriva noului coronavirus, devansând astfel planurile iniţiale ce prevedeau lansarea testelor în septembrie.

Într-un comunicat, compania a explicat că a fost posibilă „accelerarea testelor clinice” graţie rezultatelor bune obţinute până acum de acest produs şi contactelor cu agenţiile de reglementare.

În aceste prime teste pe oameni, vaccinul va fi administrat unui grup de 1.045 de adulţi sănătoşi, cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani, dar şi unor persoane de peste 65 de ani, testele urmând să se desfăşoare în SUA şi Belgia.

Compania a informat că se află în discuţii cu agenţiile de reglementare pentru a devansa următoarea fază de testări, pentru care nu are încă o dată stabilită.

Între timp, concernul multinaţional cu sediul la New Brunswick (New Jersey, SUA) a explicat că şi-a sporit capacitatea de producţie şi este în discuţie cu parteneri din întreaga lume pentru a asigura accesul la vaccin pe plan global.

Dacă vaccinul este sigur şi eficient, Johnson & Johnson are drept obiectiv furnizarea a peste un miliard de doze în anul 2021.

Detalii, AICI

Leave a reply